Consultările au eșuat. S-a declanșat criza!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nu s-au prezentat la Cotroceni cele două partide care au câștigat alegerile obținând majoritatea. PSD și ALDE. În schimb, au răspuns invitației la consultări lansată de Klaus Iohannis două partide, în acest moment, neparlamentare, Uniunea Salvați România și Partidul Mișcarea Populară. Klaus Iohannis și-a reînnoit angajamentul ferm de a nu nominaliza un premier condamnat penal. Sau “cu probleme penale”. În timp ce PSD, fără a-l desemna până în acest moment pe Liviu Dragnea, susține contrariul. Că acesta ar putea fi premier. Criza politică s-a declanșat.

Domnul Klaus Iohannis și-a intrat în pâine ca președinte nu după ce a fost ales de români, ci abia după ce a depus jurământul în fața Curții Constituționale. Așa cum scrie în legea fundamentală. La fel, un parlamentar ales își intră în pâine ca parlamentar abia după ce depune jurământul. Cum scrie tot în legea fundamentală. Cu atât mai mult, un partid devine parlamentar doar după ce aleșii săi sunt omologați, constatându-se oficial că întrunesc toate condițiile, și după ce depun jurământul. Nefiind îndeplinite asemenea condiții, se cheamă că respectivele consultări pentru formarea unui nou guvern, declanșate miercuri, sunt discuții cu văzduhul. Dar este la fel de adevărat că președintele Klaus Iohannis are dreptul de a invita la Cotroceni pe cine dorește domnia sa și de a se consulta cu cine vrea. Cu singura condiție de a nu defini asemenea întâlniri drept consultări constituționale pentru formarea viitorului guvern. În consecință, s-a declanșat o criză politică. Cum poate fi ea deblocată?

Președintele Klaus Iohannis este pus în situația umilitoare, dacă respectă Constituția pe care a jurat să o respecte, de a aștepta câteva zile și de a declanșa a doua rundă de consultări și prima rundă de consultări adevărate după ce parlamentarii își depun jurământul. Abia atunci poate avea vreo semnificație punctul de vedere al PMP sau al USR. Abia atunci pot fi prezenți și deputații nou aleși din partea minorităţilor naționale, altele decât cea maghiară. Le place sau nu le place unora sau altora, asta este situația. Dar criza nu se încheie nici atunci.

Crizei politice nu i se poate pune capăt decât în două moduri. Fie PSD susține o altă persoană decât Liviu Dragnea pentru propunerea de premier al României, cu condiția ca repectiva persoană să nu fi suferit vreo condamnare penală și să nu aibă nici măcar o anchetă sau un proces penal pe rol, fie merge la război cu Liviu Dragnea în frunte și atunci se intră într-o a doua fază a crizei politice. În faza majoră. În acest al doilea scenariu, în care PSD nu cedează și nici președintele Klaus Iohannis nu cedează, este obligatorie suspendarea președintelui. La Cotroceni, urmând a fi instalat, pentru o lună, un președinte interimar, probabil în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, dacă acesta va fi ales de către Parlament în funcția de președinte al Senatului. Președintele interimar al României ar fi, din punctul de verede al lui Klaus Iohannis, “un individ cu probleme penale”. Iar candidatul nominalizat de președintele interimar va fi un om politic condamnat penal.

Aceasta este situația. Fie că ne place, fie că nu ne place. Și indiferent  ce crede fiecare dintre noi. Dacă această criză tocmai declanșată va merge atât de departe, atunci va avea loc o procedură de organizare a unui referendum pentru demiterea președintelui ales. Iar românii vor decide. De asemenea, trebuie spus că, în acest scenariu, instalarea guvernului va întârzia, pentru că, inevitabil, se va pierde timp la Curtea Constituțională, chemată să se pronunțe asupra motivelor de suspendare, dar și asupra altor cauze conexe. Până pe la mijlocul lunii ianuarie, s-ar putea să avem parte, în continuare, de Guvernul Cioloș, un guvern castrat pentru că nu mai poate emite ordonanțe de urgență și nu mai poate prezenta proiecte de legi. Și vom începe anul 2017 pe bugetul din 2016. Cu consecințele de rigoare.

În concluzie, în acest moment, situația de criză nu mai poate fi deblocată altfel decât prin capitularea necondiționată a uneia dintre părți. Dacă Iohannis cedează, își pierde orice brumă de credibilitate și orice șansă de a mai fi un jucător major până la finele mandatului său. Dacă cedează Liviu Dragnea după ce partidul îl nominalizează ca viitor premier, va fi pus în situația paradoxală în care, deși a condus PSD la o victorie istorică în alegeri, va fi măturat de la președinția partidului. Între timp, străinătatea se distrează pe cinste și profită care cum poate de slăbiciunea statului român.

Sorin ROȘCA STĂNESCU

 

 

 

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.