Leul a pierdut contactul cu monedele din regiune

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Criticile adresate guvernului PSD-ALDE de Comisia Europeană sau, cel mai recent, FMI își pun amprenta asupra evoluției monedei naționale care de câteva săptămâni a pierdut contactul cu celelalte monede din regiune, care au o tendință netă de apreciere.

Perioada analizată a debutat cu un curs al euro de 4,5583 lei, care a coborât în 25 mai la 4,5496 lei, ceea ce dădea speranțe că media va reveni spre 4,54 lei.

Finalul intervalului a readus însă leul pe depreciere iar media a urcat la 4,5637 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,559 și 4,565 lei, semn că 4,56 lei este un nivel agreat de către BNR, după ce guvernatorul său a afirmat de mai multe ori că leul nu are foarte spațiu de manevră (apreciere) în acest an

Revenind la criticile aduse politicilor fiscale și salariale, un raport recent al FMI observa că „principalele riscuri pentru perspectivele economice vizează reducerea prudenţei fiscale, care ar putea afecta negativ încrederea pieţei. Asta, împreună cu tensiuni politice în creştere, ar putea eroda consumul şi investiţiile, ar putea creşte costul de finanţare a statului şi ar putea exercita presiuni asupra cursului de schimb, lucru care ar afecta bilanţurile băncilor prin expunerile lor în valută”.

La rândul lor, analiștii reuniți în CFA România se aşteaptă la o creştere a cursului euro, pe termen lung, de la 4,5 la 4,6 lei, o tendință asemănătoare urmând a fi preluată și de dobânzile la lei, atât pe termen scurt sau lung.

Cursul dolarului american a fluctuat între 4,0489, minim al ultimelor șase luni, și 4,0822 lei, medie stabilită la finalul perioadei, când cotațiile din piaţă au fluctuat între 4,077 – 4,085 lei.

După o scădere de la 4,1729 la 4,1668 media monedei elvețiene a fost stabilită la finalul perioadei la 4,1875 lei, în condițiile în care aceasta a fluctuat pe piețele internaționale între 1,088 și 1,095 franci/euro.

Dacă leul nu reușește sa recupereze pierderile apărute de la finalul lunii martie, în schimb celelalte monede din regiune au o tendință de apreciere față de euro. Astfel, cea poloneză s-a întărit la finalul perioadei la 4,168 – 4,188 zloți iar cea maghiară 306,9 – 307,8 forinți.

Perechea euro/dolar a crescut la începutul intervalului la 1,1268 dolari, maxim ce nu a mai fost atins din 9 noiembrie, imediat după alegerea lui Donald Trump drept președinte. La finalul perioadei tranzacțiile s-au realizat între 1,1162 și 1,1189 dolari. Ușoara apreciere a dolarului a apărut după revizuirea pe creștere a PIB-ului american din primul trimestru, ceea ce ar putea stimula Rezerva Federală să majoreze dobânda sa cheie la jumătatea lui iunie.

Tendința de scădere a dolarului, după ce la începutul anului, euro a atins minimul ultimilor 14 ani de 1,0341, vine pe fondul înmulțirii nemulțumirilor privind modul în care este dirijată economia și societatea americană de Administrația de la Casa Albă.

Evoluția actuală a euro îi face pe unii dintre analiști să vorbească despre faptul că el va avea cea mai puternică creștere anuală din 2007, cei de la ING estimând atingerea pragului de 1,20 dolari, după ce la sfârșitul lui 2016 se discuta despre paritatea dintre cele două monede majore. Avansul puternic vine după deprecierea de 23% din ultimii trei ani.

(Analiza cuprinde perioada 23 – 29 mai 2017)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.