Cristinel Vecerdea (CRIV), cel mai premiat artist din urbea lugojeană

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cu un număr de 69 de premii obținute atât în țară, cât și în străinătate, artistul caricaturist Cristinel VecerdeaCRIV) a ajuns cel mai premiat artist al Lugojului, lucrările sale reprezentând cu originalitate persoane, situații, trăsături sau caracteristici, ridiculizând pentru a ne destinde, a ne amuza, dar și pentru a demasca impostura și abaterile de la normalitate.

Așa cum a fost remarcat la Festivalul Umorului „Constantin Tănase” de la Vaslui: „În desenele sale, Cristinel Vecerdea exploatează tarele morale ce se perpetuează de când lumea”.

Premiul al III-lea la cel mai mare și cel mai vechi festival internațional de umor din România este o realizare impresionantă pentru artistul lugojean. Desfășurat o dată la doi ani, Festivalul Umorului „Constantin Tănase” de la Vaslui a avut loc în acest an în perioada 2-9 octombrie.

Salonul de caricatură cu tema „Tehnocrația salvează România” a fost găzduit de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare”, concursul de literatură umoristică de către Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătaru”, iar spectacolele de teatru la Teatrul “V.I.Popa” din Bârlad, Casa de Cultură din Vaslui, precum și la cea din Negrești. Printre invitații de seamă care au fost la festival s-au numărat actorii Florin Piersic, Horațiu Mălăiele și Dan Puric.

La Slatina a avut loc  Festivalul – Concurs de Umor „Oltenii &… Restu’ Lumii”. S-au spus, desigur, bancuri cu olteni, dar erau și praz, pastramă și… zaibăr la cea de a XXII-a ediție a evenimentului care s-a desfășurat în perioada 6-9 octombrie.

Actorul Ion Dichiseanu (personalitatea festivalului), actorul Andrei Duban, caricaturiști, epigramiști, interpreți de umor, ansambluri folclorice din județul Olt și din țară, autorități locale, ofițeri americani din conducerea bazei militare de la Deveselu, precum și zeci de persoane au trecut joi de „vama oltenească” instituită la podul peste râul Olt, de la intrarea în municipiul Slatina, numai cu „pașaportul de oltean” și numai după ce au râs la glumele oltenilor guralivi și gălăgioși, care plecaseră spre târg cu măgarul și papornițele cu praz.

Au fost amenajate și „Birouri mobile de pașapoarte”, unde caricaturiștii invitați la festival au aplicat „moaca” doritorului pe „Pașaportul de Oltean”. La festival au fost amenajate și mai multe saloane oltenești de înfrumusețare, unde caricaturiștii au realizat rapid portrete.

Este pentru prima dată când au fost trimise și lucrări din alte ţări: Republica Moldova, Ucraina, Austria, Anglia şi Statele Unite. Din cele 91 de lucrări trimise, juriul a selectat, cu destulă greutate, fotografiile care au obţinut premiile. Au fost atribuite lui CRIV  Premiul al II-lea la Secțiunea Caricatură  şi  Premiul al III-lea la Secțiunea Foto cu lucrarea ce poartă titlul „Cumpăr păr“.

Interviu cu premiatul artist lugojean, caricaturistul Cristi Vecerdea

– Când ați debutat în acest gen aparte al artelor vizuale, caricatura?

– Pasiunea pentru acest gen, caricatura, o am încă din liceu, însă debutul oficial a avut loc în data de 1 aprilie 1979, la Salonul Republican de Caricatură din Târgu-Mureș, unde am fost remarcat de marele artist al umorului, caricaturistul Rudi Schmueckle, despre care s-a scris în presă: „O oră petrecută în compania lui Rudi Schmueckle ar putea fi asemuită, cu usurință, cu degustarea unei șampanii fine”. El m-a luat „sub aripa sa”. Făcuse armata la Lugoj, iar în anul 1986 am avut la Galeria „Pro Arte” din Lugoj prima expoziție de caricatură din oraș, o expoziție comună: eu și Valeriu-Eugen Mladin din Lugoj, precum și Rudi Schmueckle, Eugen Sănchea și Eugen Dornescu din Sibiu. Au fost expuse atunci și multe lucrări scăpate de sub cenzură. Au fost atât de mulți oameni la acea expoziție, încât nu au avut loc cu toții în Galeria de Arte, fiind foarte multe persoane și în jurul Galeriei „Pro Arte”.

– Care a fost premiul de debut obținut ca și caricaturist? Care au fost premiile pe care le-ați obținut după premiul de debut? 

– Premiul de debut l-am obținut în anul 1981, la Costinești. Eram deja absolvent al Școlii Militare din Sibiu și premiul mi-a fost trimis acolo, eu fiind deja repartizat la Lipova. Apoi au urmat premii la Târgu-Mureș și la toate marile Saloane de Caricatură din țară. La Vaslui, sunt invitat de onoare la fiecare ediție, încă din anul 2004 să realizez portrete, împreună cu alți caricaturiști portretiști de renume: Leonte Năstase din Constanța și Ovidiu-Ambrozie Boartă (având pseudonimul BoA) din Suceava.

– Ați publicat caricaturi și în presa armatei române? 

– În anul 1979 am fost numit caricaturistul Trustului de presă al Armatei Române și activez și în prezent. Am fost trimis în Bosnia, după război, apoi în Afganistan de două ori. Sunt singurul caricaturist român care a avut o expoziție în deșert. Au fost trei furtuni de nisip, fiind nevoit de fiecare dată să mă adăpostesc și să-mi protejez lucrările. De asemenea, am avut expoziție și în baza americană, condusă de comandantul William Garrett, care mi-a înmânat o diplomă, ca apreciere pentru contribuția la menținerea moralului ridicat al soldaților americani din Kandahar.

– Când ați participat la prima expoziție în străinătate?

– În anul 1981 am avut prima expoziție în străinătate, la Salonul de caricatură din Turcia (3 premii), apoi în Bulgaria, Croația (1 premiu), Italia (1 premiu), Canada, Germania, Franța, Olanda, Belgia, Statele Unite ale Americii (1 premiu), China (1 premiu), Coreea de Sud (1 premiu) și multe altele.

– Care sunt cele mai inedite întâmplări din viața dumneavoastră, ca și artist caricaturist?

– Prima întâmplare inedită a avut loc în anul 1999, după ce inițial mi se respinsese viza pentru Austria, pentru participare la o expoziție, consulul Austriei la București, Eugen-Florin Ruf (român stabilit în Austria încă din anul 1940) m-a văzut în ținută militară la poarta consulatului și a trimis să mă cheme la dânsul în birou, spunându-mi că are un mare respect pentru haina militară. Având creioanele de desen la mine, i-am făcut în câteva minute o caricatură-portret, ceea ce l-a determinat să-mi acorde imediat viza solicitată.

A doua întâmplare s-a petrecut la granița cu Ungaria. Trecând granița pe jos la Vărșand spre Gyula, am așteptat un prieten care venea din Austria să-mi aducă materiale pentru desen (truse Rotring și altele), care la acea vreme nu se găseau în țară. Încercând să revin în țară, la vama ungară am fost reținut, părându-li-se suspecte materialele primite. Am tot încercat să le explic că sunt caricaturist și în cele din urmă l-au adus pe șeful vămii, un ungur cu mustăți impozante, pe care l-au așezat în fața mea, spunându-mi să îi fac caricatura. La terminarea desenului, toți râdeau în hohote, lăsându-mă apoi să trec cu tot  cu materialele primite.

– Ați avut vreodată probleme din cauza caricaturilor publicate?

– Da, pot să spun că în România meseria de caricaturist este mai periculoasă decât meseria de… parlamentar. Doar un exemplu: în anul 2010, de Ziua Armatei, am fost chemat de către subordonații ministrului de atunci, Gabriel Oprea, cerându-mi-se să nu mai public caricaturi, întrucât acestea „deranjau”. Bineînțeles că nu m-am conformat, fiind locotenent-colonel în rezervă din anul 2001.

– Aveți un mesaj pentru politicieni?

– Da, să nu mai facă concurență neloială caricaturiștilor și umoriștilor. În România, viața politică este o… caricatură!

– Vă rugăm să adresați câteva cuvinte pentru cititorii publicației Actualitatea.

– Dacă până acum ați trăit bine, de acum încolo să râdeți bine, căci râsul îngrașă și ține de foame (uitați-vă la politicieni cum arată…!).

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.