Ce trebuie să știm pentru a organiza un parastas

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Slujba de pomenire a celor trecuti in nefiinta, denumita si parastas, este un ritual important si bine incadrat in oranduielile bisericesti. Avand radacinile in limba greaca, unde cuvantul „paristemi” inseamna a fi apropiat de cineva, a te alatura cuiva, parastasul este slujba prin care ne alaturam in spirit celor adormiti. Masa de parastas se tine cu ajutorul  firmelor de servicii funerare, in toate sambetele din Post, iar toti care au trecut in vesnicie sunt pomeniti de catre familiile lor.

Pentru a organiza un parastas cu ajutorul unei firme de servicii funerare, este necesar sa cunoastem datele (soroacele) de pomenire individuala a celor care nu mai sunt printre noi:

– La 3 zile de la deces (coincide cu slujba din ziua inmormantarii), in cinstea Invierii din morti a Mantuitorului a treia zi si a Sfintei Treimi;

– La 9 zile de la trecerea in nefiinta, in amintirea celui de-al 9-lea ceas, in care Domnul, inainte de a muri pe cruce, a fagaduit talharului Raiul pe care ne rugam sa-l mosteneasca si cel decedat;

– La 40 de zile (sase saptamani), in amintirea Inaltarii la cer a Domnului;

– La 3 luni, 6 luni si 9 luni de la deces, de asemenea in cinstea Sfintei Treimi;

– La 1 an de la trecerea in nefiinta, dupa exemplul vechilor crestini care praznuiau Ziua Mortii Martirilor si a sfintilor in fiecare an, drept zi de nastere a lor pentru viata de dincolo;

– In fiecare an pentru urmatorii 7 ani de la deces, cea din urma pomenire amintind de cele 7 zile ale facerii lumii.

Aceste zile de pomenire, individuala sau colectiva, sunt momente de vie si profunda comuniune cu cei raposati. Iata care sunt datele din cursul anului in care firmele de servicii funerare nu fac pomenirea celor plecati dintre noi:

– Duminicile de peste an, pentru ca duminica, amintind ziua Invierii Domnului, e zi de bucurie, iar nu de intristare. Chiar daca in unele biserici se fac parastase duminica, cel putin in duminicile Penticostarului, adica in cele dintre Pasti si Rusalii, nu se cuvine nicidecum sa se faca parastase, pentru a nu se intuneca bucuria praznicului cel mare al Invierii.

– In cele douasprezece zile dintre Nasterea si Botezul Domnului.

– De la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare, sambata Sf. Teodor.

– Din sambata Floriilor pana in Duminica Tomii (Pastele Mic).

– La praznicele imparatesti sau sarbatorile mari.

– In timpul Postului Mare, nu se face parastas in zilele de rand (luni, marti, miercuri, joi, vineri).

Pentru a avea parte de un parastas cat mai linistit, va recomandam sa cereti ajutorul unei firme de servicii funerare specializate, care se va ingriji de toate nevoile si obiceiurile ce trebuie respectate.

Unele firme de servicii funerare complete, precum Bucur Casa Funerara din Bucuresti, ofera pachete de pomenire a celor trecuti in nefiinta, precum pregatirea unui set pentru pomana si parastas format din coliva, colaci, vase, pachete alimentare cu produse de post sau de dulce. De asemenea, acestea se pot livra la domiciliu, la biserica sau la cimitir. In cazul in care nu dispuneti de un spatiu corespunzator pentru parastas, vi se va pune la dispozitie o locatie (restaurant propriu) de unde puteti alege si meniuri personalizate.

Facand apel la o firma de servicii funerare complete, va puteti increde in personalul autorizat pentru pregatirea parastaselor si a pomenilor, iar dumneavoastra veti avea mai mult timp sa va ingrijiti de familia indurerata de trecerea in nefiinta a celui drag.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.