Ela Iakab, în elita scriitorilor participanţi la Premiul Internaţional „Salvatore Quasimodo”, Italia, ediţia 2018

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ela Iakab, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj, Doctor în Filologie, este un scriitor de o valoare incontestabilă. E părerea noastră? Nu, aşa arată parcursul ei literar încă de la debut, cu excelenta carte Deşertăciune şi asceză (editura Eubeea, Timişoara, 2011), un studiu critic despre opera poetului român Tudor Arghezi, numit de criticul Alexandru George, pe bună dreptate, MARELE ALPHA.

Scriitoarea lugojeancă a obţinut pentru primul său volum „Premiul Special pentru cea mai bună lucrare de argheziologie” în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi”, ediţia 2012.

Pentru poezia din Cartea lui Athanasios/Il libro di Athanasios, tot o carte dintâi, dar în alt gen literar, publicată anul trecut în ediţie bilingvă la editura clujeană Grinta, Ela Iakab a câştigat „Premiul Festivalului Internaţional de Poezie Sighetu Marmaţiei”.

Surpriza, însă, vine de peste hotare, din ţara ei de suflet, Italia, unde a fost distinsă cu Menţiune de Merit, la secţiunea Carte de poezie, în cadrul Premiului Internaţional „Salvatore Quasimodo”, prezidat chiar de fiul celui care a adus ţării sale Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1959: Alessandro Quasimodo, un reputat regizor, actor, poet şi eseist.

Meritul colegei noastre este cu atât mai mare, cu cât premiul nu are secţiune pentru debutanţi şi nici secţiune de literatură străină. Indiferent din ce ţară sau din ce continent vine scriitorul, indiferent de vârstă şi pregătire, o carte de poezie este sau nu este excepţională, fie că e scrisă în limba maternă, fie că e traducere, aşa rezultă din structurarea competiţiei pe secţiuni.

Jurizările s-au desfăşurat timp de două luni, juriul a fost unul mixt, membri fiind nu numai critici literari şi scriitori, ci şi muzicologi, arhitecţi şi arheologi.

Invitaţii de onoare ai ediţiei 2018, desfăşurată ceremonial în luna august la Castelul Svevo din Rocca Imperiale au fost, în afara celor doi fondatori ai premiului, Alessandro Quasimodo şi Giuseppe Aletti, critic literar, poet şi editor, două personalităţi marcante în Italia şi în Europa: un colos al muzicii italiene, compozitorul Mogol (a compus cântece pentru Lucio Battisti, Mina, Tony Dallara, Bobby Solo, Adriano Celentano, etc.) şi marele scriitor Dato Magradze, fostul Ministru al Culturii din Georgia, autor al imnului naţional şi candidat la Premiul Nobel din partea ţării sale în 2011.

AL PRESS

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.