De la corectitudinea politică la corectitudinea socială, un editorial de Nicolae Silade

Share Button

S-a bătut destulă monedă pe conceptul „corect politic” (political correctness, în engleză), fără ca el să producă efecte în plan politic sau social. Dimpotrivă, termenul, originar din leninismul de stânga, pentru a desemna pe cineva care aplică cu multă fermitate linia partidului, a evoluat spre un sens ironic, pentru a desemna pe cei care, exagerând în fermitatea aplicării liniei partidului, deveneau insuportabili.

Dar, în România noastră, cu sau fără acest concept, toţi politicienii au devenit insuportabili. Prin urmare, nu mai avem un guvern politic, ci un guvern tehnocrat, care trebuie să fie corect social. Şi iată că aici apare problema noastră majoră: cum poate conduce un guvern corect social o societate incorectă?

Deşi niciun român nu vrea să recunoască faptul că trăieşte într-o societate incorectă, bolnavă de hoţie, de minciună, de corupţie la cel mai jos nivel, acesta este adevărul. Când te duci la doctor nu îl corupi cu o atenţie? Când mergi la serviciu nu stai pe facebook în orele plătite?

Când pleci de la serviciu nu iei ceva în geantă pentru ai tăi de acasă sau pur şi simplu doar ca să arunci ce ai luat, numai şi numai pentru a-i crea pagubă patronului care nu s-a ţinut de cuvânt, sau care te-a penalizat, sau care ţi-a tăiat din salariu pentru că nu ţi-ai făcut treaba cum trebuie?

Când îţi duci copilul la şcoală nu ai şi un buchet de flori pentru profesoare? Când termină, nu te duci cu un buchet de flori? Când mergi după o adeverinţă undeva nu apelezi la cunoştinţe? Când mergi cu maşina nu depăşeşti niciodată limita de viteză?

Ar mai fi multe întrebări, dar răspunsul la această problemă a noastră, a românilor, este că nu ne place să respectăm regulile, dar le cerem celor care ne conduc să le respecte, să fie corecţi, şi politic, şi social.

Soluţia este una cât se poate de simplă. Trebuie să ne schimbăm noi înşine dacă dorim schimbarea, schimbarea celorlalţi, a celor care ne conduc, sau a celor din jurul nostru.

Nicolae SILADE

nicolae silade

773

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.