Conacul Mocioni din Foeni va fi reabilitat cu două milioane de euro, bani europeni

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Reprezentanții Consiliului Județean Timiș au în plan reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni. Este vorba despre un proiect cu o valoare de două milioane de euro pentru un spațiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spații pentru evenimente culturale și chiar a unor ateliere pentru redescoperirea meșteșu-gurilor tradiționale. Pentru reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni, cererea de finanțare va fi făcută în programul RO-Cultura, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). „După cum am demonstrat deja, valorificăm la maxi-mum oportunitățile de finanțare care ne stau la îndemână. Am acoperit absolut toate domeniile și fondurile disponibile pentru infrastructură rutieră, sănătate sau școli speciale.

Experiența pozitivă de până acum în atragerea de finanțări îmi dă încredere că vom câștiga și acest proiect. El este în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timi-șoara – Peciu Nou – Foeni, un proiect mare pe fonduri europene, aflat deja în implementare. Vrem ca în perspectiva anului 2021, când Timișoara va fi Capi-tală Europeană a Culturii, să redăm timi-șorenilor, timișenilor, întregului județ, un asemenea spațiu cultural”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra. Clădirea care adăpostește în prezent căminul cultural și grădinița din Foeni a fost reședința familiei de origine aromână Mocioni, ai cărei membri au fost politicieni, cărturari, filosofi.

Clădirea, impunătoare prin stilul arhitectural și prin dimensiuni, a fost realizată în stil neoclasic după planurile arhitectului Otto Wagner. Conacul este străjuit de porți înalte, având trepte grupate în trei secțiuni, care împărțeau conacul în zone distincte de locuit. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin. Consiliul Județean Timiș îi va avea ca parteneri în reabilitarea acestui conac pe islandezii de la North Consulting. De altfel, repre-zentanți ai Consiliului Județean Timiș au efectuat o vizită în Islanda în cadrul inițiativei bilaterale „Developing a cultural heritage partnership”, finanțată prin programul RO-Cultura.

AL PRESS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.