Expoziţie la Muzeu: Bănăţenii în Marele Război – Frontul de acasă – Centenarului Marii Uniri –

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Seria proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri, continuă la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj cu expoziţia Bănăţenii în Marele Război – Frontul de acasă, al cărei vernisaj va avea loc sâmbătă, 17 martie 2018, ora 17.00, la sediul acestei instituţii.

Manifestarea este inedită prin prisma obiectelor şi documentelor extrem de valoroase ce vor putea fi admirate pentru prima dată în Lugoj, exponatele aparţinând unui colecţionar particular renumit al Banatului – prof. Gheorhe Rancu Bodrog.

Reprezentând o însemnatate istorica deosebită, colecţia pe care a început să o adune încă din anul 1966 (jurnale de război, peste 700 de fotografii de pe front, corespondenţa militarilor de pe front şi din lagărele de prizonieri, obiecte care au aparţinut combatanţilor etc.) este foarte aprecită, fiind expusă de-a lungul anilor, în numeroase muzee din ţară şi străinătate (Muzeul din Timişoara, Caransebeş, Arad, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, la Uzdin şi la Bor în Serbia, la Trieste în Italia etc.).

În ideea de-a arătă publicului lugojean instrumentarul practic şi simbolic al Primului Război Mondial, vizitatorii vor putea descoperii, în vitrinele expoziţionale, documente oficiale și private, fotografii de epocă de pe front înfăţişând soldaţi bănăţeni, dar şi familiile acestora rămase să facă faţă frontului de acasă, medalii, brevete, obiecte tridimensionale originale, reviste, publicaţii etc.

Expoziția Bănăţenii în Marele Război – Frontul de acasă își propune să redea o imagine panoramică a Banatului și a realităților sale din timpul Primului Război Mondial. Astfel, sunt prezentate subiecte mai puțin abordate până acum, precum, suferințele populației civile, destinul prizonierilor bănăţeni căzuți în captivitate rusească – ilustrat de emoţionantele cărţi poştale de pe front prezente în expoziţie, viața cotidiană din tranșee- etalată în jurnalele de front pe care le expunem, cufărul militar cu obiecte personale ale soldaţilor, arme şi echipamente militare din timpul Marelui Război.

Expuse în premieră la Lugoj, adunate şi păstrate cu grijă de prof. Gh. Rancu Bodrog, obiectele acestei minunate şi unice colecţii vor putea fi admirate, în perioada 17 martie – 9 mai 2018, între orele 8.00-16.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj.

Daciana VUIA

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.