Doi bărbați din Cladova acuzați de braconaj pe raza Fondului de vânătoare 22 Bethausen

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Săptămâna trecută, în urma unui apel telefonic primit la miezul nopții, prin care era anunțat că în zona localității Cladova, comuna Bethausen, s-au auzit trei focuri de armă, administratorul Fondului de vânătoare 22 Bethausen al Asociației ARTEMIS Mănăștiur a anunțat imediat paznicii de vânătoare, care au pornit în căutarea braconierilor.

După două ore de căutări, au văzut doi indivizi pe drumul spre Cladova, cu două ranițe. Suspectându-i că intenționau să transporte mistrețul împușcat fără autorizație, paznicii i-au somat, însă aceștia au fugit.

Dimineața, la ora 5,30, aceștia au găsit un porc mistreț împușcat cu trei cartușe pe terenul ce îi aparține unuia dintre suspecți, la fața locului fiind chemați și politiștii, care au constatat că unul dintre suspecți este vânător cu acte în regulă și chiar membru al asociației care administrează fondul de vânătoare unde a fost împușcat animalul.

Politiștii din cadrul Secției Rurale Făget au deschis dosar penal  pe numele celor doi bărbați din Cladova, pentru braconaj.

Anul acesta, în luna ianuarie, a fost împușcat tot în zona Cladova, fără autorizație, un cerb carpatin, iar administratorii fondului de vânătoare, în urma informațiilor primite, i-au bănuit tot pe acești cei doi indivizi, însă neavând probe, nu s-a putut dovedi implicarea acestora.

De asemenea, în ultimii doi ani, au fost găsite lațuri pentru prinderea mistreților și a căpriorilor, în urma identificării autorilor cu ajutorul camerelor de luat vederi, au fost întocmite două dosare penale pentru braconaj.

Cerbul carpatin (Cervus elaphus) reprezintă o raritate în zonă. Doar de 4 ani, de când fondul de vânătoare a fost administrat de către Asociația ARTEMIS Mănăștiur, acest fond s-a repopulat cu cerbi carpatini. Cerbul se adăpostește în zonele cu păduri întinse, care cuprind porțiuni de poieni sau luminișuri cu izvoare, care le oferă liniște și posedă surse de hrană. Este întâlnit și la câmpie, destul de des.

Avându-se în vedere importanţa mare a speciei, este necesar să se acorde atenţie cât mai mare unei bune gospodăriri a efectivelor cervidelor.

Asociația ARTEMIS Mănăștiur administrează, prin președintele Ionel Curuți, vicepreședintele Ion Kokai și cei doi paznici de vânătoare, acest fond care se întinde pe o suprafață totală de 11.500 hectare, de la hotarul cu județul Arad și până în zona comunei Mănăștiur, o zonă de o frumusețe deosebită, ce cuprinde un număr de 10 localități rurale, cu o suprafață de pădure de 3.700 hectare, o zonă de dealuri și câmpii, străbătută de râul Bega și populată cu rațe sălbatice. În zona fondului se găsesc mistreți, căpriori, iepuri, vulpi, iar dintre păsări, fazani, coțofene, sitari, grauri, ciori, porumbelul gulerat și multe altele.  Administratorii fondului asigură cantitățile necesare de porumb pentru hrana mistreților, precum și sare și fân pentru hrana căprioarelor și a cerbilor.

Estera CIMPONERIU

 

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.