Lansarea cărţii „Lanţuri şi teroare” („Chaînes et terreur. Un évêque dans les geôles communistes”) în limba franceză

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Această carte cu memorii din închisorile comuniste a fost scrisă de Î.P.S. Ioan Ploscaru (1911-1998), Arhiepiscop emerit ad personam de Lugoj, şi a apărut pentru prima dată în limba română în anul 1993, la Editura „Helicon” din Timişoara, sub titlul „Lanţuri şi teroare”. Cartea a fost foarte solicitată şi în curând a apărut ediţia a II-a.

În anul 2013, această carte a apărut în limba italiană sub denumirea „Catene e terrore”, la Editura Dehoniane din Bologna, Italia.

Apariţia cărţii „Lanţuri şi teroare”„Chaînes et terreur. Un évêque dans les geôles communistes” în limba franceză are o istorie mai amplă.

Lucrarea a fost tradusă în franceză în anul 1993 de către Raymond Lamarque, fiind încă în viaţă autorul (Î.P.S. Ioan Ploscaru). În anul 2015 s-a găsit în arhiva Episcopiei de Lugoj această traducere în limba franceză, redactată la maşina de scris, cu alte caractere decât cele de pe computer, pe foi volante. Printr-un program special de calculator s-a reuşit transcrierea textului pentru a putea fi editat mai departe şi publicat.

Ne-am adresat Excelenţei Sale Gérard Defois, Arhiepiscop emerit de Lille, un foarte bun prieten al românilor şi totodată o veche cunoştinţă, pentru a ne recomanda o editură în vederea tipăririi acestei opere. Ne-a recomandat Editura Salvator din Paris.

În anul 2016 s-au făcut pregătiri în vederea apariţiei cărţii iar la 10 ianuarie 2017 s-a semnat contractul cu Editura Salvator din Paris.

Prefaţa acestei cărţi este întocmită cu foarte mare responsabilitate şi semnată de Monseniorul Gérard Defois, Arhiepiscop emerit de Lille. Postfaţa este scrisă de Mons. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, iar scurta istorie a Bisericii Greco-Catolice Române îl are ca autor pe Rvs. Pr. Cristian Crişan, Rectorul Misiunii Greco-Catolice Române din Franţa.

Ziua de 14 decembrie 2017 a fost ziua când această carte – „Chaînes et terreur. Un évêque dans les geôles communistes” a Monseniorului Ioan Ploscaru a ieşit la lumină, în inima Franţei, la Paris.

În dimineaţa acelei zile de 14 decembrie 2017, la orele 1100, la sediul Asociaţiei „L’Oeuvre d’Orient” a avut loc conferinţa de presă cu ocazia apariţiei postume a mărturiei excepţionale a Monseniorului Ioan Ploscaru: „Chaînes et terreur – Lanţuri şi teroare. Un Episcop în închisorile comuniste.”

Cei care au prezentat cartea au fost:
– Mons. Alexandru, Mesian Episcop de Lugoj;
– Mons. Gérard Defois, Arhiepiscop emerit de Lille;
– Mons. Pascal Gollnisch, Director al „L’Oeuvre d’Orient”;
– Dl. Didier Rance, Diacon şi scriitor;
– Rvs. Pr. Cristian Crişan, Paroh la Misiunea Greco-Catolică Română Paris.

Au fost prezenţi numeroşi reporteri de la diferite publicaţii (aproximativ 15), mulţi reprezentanţi mass-media.

Cu această ocazie am acordat două interviuri. Tema pe care am prezentat-o în cadrul conferinţei de presă a fost legată de persecuţia la care a fost supusă Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică în general şi despre Mons. Ioan Ploscaru, Arhiepiscop emerit, autorul acestei cărţi, predecesorul meu ca Episcop de Lugoj. După mine au luat cuvântul ceilalţi vorbitori menţionaţi mai sus.

În după-amiaza aceleiaşi zile de 14.XII.2017, începând cu orele 1800, la Misiunea Greco-Catolică Română din Paris s-a desfăşurat partea a 2-a a programului acelei zile. Acolo a avut loc o adevărată seară culturală, (în principal) lansarea cărţii Monseniorului Ioan Ploscaru „Lanţuri şi teroare” în limba franceză. „Chaînes et terreur – Lanţuri şi teroare. Un Episcop în închisorile comuniste.”

Participarea la eveniment a fost peste aşteptări, fiind prezente peste 300 de persoane precum şi foarte mulţi invitaţi, români greco-catolici şi ortodocşi, călugăriţe romano-catolice; am întâlnit chiar şi neoprotestanţi; evident, majoritatea erau români, dar au fost prezenţi şi foarte mulţi francezi, dintre care unii l-au cunoscut personal pe Î.P.S. Ioan Ploscaru. Au mai participat la eveniment multe cunoştinţe de-ale noastre, chiar şi rude apropiate stabilite la Paris. Erau mulţi credincioşi stabiliţi la Paris din Oaş, Târşolţ, Boineşti, din alte localităţi ale Maramureşului şi din alte zone ale României.

Ambasada României la Paris a fost reprezentată de un consilier.

Programul serii a început cu proiecţia pe un ecran a câtorva secvenţe din Liturghia solemnă greco-catolică română oficiată la Notre Dame din Paris în ziua de 26 mai 2013.

A urmat prezentarea propriu-zisă a cărţii „Lanţuri şi teroare” de către trei clerici:
– Mons. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj;
– Mons. Gérard Defois, Arhiepiscop emerit de Lille;
– Dl. Didier Rance, Diacon şi scriitor.

Programul a continuat cu un buchet de colinde româneşti interpretate de un grup de tinere îmbrăcate în costume populare din Oaş, însoţite de Pr. Mihai Marina de la Misiunea Română.

Mai apoi, doi elevi de clasa a 5-a – un băiat şi o fată – au citit un paragraf din cartea „Lanţuri şi teroare”: fata a citit în limba română, iar băiatul a citit acelaşi paragraf în limba franceză.

După aceea, a urmat interpretarea a două colinde româneşti de către Dl. Antonel, tenor român la Opera din Paris.

În încheierea acestei seri culturale s-a celebrat un Requiem pentru Regele Mihai I al României.
Rugăciunea „Dumnezeul sufletelor şi a tot trupul, Care moartea ai călcat…” a fost rostită în limba franceză de către Monseniorul Gérard Defois.

De menţionat că tabloul Regelui Mihai I, frumos înrămat, a fost tot timpul expus în capelă, la programul nostru. Am aflat că Majestatea Sa Regele Mihai I, de vrednică pomenire, a vizitat de mai multe ori Misiunea Greco-Catolică Română din Paris încă de pe timpul „Cortinei de fier”.

Aduc mulţumiri, cu această ocazie, celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment: Părintelui Cristian Crişan, Rector al Misiunii Greco-Catolice Română din Paris; Părintelui Mihai Marina şi în mod deosebit Monseniorului Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, care m-a însoţit în această frumoasă vizită la Paris.

Programul serii de 14 decembrie 2017 s-a încheiat cu o agapă frăţească, mulţumind lui Dumnezeu pentru această zi de neuitat.

Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu!
Nihil sine Deo! Nimic fără Dumnezeu!

Mai multe fotografii: AICI

Alexandru MESIAN – Episcop de Lugoj

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.