Jean Zay, o personalitate lugojeană, prin adopţie

Share Button

Aux grands hommes, la patrie reconnaissante
[Marilor oameni, patria recunoscătoare]

Aceste cuvinte se află gravate cu litere de aur pe frontonul Panthéonului din Paris. Panthéonul este un loc, un monument unde sunt înmormântaţi oameni importanţi, personalităţi de seamă, din toate domeniile: literatură, pictură, ştiinţă, politică. Oameni a căror activitate a adus onoare Franţei şi francezilor.

Aşa se face că au devenit vecini pentru vecie Voltaire, Hugo, Rousseau, Dumas şi mulţi, mulţi alţii. La data de 27 mai 2015, Panthéonul şi-a deschis porţile pentru a primi printre iluştrii săi locatari pe Jean ZAY, împreună cu alţi trei membri ai Rezistenţei Franceze.

actualitatea jean zay lugoj orleansJean ZAY s-a născut în 1904 la Orléans şi a murit asasinat de Miliţia Franceză, la 20 iunie 1944.

Jean ZAY a făcut studii de drept, a fost avocat şi a avut o activitate politică deosebit de bogată: a fost subsecretar de stat, ministrul Educaţiei Naţionale şi al artelor, deputat de Loiret şi consilier general.

A fost ministru al Educaţiei Naţionale timp de 44 de luni în timpul guvernării Frontului Popular, între 1936 si 1938. Lui Jean ZAY i se datorează o mulţime de reforme: cele trei cicluri de învăţământ, obligativitatea şcolarizării până la 14 ani, învăţământul interdisciplinar, recunoaşterea uceniciei, introducerea sportului în şcoală, iar ca ministru al artelor  a contribuit la crearea muzeului de arte şi tradiţii populare, a muzeului de artă modernă şi a Festivalului de la Cannes.

actualitatea jean zay lugoj orleans 001La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, demisionează şi intră în armata franceză, unde se evidenţiază ca voluntar în misiuni deosebit de periculoase. Împreună cu alţi patru colegi, este arestat la 25 august 1940. Este acuzat de trădare şi închis la închisoarea militară din Clermont Ferrand. Devine ţinta preferată a unei campanii antisemite orchestrată de Philippe Henriot, ministrul  informaţiilor în guvernul de la Vichy. Este considerat francmason, antihitlerist şi, mai ales,  ministru al Frontului Popular.

La 20 iunie 1944, trei miliţieni apar la închisoarea din Riom, îl scot din închisoare şi îl duc la Molles, unde îl ucid. Jean ZAY a fost înhumat la 15 mai 1948 în Marele Cimitir din Orléans. La 5 iulie 1945, Curtea de Apel din Riom îl reabilitează în urma unui proces.

actualitatea jean zay lugoj orleans 002Numele său este citat în Panthéon alături de cei 199 scriitori morţi pentru Franţa. În 1994, François Mitterand, preşedintele Franţei, îi aduce un omagiu. Din 2005, există premiul literar Jean ZAY. La 14 ianuarie 2012, promoţia 2012/2013 a Şcolii Naţionale de Administraţie îi aduce un omagiu, luându-şi numele de «promoţia Jean ZAY». O mulţime de străzi, bulevarde şi instituţii şcolare din Franţa poartă numele acestui erou.

La 27 mai 2015, preşedintele Franţei, François HOLLANDE, anunţă aducerea  cenuşii lui Jean ZAY în Panthéon.

Jean ZAY a avut două fiice, Catherine şi Hélène, care au crescut în umbra ideilor şi faptelor tatălui lor.

Doamna Hélène Mouchard ZAY, profesor la Universitatea din Orléans, a luptat mereu pentru a face cunoscut adevărul despre tatăl său. În rândurile scrise şi interviurile acordate, dna. Hélène Mouchard Zay a susţinut ideile tatălui său şi a militat pentru trezirea conştiinţelor aflate  sub dictatură. Întrebată ce a simţit în momentul intrării tatălui său în Pnathéon, Hélène Mouchard-Zay a spus că a simţit o profundă mândrie şi recunoştinţă a unei ţări legată de profundele  valori democratice pe care le apăra Jean ZAY.

actualitatea jean zay lugoj orleans 003Hélène Mouchard ZAY a spus că tatăl său a intrat în Panthéon pentru ceea ce a făcut, pentru lupta pe care a dus-o împotriva totalitarismului. O luptă pe care a dus-o toată viaţa şi care l-a costat viaţa. Momentul intrării în Panthéon nu este considerat o înmormântare, ci o nouă etapă în lupta pentru a-i păstra amintirea.

Hélène Mouchard ZAY a avut întotdeauna idei de stânga, fără a se înscrie în vreun partid. În anii ’90 a făcut parte din echipa primarului Jean-Pierre Sueur (actualmente, senator). A făcut parte din prima delegaţie de la Orléans care a vizitat Lugojul, în ianuarie 1990.

Am dorit să fac cunoscute lugojenilor viaţa şi activitatea unei imense personalităţi franceze, personalitate care datorită locului său de origine poate fi considerată şi o personalitate lugojeană, prin adopţie, fapt de care suntem mândri.

Adresez mulţumiri dnei. Hélène Mouchard ZAY pentru permisiunea acordată de a folosi fragmente din articolele şi interviurile sale.

Letiţia STOIAN

Bibliografie:

www.wikipedia.org

Jean Zay ce mercredi au Panthéon, „le combat d’une vie ” pour sa fille

Jean Zay, ancien ministre de l’Education nationale du Front Populaire entre au Panthéon. Un moment important pour sa fille Hélène Mouchard-Zay, et pas aussi évident que ce que l’on pourrait croire.

449

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.