Bucătarii brănişteni se evidenţiază din nou

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Concursul Interjudeţean „Parada etniilor din Banat”, organizat în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri şi inclus în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, a provocat tinerii bucătari să îşi scoată în evidenţă competenţele profesionale gastronomice.

Cu participarea a patru licee din zona de Vest, concursul a avut drept obiectiv scoaterea în evidenţă a elementelor de istorie culinară locală, dovedind atât rolul etniei cât şi rolul religiei asupra modului de a găti, reţete care sunt din Banat şi care sunt dovedite ca fiind atât plăcute cât şi sănătoase.

Concursul a fost organizat urmărindu-se opt criterii esenţiale: cel mai aspectuos preparat, cel mai gustos preparat, cel mai sănătos preparat, cel mai original preparat, cel mai traditional preparat, cel mai popular preparat, cel mai reprezentantiv preparat, cel mai fain preparat, cea mai bună prezentare.

După efortul de a pregăti preparatele, după efortul de jurizare, brăniştenii au fost apreciaţi la două dintre  criterii: cea mai bună prezentare a unui produs culinar (Pisten Maria, Radu Ligia), cel mai reprezentantiv preparat (Sărdaru Roxana, Bolohan Adrian).

Coordonaţi de către profesor Ioan Constantin Borlovan, elevii au confirmat importanţa orelor de pregătire practică pentru elevii de la liceele tehnologice, precum şi a legăturii strănse cu agenţii economici locali pentru o carieră în domeniul gastronomiei.

„Suntem mulţumiţi de rezultatele elevilor noştri. Şansa lor de a participa la diverse concursuri din domeniul gastronomic nu rămâne nerăsplătită prin rezultatele obţinute. Iată, extinderea spaţiului de pregătire profesională pentru gastronomie, spaţiu extins şi dotat cu sprijinul autorităţii publice locale, se dovedeşte o investiţie nu doar utilă, ci şi producătoare de spirit competitiv. Mulţumim tuturor celor care sprijină aceşti copii, care văd potenţialul lor profesionalul. Mereu spun: trebuie sa înţelegem că România are nevoie de meseriaşi în domenii de activitate de care ne lovim zilnic, astfel încât aceşti copii, în timpul şcolarizării lor la liceu tehnologic sau şcoală profesională, trebuie să se simtă apreciaţi de noi toţi, dacă îi dorim să rămână în ţară, să susţină economic România”, ne-a declarant prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic Valeriu Branişte.

AL PRESS

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.