Cum se montează o tastatură laptop?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cu toții știm, una dintre componentele calculatoarelor portabile care se defectează cel mai ușor este tastatura. Cam în același ritm cu ventilatorul laptopului.

Este firesc, pentru că, dacă nu am trecut cu totul la smartphone, chiar și în calitate de utilizatori casnici tot obișnuim ca să batem în bietele taste până când una sau mai multe dintre ele cedează și ne obligă să comandăm o nouă tastatură laptop originală sau compatibilă dintr-un magazin IT online.

Pot monta singură tastatura laptop?

Indiferent că vorbim de o tastatură laptop cu ramă sau de o tastatură laptop fără ramă, deoarece claviatura vine în contact direct degetele userului, care exercită o presiune mecanică puternică prin lovire asupra tastelor, ea trebuie schimbată periodic, cam la 6 -12 luni.

Un user obișnuit o poate schimba la un an, dacă folosește calculatorul în scopuri recreative, dar dacă este vorba de o persoană care își câștigă existența scriind la calculatorul portabil (blogger, traducător, contabil, jurnalist etc.), perioada dintre înlocuiri se reduce considerabil, la doar câteva luni.

Din fericire, prețurile pentru majoritatea modelelor de tastaturi laptop nu sunt exagerate, există magazine pe net, precum Itronics.ro, ce le comercializează extrem de convenabil.

Dar problema apare după ce intri în posesia respectivei componente: te duci la service să ți-o monteze la calculator, chemi un prieten, apelezi la un vecin sau îți testezi abilitățile personale în materie?

La o căutare pe Youtube, vei regăsi o mulțime de tutoriale pentru montajul si schimbarea tastaturii de laptop, astfel încat oricine poate să o înlocuiască fără probleme, pentru a face economie în buget.

Nu de alta, dar înlocuirea unei tastaturi de calculator portabil cu alta nouă poate să coste și de două sau trei ori mai mult decât însăși componenta în cauză, pentru că multe firme fac următoarea șmecherie: îți iau un tarif pentru demontarea vechii tastaturi și un altul pentru montarea tastaturii noi. Dacă adăugăm și ciubucul de rigoare, parcă nu merită să tot cotizezi pentru montajul claviaturilor de calculator de una sau două ori pe an, în condițiile în care laptopul ți-l schimbi după minim 3 – 4 ani de la achiziționare. Abonamente cu preț redus la service pentru înlocuiri tastaturi de calculator portabil încă nu s-au inventat (din nefericire!).

Deși o tastatură laptop este relativ ieftină și se poate găsi în magazinele online la prețuri modice, trebuie atenție deosebită pentru ca să se cumpere exact un model de tastatură care să se potrivească perfect laptopului. Poziția și dimensiunea conectorului flex de pe partea din spate a claviaturii reprezintă elementele esențiale pentru compatibilitate.

Dacă se alege o tastatură cu rama sau o tastatură fără ramă rămâne la stricta apreciere a user-ului, deoarece în magazine există chiar și modele din ambele categorii care se potrivesc aceluiași tip de laptop.

Așadar, după ce ați achiziționat o nouă tastatură nu trebuie în mod obligatoriu ca să mergeți la un service autorizat pentru schimbarea celei vechi și montarea ei pe laptop. Se aplică regula universală învățată la toate workshop-urile de dezvoltare personală la care ați fost: se urmează o procedură standard cu mai multe etape bine definite.

Pur și simplu trebuie urmați niște pași pe care oricine îi poate respecta fără probleme și nu mai trebuie ca să dai sute de lei aiurea la service pentru o biată operațiune care nu ar trebui să fie mult mai dificilă decât înlocuirea unui bec din casă. Mai ales dacă privești și câteva filmulețe pe YouTube unde  se arată clar ce și cum să faci.

Care sunt pașii generali pentru înlocuirea unei tastaturi laptop?

1. Deconectează laptopul de la sursa de curent și scoate bateria (dacă este posibil).

Te-ai putea întreba de ce este necesară scoaterea bateriei… Motivația efectuării acestei etape este aceea că uneori șuruburile de prindere ale tastaturii sunt poziționate fix în compartimentul unde este așezată bateria calculatorului portabil în cauză si, în al doilea rând, alimentarea sistemului trebuie oprită atunci când se efectuează orice operațiune asupra acestuia.

2. Cu o șurubelniță scoate șuruburile tastaturii. Ele sunt ușor de găsit pentru de obicei au gravate pe capul lor fie simbolul unei tastaturi, fie litera K.

Ce-i drept, uneori, în funcție de modelul calculatorului portabil, trebuie să se demonteze partea inferioară a carcasei pentru a ajunge la aceste șuruburi. Dar, de regulă, accesul la aceste mici elemente de prindere nu este deloc dificil, deoarece producătorii știu că tastaturile trebuie schimbate des și proiectează laptopurile în așa fel încât accesul la șuruburi să fie foarte simplu.

3. Pe părțile laterale există și două mici proeminente de plastic, două „urechiușe” cum sunt ele denumite în limbajul de alint al userilor, care au rolul de a fixa cât mai stabil tastatura, dată fiind presiunea ce urmează a se exercita asupra tastelor la momentul scrierii. Aceste elemente de plastic, „urechiușele” trebuie ușor distanțate (nu se pot scoate din corpul laptopului, precum șurubelele), pentru a putea să scoatem vechea claviatură.

4. Se decuplează conectorul flex de pe partea din spate care conectează tastatura la laptop.

5. Se montează noua tastatură: se pune conectorul flex al noii tastaturi la mufa laptopului, se fixează claviatura respectivă cu „urechiușele”, se înșurubează șuruburile, se reașează bateria la locul ei (dacă e cazul) și gata. Am rezolvat totul fără a mai merge la service-ul IT!

De unde se poate cumpăra tastatura laptop?

Precum v-am spus, cel mai ieftin și comod o puteți lua dintr-un magazin online specializat în comercializarea de componente IT, precum Itronics.ro.

Aici puteți găsi diverse tipuri de tastaturi pentru cele mai frecvente modele de laptop aflate în circulație în România. Pe site există anumite filtre care vă pot ajuta ca să găsiți extrem de rapid acel model de tastatură care se potrivește exact calculatorului portabil pe care îl dețineți. Iar dacă nu reușiți ca să vă descurcați prin forțe proprii, un consultant amabil e gata să vă ajute oricând. Există o fereastră de chat chiar pe pagina generală a categoriei tastaturi! Folosiți-o cu încredere!

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.