Euro a scăzut la minimul ultimelor patru luni

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Perioada analizată a fost marcată de decizia BNR de a majora dobânda sa de politică monetară de la 2,25 la 2,50%, care a avut darul de a aprecia leul dar a împins indicii ROBOR la noi maxime ale ultimilor patru ani.

Cursul euro a început perioada la 4,6496 și a încheiat-o la 4,6289 lei, minim al ultimelor patru luni, într-o ședință în care cotațiile au scăzut de la 4,636 lei, la deschidere, la 4,622 lei, cu închiderea în jurul valorii de 4,623 lei.

Media dolarului american a crescut lin prima parte a intervalului la 3,9170 lei, maxim care nu a mai fost atins din decembrie trecut, dar a scăzut la finalul lui la 3,8643 lei, când cotațiile din piață au fluctuat între 3,855 și 3,881 lei.

Moneda elvețiană s-a mișcat pe piețele internaționale între 1,187 și 1,198 franci/euro, iar media a scăzut de la 3,9057 la 3,8643 lei, la sfârșitul perioadei, cel mai mic nivel din 14 ianuarie 2015, atunci când Banca Națională a Elveției a decis să renunțe la plafonul de minim 1,20 franci/euro..

Aprecierea monedei naționale față de euro, în contrast cu evoluțiile din regiune, este consecința majorării dobânzii-cheie, care a atras fondurile speculative interesate de randamente cât mai mari, ce pot fi obținute prin plasamente în depozite bancare în lei, ceea ce a majorat oferta de valută.

Leul s-ar putea întări și în următoarele zile însă evoluția va fi una de scurtă durată, având în vedere tensiunile politice dintre Palatele Cotroceni și Victoriei.

Un grup de analiști chestionați de agenția Reuters consideră că instabilitatea provocată de creșterea dobânzilor de către Fed, evoluție însoțită de aprecierea dolarului vor provoca deprecierea leul și a dinarului sârbesc, care vor pierde în următoarele 12 luni din valoarea lor 0,9%, respectiv 1,3%. În schimb, în cazul celorlalte monede din regiune efectul nu va fi de lungă durată.

Majorarea dobânzii-cheie a fost însoțită de creșterea rpidă a indicilor ROBOR, care au atins noi maxime ale ultimilor patru ani.

La sfârșitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, se plasa la 2,75% iar cel la șase luni la 2,87%. La rândul lor, indicii la nouă și 12 luni se situau la 2,90%, respectiv la 2,96%.

Lumea catolică și protestantă va sărbătorii Rusaliile la finalul săptămânii, care va fi însoțită de o mini-vacanță. În această situație investitorii au decis că este momentul să se protejeze.

După o apreciere până la 1,1823 dolari, valoare care se mai înregistra în decembrie trecut, perechea euro/dolar a revenit pe creștere. La finalul intervalului, tranzacțiile s-au realizat între 1,1940 și 1,1993 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 8.439,41 dolari, mai jos cu peste 1.000 de dolari comparativ cu data de 4 mai.

Analiza cuprinde perioada 8 – 14 mai

Radu GEORGESCU

 

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.