20 de porci eutanasiaţi la Belinţ şi Bârna din cauza suspiciunilor de pestă porcină

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Autorităţile sunt în alertă după ce mai mulţi porci au murit la Belinţ, săp-tămâna trecută. Circa 20 de animale, din Bihor, dintr-o zonă afectată de pestă porcină africană, au ajuns la doi fraţi din Belinţ.  Porcii au fost cumpăraţi de la un comerciant din Giroc, de la care ar fi cumpărat şi o persoană din Bârna.

„Nu e confirmată  oficial, dar măsurile s-au luat. Duminică au fost eutanasiaţi toţi porcii. I-au cumpărat de la o persoană din Giroc. E vorba de doi oameni din comună, fraţi. Opt porci a avut unul, patru a avut fratele său. La Bârna a fost un coleg de-al lui care a luat şi el, cred că opt porci. Au fost împreună să cumpere.  A venit comisia ieri, au făcut evaluările. Noi am ajutat cu un utilaj, au fost eutanasiaţi şi au fost îngropaţi la doi metri adâncime, conform măsurilor stabilite de DSVSA. Acum aşteptăm să primim rezultatele de la Bucureşti. La Satu Mare s-a confirmat că ar fi suspiciune de pestă porcină, dar ei nu sunt abilitaţi şi de aceea trebuie aşteptate rezultatele de la Bucureşti”,

a declarat viceprimarul din Belinţ, Ionel Târziu, pentru lugojeanul.ro.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boa-lă nu există vaccin şi nici tratament. Nici un tratament nu este posibil şi admisibil. Porcii afectaţi trebuie sacrificaţi, iar carcasele lor tre-buie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.

 „Grija cetățenilor și a autorităților a ferit pentru mult timp județul nostru de pesta porcină africană, însă, când te lupți cu asemenea epidemii, nici o măsură nu este suficientă. Astfel, de curând, a fost confirmat primul focar al bolii în Timiș. Stimați timișeni, vă rog să tratați cu maximă seriozitate apelurile autorităților și să aplicați toate măsurile care vă sunt solicitate. Doar împreună putem limita extinderea bolii. În acest moment, trebuie să înceteze orice interes personal, prioritatea fiind binele comun. Vă asigur că sunt informat în permanență despre evoluția situației și am încredere că instituțiile abilitate fac tot ce se poate pentru a limita boala. Noi, la Consiliul Județean, vom răspunde prompt tuturor solicitărilor de sprijin”,

a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Pesta porcină africană a fost confirmată în Timiș

Cazul de suspiciune de pestă porcină africană, descoperit  la doi pași de Lugoj, a fost confirmat oficial de către auto-rități. Anunțul a venit la doar câteva ore după ce autoritățile locale au alertat Autoritatea Naţională Sanitară. Pesta porcină a fost confirmată, iar acum autoritățile iau în calcul toate măsurile care se pot pune în aplicare.

Iată comunicatul de presă transmis de către ANSVSA:

„În data de 28.01.2018 a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii din gospodării din județele Timiș și Arad. În cazul județului Timiș prezența viruslui PPA a fost confimată într-o gospodărie din localitatea Belinț. În județul Arad confirmarea virusului s-a făcut într-o gospodărie din orașul Arad. În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodările afecate au fost plasate sub supraveghere oficială. Au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de trans-port, precum și dezinfecția exploatației. Din investigațiile preliminare, animalele din cele două județe proveneau de la o persoană din Bihor. În ambele cazuri porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare. Medicii veterinari din circumscripţiile respective nu au fost anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. D.S.V.S.A. Timiş și Arad reiau solicitările către crescătorii de porcine, să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare  a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală. Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.”

În astfel de cazuri, dacă autoritățile nu vor găsi altă soluție, se va proceda la sacrificarea a mii de porci din gospodăriile satelor afectate și ale celor din jur. Astfel mii de porci ar putea fi eutanasiați în următoarele săptămâni în Timiș și în județele vecine.

Alexandru BARANYAI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.