Antibioticele n-au ţinut: Lugojul pe locul şase!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Volei Divizia A1:
C.S. Penicilina Iaşi
– C.S.M. Lugoj = 0 : 3 (13:25, 14:25, 18:25)

C.S.Penicilina Iaşi –  J. Cvijovic, E. Milivojevic, M.Grabovetskaya, E. Suslova, A. Gagea, A. Streşină, I. Andreica, M. Stângă,  A. Ursachi, S. Filip (libero),  G.Pintea, A. Moroşanu.

Antrenor: Rareş Puni

C.S.M. Lugoj – I.Canea, A.Pintea, S.Shvanska, G.Bălae, A.Cveticanin, N.Jakic, A.Rotaru (libero), M.Stojanovic, D.Roman, S.Dascălu, B.Alăstroiu, G.Popa.

Antrenor: Valerijan Luka

Au condus jocul: Mihai Coman, Benone Vişan ( ambii Bucureşti), Obs. F.R.V.: Gigi Dumitru (Baia Mare).

O deplasare lungă şi grea, un meci jucat cu imperativul victoriei de către ambele formaţii, având antecedent dramatica partidă disputată în sezonul trecut în Moldova între cele două echipe. În care Iaşiul s-a impus în cinci seturi – 3 : 2, dar care a adus Lugojului două puncte directe (unul pierdut de gazde, altul câştigat de C.S.M.) în confruntarea “care pe care” pentru calificarea în Play/Off în campionatul 2016 – 2017.  În lot cu patru sportive străine, două muntenegrence – Cvijovic, Milivojevic şi două moldovence – Grabovetskaya şi Suslova, plus câteva componente ale lotului din anul precedent (pierderile importante ale Penicilinei fiind căpitanul echipei, centrul Melinda Şipoş, titulară în prezent la Bacău şi sârboaica Vesna Sekulic), gazdele au sperat la victorie în compania sportivelor lugojene, după ce au reuşit să treacă în urmă cu două etape de Medicina Tg. Mureş ( 3 : 1 ) în Polivalenta ieşeană, populată la ora jocului.

Din fericire, Valerijan Luka a pregătit şi pus în teren o replică foarte eficientă la acţiunile pe care le pregătiseră ieşencele. Care au mizat mult pe eficienţa serviciului şi jocul pe extreme, unde Gagea, Cvijovic şi Grabovetskaya fuseseră până acum principalele atuuri ale Penicilinei. Mai mult, jocul echipei lugojene a crescut clar în consistenţă la ultimele evoluţii, odată cu omogenizarea relaţiilor de joc ale atacantelor cu noua coordonatoare –  Pintea –  sosită la finalul pregătirilor în lot.  Serviciul a funcţionat foarte bine ( 9 puncte directe, faţă de 6 ale gazdelor), la fel blocajul cu punct ( 7 / 4 ). Din nou în prim-planul eficienţei ca puncte realizate s-au situat Gabriela Bălae (17 puncte, 15 atac, 2 aşi), Nina Jakic (12 puncte, 7 atac, 2 aşi, 3 blocaje), Svitlana Shvanska 10 p. şi Aleksandra Cveticanin 7 p, cărora li se adaugă cele 6 puncte ale Alexandrei Pintea, 5 ale Ionelei Canea şi 2 ale Silvanei Dascălu.

Un meci jucat la siguranţă, cu puţine erori, în care se cuvine a remarca întregul colectiv, montat pentru victoria care a venit exact în locul şi la momentul potrivit. La fel ca în sezonul trecut, Lugojul încearcă să fie redutabil, eficient pe teren propriu şi să realizeze, din orice deplasare, puncte directe care să facă diferenţa la final. În plan sportiv, rezultatul spectaculos din Moldova oferă un moral bun pentru jocurile ce vin  în faţa unor adversari de marcă, pe care merită să-i urmăriţi din tribunele Sălii Sporturilor. Fiind alături şi, de multe ori, la originea evoluţiilor reuşite ale Ionelei Canea şi colegelor sale.

Mari probleme financiare pe care clubul şi în special voleiul le au în acest moment, acesta fiind singura ramură sportivă de prima ligă exclusă din programul de finanţare a sportului de performanţă aprobat de Consiliul Judeţean Timiş. Motivele sunt de neînţeles, atât timp cât colegele de întrecere ale lugojencelor în Divizia A 1, precum şi alte multe grupări care activează în primele ligi de volei, baschet, handbal, etc. sunt beneficiare de fonduri impresionante din partea autorităţilor judeţene în condiţiile aceleiaşi legi. Care se aplică diferit, în funcţie de dorinţă. Sau voinţă, cum doriţi. Este, evident, un tren pierdut şi un subiect asupra căruia vom reveni.

Dar e o situaţie care amplifică serios problemele existente deja şi pune în dificultate pregătirea, stabilitatea lotului şi activitatea competiţională într-un final de an extrem de dificil. Fără a intra în detalii, situaţia la zi este mai mult decât delicată privind continuarea în condiţii decente a activităţii. Sportivele fiind în acest moment pe un loc de Play-Off, cu dorinţa de a respecta un contract între părţi corecte şi responsabile. Iar singura replică la nivelul clubului, care are oricum datorii anterioare, poate veni doar de pe plan local. Aşa cum s-a întâmplat mai mereu  în ultimii ani.

Ne întâlnim la primul joc pe teren propriu al lugojencelor, ce are loc duminică, 26 noiembrie, de la orele 18,30, contra reprezentantei celei mai puternice structuri sportive româneşti la ora de faţă – Clubului Sportiv Municipal Bucureşti. Iar după două zile, marţi 28 noiembrie, de la orele 18,30, tot la Lugoj, în Cupa României, jucăm meciul – tur cu bronzul ediţiei trecute, C.S.M. Târgovişte.

Fiţi alături de grupul C.S.M. Lugoj!

Rezultatele etapei a şasea:

ACS Penicilina Iași – CSM Lugoj  = 0 : 3 (13:25, 14:25, 18:25)

Dinamo Bucureşti – Universitatea NTT Data Cluj = 3 : 1 (25:11, 19:25, 25:16, 25:16)      

Deşi au excelat prin Stanciu – 12 p.  şi Bucur – 14 p., clujencele au fost depăşite în special la jocul pe centru, unde americanca Field – 13 p. şi veterana Marcovici – 11 p., alături de extrema Ungureanu – 16p. au punctat decisiv.

CSM Târgoviște – Știința Bacău = 0 : 3 (18:25, 23:25, 17:25)

Evoluţie dezamăgitoare a gazdelor, care au ratat etapa trecută la mustaţă o mare victorie la Blaj, ce ar fi putut încurca serios iţele clasamentului. Joc exact al Bacăului, în care o voleibalista lansată de Lugoj – Lupa (ex-Hambele) cu 15 puncte, Rogojinaru – 13 p.  şi Faleş – 11p. au fost principalele realizatoare ale moldovencelor, trupă capabilă întotdeauna de replici solide în faţa pretendentelor la titlu.

CSM București – UVT Agroland Timișoara = 3 : 0 (25:15, 25:22, 25:18)

Joc interesant, în care oaspetele au evoluat de multe ori de la egal la egal cu liderul. Cu ambele echipe forţând serviciul ( 8 aşi bucureştencele, 9 aşi timişorencele), cu doi universali excelenţi, de o parte Baciu – 18 p., de alta Bacşiş 16 p, diferenţa a făcut-o valoarea centrului Trushkina şi a extremei Markevich şi experienţa superioară a lotului C.S.M., care va sosi în week-end la Lugoj în postură de lider.

CSU Medicina Tîrgu Mureș – CSM Volei Alba Blaj = 0 : 3 (19:25, 16:25, 15:25)     

În general redutabile în propria sală, mureşencele nu aveau cum să opună o decisivă rezistenţă oaspetelor în aşa-numitul “derby al Ardealului”, în care campioanele au redus la maximum eventualele riscuri, chiar dacă şi-au permis a rula întregul lot. În care a revenit spectaculos Ramona Rus, anul trecut una din cele mai productive sportive ale echipei lugojene.

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6576 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.