Eroi au fost, eroi sunt încă! 74 de ani de la crâncenele lupte de la Păuliş

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sâmbătă, 16 septembrie 2018, au avut loc o serie de manifestări religioase şi militare dedicate eroilor din cel de Al Doilea Război Mondial, care, acum 74 de ani, s-au  jertfit pentru apărarea gliei străbune. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, printre care şi prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, Iustin Cionca, peşedintele Consiliului Judeţean Arad, primarii localităţilor Lipova şi Păuliş, Mircea Iosif  Jichici, ing. Ioan Turcin, politicieni, militari, veterani de război, dintre care trei au participat la Bătălia de la Păuliş în 1944, în râdurile cărora s-a numărat şi veteranul lugojean prof. Nicolae Streian, care, deşi are 96 de ani, participă la mai toate acţiunile, fie că sunt ele militare sau de altă natură, cadre militare active, în rezervă şi retragere, precum şi mulţi alţii, intersaţi de eveniment.

Un „desant” lugojean format din 55 de persoane, avându-l în frunte pe col (r) Nicolae Streian, veteran de război, elev fiind al Şcolii de Subofiţeri în Rezervă Radna – Lipova, care a luat parte, cu arma în mână, la isprăvile înfăptuite de Detaşamentul Păuliş, în acel septembrie însângerat, secondat de mult mai tânărul col.(r) Costel Mereuţă, a participat la manifestările prilejuite de împlinirea a 74 de ani de la acel eveniment. După aprecierea generală pot să afirm că a fost cel mai frumos, numeros şi bine organizat grup prezent la întâmplare, stârnind admiraţia celor prezenţi, meritul revenindu-i în totalitate col. (r) Costel Mereuţă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din România (ANCMRRR), Filiala Lugoj, organizatorul acestei deplasări.

Ceremonia a început cu depunerea de coroane de flori şi jerbe la Cimitirul Eroilor aflat în imediata  apropiere a fostei unităţi, precedată fiind de o o slujbă de pomenire, săvârşită de un sobor de preoţi. Evenimentul a continuat la Biserica din Păuliş, unde s-a ţinut o slujbă de pomenire, care a fot oficiată de un sobor de preoţi, împreună cu arhiepiscopul de Arad, Timotei Seviciu. A urmat acţiunea de la Monumentul Eroilor situat pe DN 7, între Lipova şi Arad, unde au luat cuvântul reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, republicane. Şi aici au fost depuse coroane de flori  şi jerbe din partea unor instituţii de stat şi diverse asociaţii, bineînţeles după slujba de pomenire a eroilor neamului, slujbă oficiată de un numeros sobor de preoţi, în rândul cărora s-au numărat şi preoţi militari, avându-l în frunte pe ÎPS Timotei  Seviciu, Arhiepiscop de Arad.

Câţiva veterani au revenit la Păuliş spre a revedea locurile unde au luptat sub comanda căpitanului Ioan Fătu. Printre cei care au reuşit să supravieţuiască luptelor crâncene, dar şi vicisitudinilor vieţii, s-a numărat şi veteranul lugojean prof. Nicolae Streian (avea 18 ani la momentul atacului, fiind elev al Şcolii de Subofiţeri în Rezervă de la Radna), care cu nedisimulată bucurie a primit din partea prefectului Aradului, Florentina Horgea, ca un semn de admiraţie şi recunoştină pentru cele înfăptuite pe câmpul de luptă, dar şi pe parcursul lungii sale vieţi, o caldă îmbrăţişare, evident, dublată de nişte sărutări. Ceremonia a lut sfârşit cu o agapă oferită de organizatori.

În drum spre casă, ca şi în ultimii ani, col. (r) Costel Mereuţă i-a oferit „desantului” lugojean drept „bonus” o vizită la Mânăstirea „Sfânta Maria Radna”, un loc de pelerinaj al Diecezei Timişoara, un adevărat ansamblu monumental format din biserica propriu-zisă şi alte trei corpuri de clădire, toate monumente istorice şi de arhitectură datând din secolele XVIII-XIX, în 1992, Papa Ioan Paul al II-lea oferindu-i titlul basilica minor. Întreaga acţiune s-a desfăşurat sub semnul „1918 – 2018, Centenarul României”. Ca toate să se termine „rotund”, am lăsat la urmă o ştire “bombă”, furnizată de col. (r) Costel Mereuţă: în urma unor discuţii amicale cu primarul comunei Păuliş, ing. Ioan Turcin, acesta i-a adus la cunoştiinţă că la anul, cu prilejul comemorării aceluiaşi eveniment, veteranul Nicolae Streian va fi făcut „Cetăţean de Onoare” al Păulişului. Atenţie, domnule colonel Streian, să fiţi sănătos la anul (de altfel ca şi la mulţi ani după), pentru a fi  “apt” la înmânarea titlului!

 

Mircea ANGHEL

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.