Final excepţional al voleiului în A 1

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

C.S.M. LugojIonela Canea, Gabriela Bălae, Lorena Ciocian, Natalia Preda, Ramona Rus, Krista De Geest, Daiana Roman, Adriana Rotaru, Alexandra Panțiru, Rossana Nistor, Denisa Jucu, Noemi Csillag, Arina Ivașcu, Georgiana Popa.

Antrenori – Valerijan Luka, Ugljesa Segrt, Vasile Canea

C.S.M. TârgovișteMilagros Collar, Diana Calotă, Sara Klisura, Ramona Breban-Marciu,  Bernarda Brčić, Alexandra Sobo, Roxana Ivanof, Bianca Mitrănescu, Alexandra Trică, Suzana Ćebić, Elena Ghiță.

Antrenori – Dragan Nešić, Atanas Toshkov Lazarov, Nenad Durovic.

Au condus jocul arbitrii internaționali Alin Mateizer (Ploiești), Alina Suciu (Oradea), asistați de omul nr. 2 din F.R. Volei, președintele Comisiei Centrale de Competiții, fostul arbitru international Anghel Cotoanță.

După un joc pierdut la București cu Dinamo (1 : 3) cu prim set câștigat și în care au avut o evoluție onorabilă, voleibalistele lugojene s-au întâlnit pentru ultima oară în acest campionat cu suporterii în Sala Sporturilor, având de partea cealaltă a fileului un adversar de marcă, una din protagonistele ultimelor trei campionate. Vicecampioană a României, câștigătoare a Cupei și Supercupei României chiar în ediția 2016 – 2017, trupa dâmbovițeană și-a jucat la Lugoj un nou titlu de vicecampioană a țării (al treilea consecutiv), pentru acest lucru sportivele pregătite de rutinatul Dragan Nesic având nevoie de o victorie cu 3:0 sau 3:1. Asta după ce, cu patru zile mai devreme, anulaseră printr-o victorie scurtă avantajul de trei puncte pe care îl aveau în fața lor adversarele din meciul direct, voleibalistele de la C.S.M. București. O echipă a Cetății de Scaun în care s-au făcut investiții uriașe luând ca reper condițiile materiale ale Lugojului, având la cârmă un tehnician sârb care a antrenat trei ani naționala de senioare a Bulgariei (bronz la C.E. 2007), doi ani în Italia ( câștigător al Cupei Challenge cu Monteschiavio Jesi în 2009) și doi ani în Turcia ( Galatasaray, Bursa), fiind la al doilea an pe banca tehnică a dâmbovițencelor. În plus, șase dintre româncele din lot au fost sau sunt componente ale naționalei României, iar spaniola Collar, croata Brcic, sârboaicele Sara Klisura și liberoul Suzana Cebic (declarată cea mai bună jucătoare la Campionatul Mondial din 2006 pe acest post !!) sunt nume binecunoscute pe plan european. Echipă relativ nouă, un ultim bastion în prima ligă (după marea victorie cu Știința Bacău) pe care C.S.M. Lugoj nu izbutise să îl învingă vreodată.

Așa stăteau lucrurile înainte de ultimul joc al campionatului, cel care avea să producă o imensă bucurie lugojenilor ce au onorat ultima apariție a fetelor antrenate de Valerijan Luka într-un an de excepție și o mare dezamăgire în tabăra oaspetelor, o formație puternică al cărei ghinion în ultimii trei ani e doar faptul că e contemporană cu…Volei Alba Blaj, super-echipa ardeleană care nu avea cum să rateze eventul în această ediție.

Învingi „tigroaicele” (nota red. C.S.M. București) în meci direct şi decisiv şi te îneci în Timiş, când nimeni nu-ţi mai poate arunca nici măcar…colacul de salvare? Cine se mai gândea că CSM Târgovişte are nevoie de… „salvamar” pe Timiş? Poate doar cei care aleargă după „bombe” şi… calcă pe ele ! – sunt rânduri din nedumerita și indignata presă dâmbovițeană, acuzatoare după rezultatul final la adresa vicecampioanelor din 2016. Adevărul, pentru cei care n-au vizionat partida, este că, așa cum spunea Nesic după ultimul fluier – “Ați  făcut cel mai bun meci din tot campionatul, parcă ați  fi  jucat voi  finala . Felicitări !”- echipa lugojeană, eliberată de miza jocurilor de calificare, a reușit un meci excelent, iar oaspetelor nu le-a ieșit jocul în forță pe care-l știam (a contat mult și indisponibilitatea Alexandrei Sobo,  plus lipsa de inspirație a uneia din cele mai bune coordonatoare de joc pe care le are România, Diana Neaga – Calotă, în locul căreia a intrat croata Brcic, totuși titulara postului în naționala Croației). De altfel, notabilă atitudinea delegației oaspeților, una de eleganță și fair-play, în ciuda amărăciunii normale a unei înfrângeri ce a stricat finalul de an al secției de volei a clubului târgoviștean.

Un Play-Off extrem de obositor, cu ritm de joc miercuri – sâmbătă – miercuri – sâmbătă, în care și pregătirea fizică, opinez, și-a spus cuvântul. Și un mare plus pentru o bancă tehnică lugojană, una de mare inspirație la capitolul dozării efortului în competiție, mai ales în condițiile în care nu avea prea multe opțiuni de schimbare a formulei de joc.

Surpriză mare deci pe suprafața Sălii Sporturilor în aplauzele publicului, în urma căreia oaspetele au ratat obiectivul din 2017. De acest lucru profitând C.S.M. București, câștigătoarea Cupei Challenge, care a obținut în premieră în istoria clubului medaliile de argint ale Campionatului Național în A 1. Dar un scor care reflectă ceea ce s-a jucat într-o reprezentație de gală a voleiului, în care, la fel ca în partidele de mare impact câștigate cu Bacăul și Dinamo, implicarea și atitudinea sportivelor lugojene ne fac să le evidențiem în bloc, alături de antrenori. S-a vizionat volei de calitate, cu mingi lungi, spectaculoase, s-a dominat timp de două seturi un meci în care puțini dădeau vreo șansă Ionelei Canea și coechipierelor sale, s-au depășit cu succes momente psihologice importante, s-a revenit spectaculos după ce târgoviștencele dădeau impresia că pot întoarce partida, s-a râs, s-a plâns și s-a dansat alături de suporteri. Pe scurt, fără vorbe mari, păstrând proporțiile, s-a scris, din nou, o pagină de istorie sportivă. Alături de o sală implicată și caldă, care merita un asemenea spectacol, așa cum au fost multe din meciurile ce s-au jucat în acest campionat în Lugoj.

Despre tactică, apărare, servicii, blocaje, atacuri și scor s-ar putea povesti multe. Și tot nu s-ar putea reproduce atmosfera din acest meci, încheiat surprinzător, dar fericit pentru C.S.M. Lugoj, la capătul celui mai bun campionat din existența echipei de volei. Felicitări tuturor ! Vom reveni.

Clasament final Divizia A 1 – Play – Off:

  1. CS Volei Alba-Blaj          90 p (92:10) -campioană a României, Liga Campionilor
  2. CSM București                 73 p (79:39) – calificată pentru Cupa CEV
  3. CSM Târgoviște               70 p (77:33) – calificată pentru Cupa Challenge
  4. Știința Bacău                    57 p (66:49) – calificată pentru Cupa Challenge
  5. Dinamo Buc.                     51 p (61:54)   – calificată pentru Cupa Balcanică
  6. CSM Lugoj                         35 p (46:72)

Clasament final Divizia A 1 – Play – Out:

  1. C.S. Penicilina Iași                     52 p (60:52)
  2. Medicina Tg.Mureș                   49 p (56:55)
  3. Unic Piatra Neamț                    42 p (55:60)
  4. S.C.M. Pitești                             42 p (48:61)
  5. S.C.M.U. Craiova                        9 p (20:92)   –   retrogradată în Divizia A 2
  6. C.S.U. Galați                                6 p (11:94)   –   retrogradată în Divizia A 2                

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.