Cum se poate cumpăra vechimea în muncă. În ce condiții, pentru ce perioadă și cât costă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru mai puțin de șase luni de acum înainte, cei care doresc să își întregească stagiul de cotizare în sistemul public de pensii se pot asigura retroactiv.

Persoanele interesate să-și întregească stagiul de cotizare au posibilitatea, până la 27 aprilie 2017, să cumpere efectiv vechime de la casa de pensii, însă în anumite condiții. Această posibilitate se asigură în baza Legii nr.186/2016, care asigură efecte pentru următoarele șase luni de la data intrării în vigoare (27 octombrie 2016).

Cine poate încheia contract de asigurare și pentru ce perioadă

Actul normativ aprobat de curând oferă posibilitatea asigurării pentru cel mult cinci ani anteriori datei la care se încheie contractul.

Contract de asigurare socială, în temeiul acestui act normativ, poate încheia orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: – nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; – nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; – nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Dacă persoana dorește asigurarea pentru perioada maximă, respectiv cinci ani, va trebui să achite, la venitul minim pentru care se pot plăti aceste asigurări, aproximativ 15.500 de lei. Valoarea maximă care se poate lua în calcul pentru plata asigurării este de cinci ori valoarea salariului mediu brut în vigoare pentru respectiva perioadă.

Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul și nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

cum-se-poate-cumpara-vechimea-in-munca-1a

AL PRESS

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.