Început calm de lună pentru leu

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Evoluția apreciativă a monedei naționale, care s-a manifestat în ultima jumătate a lunii trecute, a continuat și în perioada analizată, pe fondul înmulțirii plasamentelor în active considerate riscante, cum sunt monedele de la marginea zonei euro.

Euro a început perioada cu o medie de 4,6519, care a scăzut până la 4,6480 lei, minim al ultimelor aproape 11 săptămâni. Tranzacțiile din ultima ședință a intervalului s-au realizat în culoarul 4,645 – 4,651 lei, iar cursul a crescut la 4,6495 lei.

Presiunea asupra leului va crește odată cu apropierea finalului de an, datorită creșterii cererii comerciale, alimentată de importuri, fiind posibilă chiar atingerea unui nou maxim istoric.

În acest, sens balanța comercială a României continuă să se adâncească, deficitul urcând, în primele zece luni ale anului la aproape 12 miliarde de euro, conform datelor prezentate de INS.

Cursul dolarului american a crescut până la 4,1091 lei, dar a încheiat intervalul de 4,0769 lei,minim al ultimei luni, iar cotațiile din piață au fluctuat între 4,062 și 4,079 lei.

Moneda elvețiană s-a apreciat pe piețele internaționale de la 1,135 la 1,128 franci/euro, iar media ei a crescut la sfârșitul intervalului la 4,1190 lei.

Eforturile BNR de a regla nivelul dobânzilor interbancare a dat roade, iar în perioada analizată indicii ROBOR au scăzut spre valori care se mai înregistrau la jumătatea anului.

Indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 3,04%, minim al ultimelor cinci luni și jumătate, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât până la 3,36%.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,48% iar cel la 12 luni la 3,54%, valori care se mai întâlneau la debutul lunii trecute.

Perechea euro/dolar a avut o evoluție sinuoasă, marcată de creșterea tensiunii comerciale între SUA și China, după arestarea în Canada a unui executiv de rang înalt al Huawei, care urmează să fie extrădat în SUA, dar și de încetinirea ritmului de creare a noi locuri de muncă în Statele Unite.

Euro a crescut la finalul intervalului până la 1,1440 dolari, după publicarea datelor privind piața americană a muncii pe noiembrie, care a consemnat crearea a 155.000 noi slujbe, valoare inferioară estimărilor analiștilor.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg a coborât la sfârșitul perioadei aproape de 3.500 dolari. Există astfel posibilitatea ca cripto-moneda să încheie anul sub 3.000 dolari, mai jos cu circa 17.000 dolari față de decembrie 2017.

Analiza cuprinde perioada 4 – 10 decembrie 2018

Radu GEORGESCU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.