Europa la fileu [short sport] De poveste

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Europa la fileu

Pentru cei ce nu au aflat încă, voleiul e al doilea sport de echipă pe glob ca număr de practicanţi şi are cele mai multe federaţii naţionale afiliate din lume. Condus la nivel mondial de FIVB, cu sediul în Elveţia (Lausanne) şi la nivel continental de Confederaţia Europeană de Volei (CEV) cu sediul în Luxemburg. Pe ambele planuri răspândirea e echilibrată chiar şi valoric, în lume Europa, Americile de Nord şi Sud şi Asia (iar Africa vine din urmă, în special la masculin) împărţindu-şi succesele de-a lungul anilor. Evenimentul anului 2017 s-a consumat în Polonia, unde 16 echipe (4 x 4 grupe) şi-au disputat Campionatul European de volei masculin. O mare realizare a naţiunii ce l-a mai găzduit, împreună cu Danemarca, şi în urmă că patru ani. O naţiune care are, pe lângă o enormă pasiune pentru sport, o infrastructură excelentă pentru a fi amfitrion al marilor competiţii: Varşovia: Arena Naţională – 62.100 locuri, Gdansk: Ergo Arena – 11.409 locuri, Szczecin: Azoty Arena – 5.403 locuri, Krakowia: Tauron Arena – 15.328 locuri, Katowice: Spodek Arena – 11.500 locuri au fost teatrele de desfăşurare ale unei competiţii la care au participat opt din cele nouă campioane europene. Absenta se numeşte, din păcate, România. Calificată la ultimele ediţii la feminin, dar ieşită de mult din luptele la nivelul de sus al băieţilor.

De poveste

Între 24 august – 3 septembrie, 36 meciuri s-au disputat pentru medalii între Polonia, Serbia, Finlanda, Estonia, Italia, Germania, Slovacia, Cehia, Rusia, Bulgaria, Slovenia, Spania, Italia, Germania, Slovacia şi Cehia. Favorite la start, Rusia (13 trofee), Italia (6), Serbia (2), Franţa (campioană en titre) şi, cu un vulcan de suporteri în spate, evident, gazda competiţiei. Senzaţie la meciul inaugural, jucat pe Arena Naţională în faţa a peste 65.000 de spectatori (FOTO 1- record absolut pentru Europa) între Polonia şi Serbia (0:3). Surprize mari eliminările în sferturi ale Franţei, Italiei şi Poloniei, dar un nivel de joc şi spectacol de mare clasă la majoritatea meciurilor. O competiţie în care bomba a constituit-o prezenţa în ultimul act a Germaniei, condusă magistral de pe margine de italianul Andrea Giani, la a doua finală europeană consecutivă, după cea de acum doi ani cu Slovenia. E drept, în semifinale, Serbia a ratat două mingi de meci cu Germania, obţinând la final medaliile de bronz după 3:2 cu Belgia în finala mică. Înaintea unui senzaţional spectacol final între Rusia şi Germania, încheiat cu 3:2 (25:19, 20:25, 25:22, 17:25, 15:13) pentru prima echipă. E greu de descris atmosfera şi nivelul atins de combatanţi pentru cei ce n-au vizionat întâlnirile, chiar şi în grupe, dar am asistat cu siguranţă la cel mai disputat European din istorie. Următorul se va juca în 2019, în premieră, în patru state: Belgia, Franţa, Olanda şi Slovenia. Echipa ideală a competiţiei: coordonator: Sergey Grankin (Rusia), centri: Marcus Bohme (Germania) – Srecko Lisinac (Serbia), universal: Gyorgy Grozer (Germania), extreme: Denys Kaliberda (Germania) şi Dmitri Volkov (Rusia), libero: Lowie Steuer (Belgia). Sportivul rus Maxim Michailov a fost desemnat cel mai valoros voleibalist al turneului final.

Dan H. BRUDIU

 

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

  1. Asta chiar ca nu am stiut (ehehe, dar cite nu stiu!), ca „voleiul e al doilea sport de echipă pe glob ca număr de practicanţi şi are cele mai multe federaţii naţionale afiliate din lume”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.