Grupa de fotbal – Juniori D – de la CSȘ Lugoj au reprezentat cu cinste România și orașul nostru la „Internationales Fußballturnier” din Germania

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada 19-27 iunie 2017, a avut loc la Jena, în Germania, proiectul aprobat prin programul „Erasmus+”, finanțat de Uniunea Europeană. Pe lângă programul deosebit de interesant oferit de organizatori participanților, constând în ateliere interculturale, (pe diferite teme: comunicare, lucrul în echipă, fair-play) s-au organizat și vizite la diverse obiective din orașul german Jena (Muzeul Buchenwald), participanții s-au întrecut la alpinism și înot, fiind deschisă și o expoziție complexă, inedită, cu prezentarea prin afișe și colaje cu fotografii, detalii scrise în limba engleză, a tuturor echipelor participante la ediția a V-a a acestui turneu internațional de fotbal (prezentarea fiecărui club sportiv participant la competiție, prezentarea individuală a jucătorilor, a antrenorilor), precum și prezentarea mai multor personalități reprezentative din țara sau localitatea de origine a fiecărei echipe.

La toate activitățile desfășurate, sportivii lugojeni au fost în prim plan, obținând cele mai bune rezultate, fiind primii clasați la toate concursurile desfășurate până în data de 24 iunie 2017.

La ediția a V-a a Turneului Internațional de Fotbal – Juniori D (născuți 2004), au participat un număr de zece echipe din diferite țări: C.S.Ș. Lugoj – ROMÂNIA, Juppie Banska Bystrica – SLOVACIA, College Saint Meen-Le-Grand – FRANȚA, Vilniaus Viršuliškiu-Mokykla – LITUANIA, S.V. Schott Jena – GERMANIA, S:E: Lobeda 77 – Germania, F. C. Thüringen – GERMANIA, F. C. Carl Zeiss Jena – GERMANIA și S. V. Jena – Zwätzen – GERMANIA.

Jocurile internaționale au fost intens disputate, fiecare echipă susținând un număr de nouă partide de fotbal. Echipa de juniori lugojeană a avut o evoluție foarte bună, clasându-se în final pe podium, ocupând locul al II-lea. Echipa lugojeană a fost premiată cu o cupă și o minge de fotbal, fiecare spotrtiv primind o medalie.

Lotul echipei Clubului Sportiv Școlar Lugoj, participante la turneu :

 1. Raoul Ursulescu; 2. Marian Bolbotină; 3. Nicolas Cuth; 

4. Daniel Murgu; 5. Andrei Dejica; 6. Ramon Mădroane; 

7. Daniel Hodobaș; 8. Ovidiu Buză; 9. Sergiu Hoban; 

10. Denis Barbu; 11. Emanuel Todîrcan; 12. Marian Călțun.  

 Antrenor: prof. Nicolae Cimponeriu; Translator: Paul Iordache.

„În calitate de antrenor al acestor sportivi, sunt foarte mulțumit de evoluția acestora la acest turneu internațional. Fiecare zi din perioada turneului a fost extrem de bine organizată, cu desfășurarea unor activități interesante și antrenante pentru participanți. Organizarea proiectului a fost impecabilă, tipic germană, având totul foarte bine pus la punct, iar condițiile de cazare și masă, de asemenea, foarte bune. Mulțumim atât organizatoriloracestui proiect, cât și primarului general al orașului Jena – Dr. Albrecht Schröder, care a sprijinit acest proiect și a participat la expoziția de prezentare a cluburilor și echipelor participante la turneu. Acesta a transmis salutări cu această ocazie primarului municipiului Lugoj – prof. Francisc Boldea. Transportul sportivilor a fost asigurat de firma de transport S. C. NIBIRU TRANS S.R.L. din Lugoj, pe această cale mulțumim pentru serviciile foarte bune asigurate din partea firmei de transport, cât și conducătorilor auto Adrian Civig și Ioan Vlad.” – a declarat pentru „Actualitatea”  antrenorul echipei lugojene, profesorul Nicolae Cimponeriu.

Jena este un oraş universitar și se află în landul Turingia. El este aşezat pe malurile râului Saale, între văile calcaroase ale plăcii Ilm-Saale şi este după Erfurt, capitala landului, al doilea oraş ca mărime din zonă.

Marcată de firme ca Schott Glas şi Zeiss, Jena reprezintă o îmbinare fascinantă a trecutului industrial şi intelectual, cu cercetare, inovare şi viaţă academică. Aceasta lucru se desfăşoară atât în institute şi edificii educaţionale, cât şi în localurile minunatului Oraş Vechi, care sunt totodată plăcute şi pline de tradiţie.

Renumit pentru lumină, sticlă și optică, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Jena s-a dezvoltat datorită celor trei minţi strălucite: Carl Zeiss, Otto Schott şi Ernst Abbe, devenind unul din oraşele industriale de frunte ale Germaniei. Prin colaborarea lor, au luat fiinţă vestitele uzine Zeiss şi Schott Glas. Cercetarea şi economia au reprezentat cel de-al doilea picior de sprijin al Jenei ca locaţie ştiinţifică, Jena oferind azi diverse muzee remarcabile.

Muzeul Schott Glas şi Muzeul opticii, închinat vieţii şi carierei lui Carl Zeiss şi a lui Ernst Abbe, se află în apropiere. Dar în oraş se găsesc şi muzee interesante de literatură şi istorie a artei, între care Muzeul oraşului din Alten Göhre sau Kunsthof Jena. Pe lângă acestea, imaginea Jenei este marcată de câteva monumente, legate de numele mari. Printre acestea se numără Planetariul Zeiss, deschis în 1926, şi JenTower, care aminteşte de un ochean, fiind şi azi cea mai înaltă clădire a oraşului şi a doua din noile landuri federale.

Interesante sunt şi trei blocuri zgârie-nori, numite pragmatic după anul finalizării lor: Bau 15 (primul bloc turn din Germania ), Bau 36 şi Bau 59 sunt puncte marcante din centrul oraşului Jena, dar şi poziţia minunată a oraşului în valea Saale, cu munţii calcaroşi care se înalţă brusc, transformă o vizită în Jena într-o experienţă deosebită.

Acest lucru îl ştia şi Goethe, care venea deseori cu plăcere în Jena, petrecându-şi chiar cinci ani în oraş. Friedrich Schiller a trăit aici o perioadă dublă. Pavilionul lui din grădină din Schillergässchen este destinaţia multor iubitori de literatură – în grădină se mai află încă masa ovală din piatră, la care şedea deseori împreună cu Goethe.

La fel ca atunci, şi azi este apreciată viaţa sociabilă, studenţească şi literară din străzile îngrijite ale Oraşului Vechi, care azi sunt înveselite, desigur, de cafenele şic, restaurante bune şi magazine frumoase. Şi aici se pot vedea câteva din „Cele şapte minuni“ ale Jenei, cum ar fi Ceasul astronomic de la Primărie sau Draco din jurul anului 1600, un dragon înspăimântător cu şapte capete, care se presupune că reprezintă o comisie de examinare a universităţii.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.