Colegiul Național „Coriolan Brediceanu” are ca obiectiv redobândirea statutului de „Școală Europeană”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Istoria Colegiului Național „Coriolan Brediceanu” începe în anul 1837, la data de 9 octombrie având  loc festivitățile de deschidere a primului gimnaziu din oraș, într-o clădire construită prin contribuția cetățenilor, pe „un teren de 170 stânjeni pătrați pe partea germană a orașului, la capătul podului”.

Dupa înăbușirea revoluției de la 1848, cursurile gimnaziului lugojean vor fi suspendate în anii 1851-1856, perioadă în care clădirea liceului a fost folosită ca spital militar.

În toamna anului 1856 se redeschide clasa I gimnazială, iar în anii următori și celelalte clase, trecându-se la limba germană, ca limbă oficială. Predarea se face pe specialități, fiind aduși profesori din alte regiuni ale imperiului. Școala are caracter de gimnaziu public, introducându-se și limba populației majoritare, la început ca studiu facultativ, apoi obligatoriu pentru elevii români.

Presa interbelică relatează despre multe activități cultural-artistice organizate de elevii Liceului „Coriolan Brediceanu”, printre acestea  Festivalul datinelor de Crăciun, serbările „de fine de an”, expozitii de desene și pictură. De asemenea, pentru concursul de coruri și dansuri al Societății „Tinerimea Română” din aprilie 1938, Liceul de băieți „Coriolan Brediceanu” și Liceul de fete „Iulia Hașdeu” și-au reunit forțele într-un cor compus din 110 persoane și o formație de dansuri populare; elevii și elevele din Lugoj au participat și la concursul de costume, concurând și la „Română, Istorie, Religie și Străjerie”.

În anii interbelici, Liceul „Coriolan Brediceanu” și-a câstigat un mare prestigiu, atât prin rezultatele foarte bune obținute de elevi la bacalaureat si la diverse concursuri, cât si prin activități culturale susținute în oraș.

În anii 1960, liceul se va numi Liceul Nr. 1, la finalul acestei perioade reluându-și numele care l-a consacrat: Liceul „Coriolan Brediceanu”. În 1977, prin decret, este transformat în Liceul Industrial „Coriolan Brediceanu”, patronat de Întreprinderea de Utilaje de Ridicat și Transportat Lugoj; pe lângă liceu – curs de zi si seral – cu profil mecanic si electrotehnic, functiona școala profesională, pentru meserii: lăcătuș, electrician, mecanic și școala de maiștri. S-a reușit menținerea unei clase cu profilul matematică-fizică, în care se concentrau cei mai buni elevi din Lugoj și din localitățile din jur.

Și în această perioadă, elevii liceului au obținut rezultate foarte bune la examenele de bacalaureat și de admitere în învățământul superior; an de an s-au obținut premii la olimpiadele pe discipline de învățământ, la concursurile cultural-artistice și sportive.

În anul 1987, Liceul „Coriolan Brediceanu”a sărbătorit 150 de ani de la prima atestare documentară; la festivități au participat sute de foști elevi, începând cu seria din anul 1937.

După căderea regimului comunist, liceul a redevenit Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, cu secțiile reală si umană. Totodată, din 1990 funcționează gimnaziul (clasele V-VIII) cu elevi selectați de la școlile din oraș; s-a înființat și o școală postliceală cu profilul analist programator.

Pe baza rezultatelor deosebite obținute în primul deceniu postcomunist, liceul a devenit Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”, iar în anul 2007 a primit titlul de „Școală Europeană”.

Interviu cu Aurelian Sima,
directorul Colegiului Național „Coriolan Brediceanu”

– Cum ați început noul an școlar 2016/2017?

  • Școala a început în condiții normale, fiind efectuate renovările la sălile de clasă. Verificând sălile din școală, am constatat că la două încăperi din subsol s-a infiltrat apă, însă cu ajutorul angajaților S.C. Merdian 22, cărora le mulțumesc și pe această cale pentru promptitudine, problema s-a rezolvat în timp util. La deschiderea anului școlar am avut onoarea de a-i avea alături pe domnul Primar Francisc Boldea, pe Prea-Onoratul Părinte Protopop Ioan Cerbu, șeful Poliției Municipale Lugoj Mihai Tonenchi, domnul Consilier județean Călin Dobra, domnul Senator Ioan Iovescu, cărora le mulțumesc pentru îndemnurile dumnealor adresate la început de an școlar.

– Ce obiective vă doriți să îndepliniți la conducerea acestei prestigioase instituții lugojene de învățământ?

  • Rezultatele din anii școlari precedenți la examenele de la Evaluările Naționale și la examenele de Bacalaureat au fost bune, dar îmi doresc rezultate și mai bune în acest an școlar, precum și creșterea procentului de promovabilitate. De asemenea, un obiectiv important pentru viitor este redobândirea statutului de Școală Europeană” pentru instituția noastră de învățământ.

– Se organizează în această toamnă „Balul bobocilor” pentru tinerii liceeni ai Colegiului Național „Coriolan Brediceanu”?

– „Balul bobocilor” va avea loc în 14 octombrie 2016, la Casa de cultură a Sindicatelor din Lugoj, cu mențiunea că pregătirea pentru bal se va efectua doar în afara orelor de curs, conform indicației conducerii unității de învățământ.

– Cu mulțumiri pentru timpul acordat, vă dorim succes în atingerea obiectivelor propuse!

Colegiul Național „Coriolan Brediceanu” are înscriși în acest an școlar 736 elevi, din care 241 la gimnaziu și 495 la liceu. 57 profesori predau diverse discipline de învățământ acestor elevi.

Unitatea de învățământ mai are 6 angajați ca personal auxiliar, precum și 13 persoane angajate ca personal nedidactic.

În cadrul Colegiului Național „Coriolan Brediceanu”, la profilul Real: Științe ale naturii (Limba română și germană), Matematică-Informatică (intensiv Limba engleză și intensiv Matematică), iar la profilul Uman: Filologie – bilingv (Limba engleză) și Filologie – Limba germană.

Estera CIMPONERIU

 

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.