Dragobetele sărbătorit la Muzeul din Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dragobetele – sărbătoarea dragostei la români, va fi celebrată la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, într-un spirit ludic, prin cântec, poezie  dar și prin discuţii despre patronul autohton al iubirii și semnificațiile acestei zile în spațiul traditional românesc, alocuțiunea fiind susținută de Daciana Vuia – directorul Muzeului Lugoj.

La acest eveniment, ce va avea loc  luni,  25 februarie, ora 11.00, vor fi prezenţi elevi de la Școala Gimnazială Nr. 3 Lugoj, coordonați de doamnele profesoare Norica Bodea, Maria Miclea,  Loredana Ciucure și Elena Borchescu.

Surse documentare de la sfârșitul secolului al XIX-lea, indică pentru sărbătoarea Dragobetelui diverse date, în funcție de zona etnografică – 24 februarie, 28 februarie sau chiar l martie.

Ziua de Dragobete respectă ritualuri străvechi legate de simbolistica dragostei și frumuseții. Exista datina ca fetele și flăcăii satului, aflați la vârsta adolescenței, să se întalneasca la horă, în ziua de Dragobete, pentru a fi îndrăgostiți de-a lungul întregului an. Sărbatoarea primește astfel valențe anticipative, de confirmare a dragostei dar și a viitoarelor nunți ce vor avea loc în lumea satului.
Credința populară spune că, de Dragobete, toate păsările și animalele își aleg perechea. În dimineața sărbătorii, fetele și femeile tinere topeau zapadă proaspătă și își spalau  fața cu apa astfel obținută, crezând că vor avea tenul plăcut pentru tot restul anului.

Scopul acestei acțiuni se leagă de ideea unei cunoașteri mai profunde a tradițiilor identitare ale spiritualității  românești de către tinerele generații ale  acestui secol.

Daciana VUIA

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.