Atenție, la apa pe care o beți! Guvernul reglementează vânzarea apei plate

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Deși Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a depistat anul trecut cinci sortimente de apă cu depășiri ale normelor admise, nu au fost luate măsuri pentru stoparea vânzării acestor sortimente. Un test efectuat în noiembrie 2016 pe 19 mărci de apă plată care se comercializează în supermarketuri a relevat un adevărat dezastru. 11 mărci depășeau limita admisă de bacterii prezente în apă, iar trei dintre ele depășeau limita admisă de 15 ori. Studiul a relevat că apa adusă din import este mult mai nocivă decât cea îmbuteliată în România.

În perioada 12.06 – 23.06.2017, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat încă o acțiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a apelor minerale naturale și a apelor de izvor.

Peste 40.000 litri de apă minerală naturală și apă de izvor îmbuteliată au fost retrase de la comercializare de ANPC în luna iunie. Acțiunea condusă de ANPC s-a desfășurat în toate județele.

În urma verificărilor, 40.931 litri de apă minerală naturală și apă de izvor îmbuteliată au fost retrase de la comercializare și au fost aplicate 418 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Dintre abaterile constatate de inspectorii ANPC fac parte: nerespectarea condițiilor de depozitare și păstrare indicate de producători, comercializare de ape minerale naturale cu data durabilității minimale depășită, comercializarea de ape îmbuteliate în ambalaje deteriorate, practici comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii.

Din aceste motive, Guvernul României a decis să reglementeze vânzarea de apă. Planurile de siguranță a apei vor deveni obligatorii, începând din 2021, pentru sistemele de aprovizionare cu apă potabilă, colective sau individuale, care furnizează în medie o cantitate de apă mai mare de 1.000 mc/zi sau care deservesc mai mult de 5.000 de persoane.

Ministerul Sănătății și Ministerul Apelor și Pădurilor vor pune la dispoziția producătorului de apă potabilă datele privind sursele de poluare, precum și cele privind calitatea corpurilor de apă utilizate pentru captare în scopul potabilizării.

ANPC vă recomandă:

  • Acordați o atenție deosebită când cumpărați ape minerale naturale și ape de izvor asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanșeității recipientelor;
  • Acordați o atenție deosebită aspectului produselor în ceea ce privește prezența suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere ;

  • Acordați atenție condițiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât și la domiciliu atunci când producătorul impune condiții în acest sens;

  • Citiți cu atenție înscrisurile de pe etichete și cumpărați numai acel produs care corespunde preferințelor și necesităților dumneavoastră:

  • La cumpărarea produselor alimentare solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

AL PRESS

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.