Cum să nu lăsăm pariurile să devină o problemă în viața noastră

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Tot mai mulți români joacă la pariuri sportive. Implicit, numărul celor care dau semne de dependență este în creștere. Posibilitatea de a juca la orice oră de din sau din noapte, din orice loc ne-am afla, nu este mereu chiar un lucru bun.

Pentru microbiști, pariurile sportive reprezintă una dintre cele mai atractive modalități de divertisment. Satisfacția că pot demonstra cât de bine se pricep la fotbal, adrenalina pompată în corp de fiecare fază de atac și, nu în ultimul timp, posibilitatea de a câștiga bani în timpul distracției sunt caracteristici care transformă acest hobby într-unul special.

Totul pleacă de la așteptări

În același timp, pariurile pot deveni o problemă în viața noastră, din perspectiva cheltuirii a două resurse majore: bani și/sau timp. „Time is money” spune americanul. Dacă petrecem aproape tot timpul în fața calculatorului, pe site-ul de pariuri, este la fel de nociv ca și când am pierde bani. Mai grav este că, de multe ori, jucătorii pierd și timp, și bani.

Totul pleacă de la așteptări. Deziluziile au un efect devastator asupra psihicului nostru. Dacă pariem pornind de la premisa că ne putem îmbogăți din așa ceva, atunci avem o problemă încă din start. Nu am citit despre niciun parior de rând care să își fi cumpărat vilă sau automobile de lux din câștigurile de la pariuri. Floyd Mayweather câștigă sute de mii sau poate chiar milioane de dolari din pariuri, dar atenție: miza are tot șase zerouri.

Pariorii profesioniști pot duce o viața decentă din pariuri, dar ei reprezintă o altă categorie. Nimeni nu a devenit profesionist peste noapte, este imposibil. Toți au început să parieze ca hobby apoi, pe măsură ce au acumulat experiență și au văzut că sunt capabili să respecte câteva reguli de bază, printre care cea a cumpătării, au renunțat la job-urile pe care le aveau.

Cele mai grave greșeli

Așadar, în primul rând, trebuie să pariem doar pentru a ne distra, un buget pe care-l stabilim pentru fiecare lună, așa cum avem buget pentru mers la film, la teatru sau pentru ieșit la restaurant. O dată ce am epuizat suma, este obligatoriu să ne oprim. Un pas mărunt spre o mare problemă este să alimentăm din nou contul în ideea că vom recupera ce am pierdut. Un pas mare este să luăm bani din fonduri care au o altă destinație (utilități, mâncare, vestimentație vacanțe). Un pas uriaș este să ne împrumutăm de la rude sau chiar de la prieteni pentru a juca la pariuri, având „siguranța” că vom câștiga și îi vom returna imediat. Vă recomand să citiți mai multe despre parierea responsabilă. Nu e timp pierdut.

O altă măsură de siguranță este să nu le ascundem celor din jur faptul că pariem. Într-un asemenea caz, nu vom avea cu cine să vorbim în cazul în care simțim că lucrurile merg într-o direcție periculoasă, iar singur este foarte dificil să rezolvi o asemenea problemă.

E important să nu pariem zilnic

Este vital să luăm o pauză după o pierdere mare, ca și după ce am câștigat mai mulți bani. Supărarea sau entuziasmul sunt la fel de periculoase pentru bugetul unui parior. Psihologii specializați în dependența de pariuri ne recomandă să nu pariem zilnic, chiar dacă nu pierdem mult timp sau mulți bani.

În cazul nefericit în care nu respectăm sfaturile scrise mai sus, de bine de știut că există organizații și site-uri care acordă ajutor specializat celor care simt că pariurile au devenit o problemă în viața lor.  O dată acceptat ajutorul celor din jur, totul va fi în regulă.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.