Datoria reală a României depășește 172% din PIB

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Rechinul Financiar avertizează că datoria reală a României din prezent este de șase ori mai mare decât ne spun politicienii. Suma colosală a ieșit la iveală și depășește 172% din PIB-ul țării. Uniunea Europeană a forțat Institutul Național de Statistică să publice adevarata valoare totală a datoriilor României. Cine va plăti această datorie imensă?

„Datoria României publicată în majoritatea surselor de informare este incompletă. Acolo se va găsi suma datoriei publice totale, ignorându-se cea mai mare parte a datoriei, care este chiar valoarea totală a drepturilor de pensie dobândite în România. Astfel, în realitate, datoria totală a țării ajunge la finalul anului 2018 să atingă 1,6 bilioane de lei, ceea ce înseamnă 172,03% din PIB-ul României.”, spune Szymon Ziemba, creatorul blogului Rechin Financiar.

Suma oficială cu care se îndatorează România înregistrată la finalul anului 2018 este de 313,42 miliarde de lei, potrivit publicațiilor oficiale și declarațiilor guvernului, ceea ce înseamnă 33% din PIB-ul României. Problema este că nu sunt luate în calcul datoriile referitoare la dreptul de pensie dobândit în România. Având în vedere că valoarea lor ajunge la 1320,17 miliarde de lei, ar trebui luate în calcul. În realitate, guvernul ocolește subiectul și se raportează doar la cele 313,4 miliarde de lei ca fiind datoria totală. Practic, datoria reală este de 6 ori mai mare decât este prezentată cetățenilor.

Pe lângă statistica îngrijorătoare, amânarea rezolvării problemei constituie cea mai gravă parte a situației. Szymon Ziemba, explică faptul că cu cât plata datoriilor este amânată mai mult, cu atât datoria va crește. Acesta spune că „la fel ca în afaceri, atunci când cheltuielile continuă să crească și ajung să depășească venitul, drumul către faliment este unul sigur. Dacă ne uităm la ultimii 30 de ani vom vedea o creștere continuă a datoriilor, iar conform previziunilor procesul va continua. În schimb, dacă privim forța de muncă a României, se vede clar din statistici că procentul muncitorilor scade, iar numărul pensionarilor crește.”

Concluziile trase din aceste date statistice arată că sistemul nu este sustenabil. În ritmul în care datoria crește și forța de muncă scade, România se îndreaptă spre o catastrofă economică, dacă nu se implementează măsuri. Szymon Ziemba discută în detaliu această situație în articolul său: Datoria reală a României șochează (https://rechinfinanciar.ro/datoria-reala-romania/). (A. P.)

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.