Cutremurul Deutsche Bank a zguduit uşor leul

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Raportul euro/leu a avut o evoluţie foarte calmă în cea mai mare parte a perioadei, cu excepţia ultimei şedinţe din septembrie, când pieţele financiare s-au aflat sub efectul prăbuşirii acţiunilor celei mai importante bănci germane, Deutsche Bank.

Cursul euro a fluctuat între 4,4493 şi 4,4523 lei. Maximul a fost atins la sfârşitul lunii trecute, când culoarul de tranzacţionare a fost de un ban, cotațiile crescând până la 4,46 lei, nivel care nu a mai fost atins de mai bine de o lună.

Anunţul privind realizarea unei înţelegeri între Deutsche Bank şi autorităţile americane privind reducerea amenzii pe care urmează să o plătească banca germană, de la 14 miliarde dolari la 5,4 miliarde dolari a calmat pieţele financiare, implicit pe cea locală, iar iar cursul de la finalul perioadei a fost stabilit la 4,4484 lei, când tranzacțiile s-au realizat între 4,4470 si 4,4520 lei.

În perioada următoare, leul va fi protejat de decizia surprinzătoare a C.A. al BNR de a reduce rezervele minime în valută de la 12 la 10%, care va aduce mai multă valută în piaţă. În acelaşi timp, dobânda de politică monetară a fost menţinută la 1,75%/an la fel şi rezervele minime obligatorii în lei la 8%.

De asemenea, un rol de protecţie îl va avea şi miliardul de euro intrat în conturile Trezoreriei, care a reuşit să plaseze cu succes o emisiune de euro-obligaţiuni cu o maturitate de 12 ani, la un randament de 2,15%, care reprezintă un minim istoric. Reuşita este pusă de Anca Dragu, ministrul Finanţelor, pe „percepţia mediilor investiţionale bazată pe contextul macroeconomic solid, cât şi pe potenţialul economic al ţării noastre”

Cursul dolarului american a crescut de la 3,9567 la 3,9822 lei, dar a incheiat intervalul la 3,9591 lei, când cotaţiile din piaţă au fluctuat între 3,952 şi 3,964 lei.

Ca efect al crizei create de Deutsche Bank. moneda elveţiană s-a apreciat pe pieţele internaţionale de la 1,091 la 1,081 franci/euro dar a revenit la finalul perioadei la 1,093, ceea ce a făcut ca media sa urce la 4,1041 lei, maxim al ultimelor două luni, pentru a scădea apoi la 4,0764 lei.

Pe pieţele internaţionale, perechea euro/dolar s-a tranzacţionat între 1,1153 şi 1,1257 dolari, la finalul intervalului cotațiile mișcându-se între 1,1221 și 1,1244 dolari.

Lira sterlină a scăzut la minimul ultimelor două săptămâni, ca o consecință a promisiunii făcute de premierul britanic Theresa May că va demara procedurile de ieşire din U.E. până în martie.

Pe de alta parte, moneda chineză (renminbi sau yuan) a devenit, alături de dolar, euro, lira sterlină și yenul japonez, parte componentă a unității de cont a FMI.

(Analiza cuprinde perioada 27 septembrie – 3 octombrie 2016)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.