Legea pensiilor afectează şi salariaţii, nu doar pensionarii

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Noul proiect de lege a pensiilor aduce dublarea pensiilor în 2021, însă noile prevederi nu vizează doar pensionarii, ci și actualii angajați. Și asta pentru că afectează și modul în care actualii salariați vor ieși la pensie.

Vârsta de pensionare rămâne la fel

Cea mai importantă prevedere este aceea că vârsta de pensionare rămâne aceeași. În ultimii ani, trendul la nivel mondial este ca vârsta de pensionare să fie mărită, pentru a reduce presiunea de pe bugetele publice. Socoteala autorităților este că oamenii pot rămâne mai mult în activitate și deci produc contribuții pentru stat. Numai că noul proiect stipulează că vârsta de pensionare rămâne de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

Te poți pensiona mai devreme dacă ai lucrat în condiții grele

Cu toate acestea, cei care au împlinit stagiul de cotizare de 35 de ani se pot pensiona mai devreme, dacă au lucrat în condiții deosebite. Astfel, vârsta standard de pensionare se reduce cu 8 ani dacă ai cotizat 35 de ani și ai lucrat în condiții deosebite. Adică nu te mai pensionezi la 65 de ani dacă ești bărbat, ci la 57. În partea cealaltă a spectrului, după 6 ani de muncă în condiții deosebite, se reduce vârsta de pensionare cu un an.

Pensionare după 24 de ani de cotizare pentru condiții speciale

Concomitent, dacă ai lucrat în condiții speciale, te poți pensiona după 24 de ani de cotizare. În acest caz, vârsta de pensionare se reduce cu 12 ani. Regula este de un an reducere la doi lucrați în condiții speciale. În principal, statul susține pensionarea mai devreme pentru mineri, cei din aviație, din cercetare nucleară etc. Reamintim că perioada minimă de cotizare este de 15 ani.

Femeile cu mai mulți copii se pot pensiona mai devreme

Femeile cu mai mulți copii se pot pensiona mai devreme, România are spor natural negativ și se confruntă și cu plecarea masivă a românilor peste hotare. În fapt, după Siria, țară afectată de război civil, România are cel mai mare procent de cetățeni emigrați. Proiectul noii Legi a pensiilor mai stabilește că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus pentru fiecare copil. Măsura vizează creșterea natalității.

Pensia minimă va avea un cuantum variabil

În ceea ce privește pensia minimă (indemnizația socială pentru pensionari) întregul mecanism se va schimba. Pen-sia minimă urmează să se acorde diferențiat, raportat la salariul minim brut și la anii de cotizație ai solicitantului. Cei care se vor pensiona, din 2021, cu mai puțin de 15 ani de cotizație, vor primi însă o indemnizație socială.

Mai pe larg despre pensia minimă, în numărul viitor.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

  AL PRESS

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.