Apel pentru extinderea tineREȚEA – Reţeaua de Comunicatori ai Dialogului Structurat

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Scurt istoric

             Beneficiind de o finanţare din partea Comsiei Europene prin Programul Erasmus +, în 2016, Ministerul Tineretului a înfiinţat o reţea națională de lucrători de tineret – tineREŢEA – care a organizat şi derulat cu succes la nivel local peste 121 de evenimente cu referire la Dialogul Structurat, implicând 3 086 de tineri, atât membri ai organizaţiilor neguvernamentale, cât şi tineri neasociaţi aflaţi în situaţie de risc. Lucrătorii de tineret în bună cooperare cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret şi Grupul Naţional de Lucru au inclus tinerii români în alcătuirea raportului ţării noastre privind Dialogul Structurat. Ei au organizat dezbateri referitoare la priorităţile României în domeniul tineretului privind Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene 2019. Aceştia au lucrat la implementarea recomandărilor europene la nivel local ale trioului Olanda-Slovacia-Malta. S-au desfăşurat sesiuni de formare axate pe dezvoltarea implicării tinerilor şi a competenţelor pentru participarea activă a acestora.

Pentru că Dialogul Structurat este un proces continuu, anul acesta avem intenţia de a extinde reţeaua, cu o nouă serie de comunicatori dornici să multiplice şi să diversifice cât mai mult consultările cu tinerii.

Căutăm persoane active care:

  • Cred că nevoile, așteptările şi drepturile tinerilor nu sunt doar teme de discurs;
  • Se consideră parte a schimbării în bine a comunităţii lor;
  • Sunt dispuse să îşi dedice timpul, în mod voluntar, lucrului cu tinerii;
  • Sunt suficient de creative şi hotărâte de a atrage factori decidenți în dezbateri publice privind rolul şi bunăstarea tinerilor.

Ţi se potriveşte calitatea de comunicator al Dialogului Structurat, dacă:

  • Primeşti provocarea de a consulta şi mobiliza cât mai mulţi tineri la nivel local;
  • Îţi face plăcere să lucrezi cu tinerii utilizând metode de consultare non-formală;
  • Ești dispus(ă) să colaborezi cu Ministerului Tineretului și Sportului și cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, pe un termen de doi ani, pentru a susține activități în județul în care locuieşti;
  • Nu ai o problemă în a participa la cursul de formare privind Dialogul Structurat ce se va desfășura în perioada 26-30 iulie 2017 / 05-09 august 2017 (în funcţie de judeţul din care provii).

De ce tineREȚEA

Credem în formarea unui număr cât mai mare de lucrători de tineret care să fie implicați activ în extinderea şi promovarea Dialogului Structurat la nivel naţional, regional şi local. Căutăm o nouă generaţie de comunicatori care să colecteze date importante despre tinerii din România, pentru a fi folosite ulterior în formularea politicilor publice destinate tinerilor. De asemenea, comunicatorii au rolul de a adapta priorităţile europene la realitatea locală/naţională, ca şi responsabilitate asumată de a conecta comunitatea la tendinţele europene.

 Motive serioase pentru care trebuie să fii în tineREȚEA…

  1. Primeşti un certificat de voluntariat care va atesta oficial calitatea de voluntar al Ministerului Tineretului şi Sportului, competențele dobândite, activate și dezvoltate în lucrul cu tinerii, în cadrul rețelei naționale tineREȚEA;
  2. Intri într-o reţea de lucrători de tineret implicată în îmbunătăţirea politicilor de tineret;
  3. Ai oportunitatea să te faci vizibil în comunitate, devenind ”motor” al schimbării;
  4. Colaborezi îndeaproape cu Grupul Naţional de Lucru privind Dialogul Structurat şi cu Ministerul Tineretului şi Sportului pentru pregătirea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene;
  5. Vei avea acces la resurse de învățare non-formale, creative şi amuzante;
  6. Îți vei dezvolta cunoștințe, abilităţi și aptitudini necesare pentru dezvoltarea ta personală şi profesională.

Cum va funcționa?

Membrii rețelei vor organiza evenimente de consultare în fiecare județ, în perioada august – noiembrie 2017.

Vei beneficia de implicarea Direcțiilor Județene pentru Sport și Tineret şi a Grupului Naţional de Lucru, care vor sprijini membrii rețelei în organizarea de evenimente, oferind suport logistic și asigurând promovarea lor.

Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret va efectua selecția comunicatorilor și va organiza un curs de formare (programat să se desfășoare, fie în perioada 26 – 30 iulie, fie în perioada 5 – 9 august 2017 în funcţie de judeţ).

Pe cine selectăm?

În fiecare județ vizăm selectarea a doi voluntari lucrători activi de tineret care vor organiza evenimente de consultare cu tinerii împreună cu reprezentanţi ai Direcțiilor Județene pentru Sport și Tineret şi cu Grupul Naţional de Lucru. Astfel, împreună vom pune în practică un autentic Dialog Structurat, pentru a identifica nevoile reale ale tinerilor la nivel naţional.

ATENŢIE! Lucrătorii de tineret care au făcut parte din tineREŢEA în 2016, sunt neeligibili.

Când?

Perioada activității de voluntariat în rețeaua de comunicatori ai Dialogului Structurat este din iulie 2017 până în decembrie 2018.

Obiectivele rețelei:

  1. Creşterea numărului de tineri implicați în evenimente de consultare;
  2. Creşterea calităţii evenimentelor de tineret ce privesc consultarea publică, participarea și cetățenia activă;
  3. Asigurarea unei reprezentativități geografice echilibrate, din perspectiva participării tinerilor în procesele de consultare ca parte a Dialogului Structurat;
  4. Obţinerea de informaţii relevante despre situaţia tinerilor din România, precum şi identificarea opiniei lor despre principalele teme naţionale şi europene care îi vizează.
  5. Poziţionarea tinerilor din România faţă de priorităţile unei noi strategii europene de tineret post 2018.

În fiecare județ se va constitui o echipă de lucrători de tineret, alcătuită din 2 comunicatori voluntari și 1 reprezentant al Direcției Județene pentru Sport și Tineret, care va:

  • Realiza cel puţin 2 activităţi pe an din sfera consultării și a Dialogului Structurat (un eveniment standard per județ va avea, în principiu, 4 ore de activitate propriu-zisă);

Activitățile vizate ca parte a rețelei:

  • Promovarea evenimentelor de consultare în comunitate;
  • Selecţia participanţilor pentru activitățile de consultare;
  • Pregătirea și desfășurarea efectivă a activității;
  • Redactarea unui raport de activitate pentru fiecare eveniment;
  • Participarea la întâlnirile anuale de coordonare a activităţii reţelei organizate de Ministerul Tineretului și Sportului.

Calendarul estimativ al rețelei:

  • Selectarea comunicatorilor voluntari ai rețelei naționale privind Dialogul Structurat:

– completarea și trimiterea formularului de candidatură : 27/28 iunie – 10 iulie;
– selectarea candidaturilor de către:  27/28 iunie – 10 iulie;

– selectarea candidaturilor de către Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret: 11 – 19 iulie;

– afișarea rezultatelor selecției pe site-ul www.mts.ro : 21 iulie;

  • Curs de formare comunicatori voluntari ai rețelei naționale tineRETEA şi pentru Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret, astfel:
  • 26 – 30 iulie – Bacău, pentru judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Harghita, Braşov, Covasna, Vrancea, Galaţi, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Bucuresti.
  • 05 – 09 august – Sibiu, pentru judeţele Argeş, Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Mureş.
  • August – noiembrie – desfășurarea de activităților

Activităţi / evenimente de consultare

Costurile pentru cazare şi masă la cursul de formare vor fi acoperite integral de către Ministerul Tineretului și Sportului. Transportul naţional se rambursează în limita a 200 lei/persoană.  Proiectul este co-finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ și bugetul de proiecte proprii al MTS.

Reguli de selecţie:

  • Vor fi informaţi în legătură cu participarea numai acei candidaţi care au fost admişi (aceştia vor fi contactaţi pentru a li se transmite detaliile organizatorice necesare);
  • În cazul în care un candidat selectat îşi anunţă intenţia de a renunţa să participe, acesta va fi înlocuit cu un alt candidat, aflat pe listele de rezervă, în ordinea punctajului;
  • Nu se iau în considerare formularele de candidatură incomplete (nu sunt validate);
  • Solicitările de candidatură vor fi acceptate în limita locurilor disponibile.
  • Lucrătorii de tineret care au făcut parte din tineREŢEA în 2016, sunt neeligibili.

Criterii de selecţie:

În evaluarea candidaturii online se va ţine cont de:

  • Experiența de lucru cu tinerii;
  • Motivație, contribuții, așteptări personale și argumentarea acestora.

VĂ AŞTEPTĂM ÎN REŢEAUA DE COMUNICATORI AI DIALOGULUI STRUCTURAT! SUCCES!

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.