Euro se pregătește pentru noi maxime istorice

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Evoluția leului din perioada analizată a fost una agitată în ton cu cea ce se petrecea pe marile burse ale lumii, care au cunoscut corecții importante ale prețurilor și indicilor.

Cursul euro a început perioada pe depreciere, la 4,6423 lei, după ce în ședința precedenta el coborâse la 4,6347, minim al ultimelor patru săptămâni.

Creșterea aversiunii față de risc, provocată de căderea burselor, s-a făcut resimțită pe piața locală astfel că media a urcat până la 4,6561 lei, iar cotațiile au atins un maxim de 4,662 lei. Reamintim că în data de 23 ianuarie a fost atins un maxim istoric de 4,6679 lei.

Trecerea pe verde a acțiunilor a redus presiunea pe monedele de la marginea zonei euro iar cursul a scăzut, la sfârșitul intervalului, la 4,6534 lei, tranzacțiile realizându-se între 4,652 și 4,659 lei.

La deprecierea leului contribuie majorarea rapidă a prețurilor, stimulate de creșterea consumului, dar și adâncirea deficitelor de cont și comercial. „Deficitul comercial s-a accentuat acolo unde am crede că România are potenţial: produsele agroalimentare”, observa guvernatorul Mugur Isărescu, la conferința de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR.

Dl Isărescu atrăgea atenția asupra faptului că „creşterile salariale din sectorul bugetar sunt masive”, avertizând că motorul creşterii economice a rămas consumul, ceea ce afectează echilibrul extern al economiei, în timp ce investiţiile publice scad constant.

La începutul perioadei, CA al BNR a decis majorarea dobânzii sale de politică monetară de la 2 la 2,25% pe an. Precedenta decizie a fost luată în ianurie, după mai bine de doi ani și jumătate în care dobânda-cheie a stagnat la minimul istoric de 1,75%.

Majorarea s-a reflectat și în evoluția indicilor ROBOR. Astfel, indicele la trei luni, utilizat, în principal, la calcularea dobânilor la creditele de nevoi personale, a urcat la 2,06%, cel mai mare nivel din ultima lună şi jumătate iar cel la șase luni, utilizat de bănci când calculează dobânzile la creditele ipotecare standard, a sărit la 2,36%, maxim al ultimilor aproape trei ani şi jumătate. La rândul său, indicele la nouă luni a crescut la 2,41%.

Cursul19 lei, când cotațiile din piață au fluctuat între 3,786 și 3,806 lei.

Moneda elvețiană s-a apreciat de la 1,161 până la 1,145 franci/euro, astfel că media ei a sărit de la 4,0046 la 4,0511 lei, curs care nu a mai fost atins de la jumătatea lui august trecut, dar a încheiat perioada la 4,0447 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut rapid de la 1,2434 până la 1,2212 dolari, pentru ca la finalul intervalului tranzacțiile să se realizeze între 1,2237 și 1,2297 dolari.

Investitorii se tem că Rezerva Federală americană va diminua susținerea principalei economii a lumii. Pe lângă procesul de reducere a volumului de active achiziționat în timpul crizei economice, Fed ar putea opera mai mult de trei majorări ale dobânzii-cheie, ceea ce va produce scăderi ale valorii acțiunilor dar și creșterea interesului pentru plasamente în dolari și titluri de stat americane.

Indicele compozit calculat de Bloomberg al bitcoin a coborât la începutul perioadei sub pragul de 6.000 dolari, dar a încheiat perioada la 8.772,99 dolari.

Analiza cuprinde perioada 6 – 12 februarie 2018

Radu GEORGESCU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.