Leul, prima victimă a Revoluției Fiscale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Accentuarea tensiunilor sociale și politice provocate de „revoluția fiscală”, suprapusă peste creșterea prețurilor și a deficitului comercial, au pus leul într- situație gravă iar cursul euro a crescut în doar câteva zile cu cu aproape șase bani.

Cursul euro a crescut de la 4,5968 lei, la începutul perioadei, la 4,6495 lei, la sfârșitul ei, când piața valutară s-a deschis pe depreciere, la 4,648 lei, care a reprezentat minimul ședinței. Presiunea creată de cei care doreau să scape de lei a împins euro până la un maxim de 4,661, cotație care nu a mai fost înregistrată vreodată în piață.

Guvernatorul BNR a atras atenția încă de la începutul anului asupra faptului că leul nu poate avea decât o direcție, una de depreciere. Acesta a afirmat de curând că deprecierea leului a fost mai de durată şi a fost asociată cu deteriorarea balanţei comerciale, „cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem că s-a depreciat cursul cu o sutime de ban. Noi îl vedem în zona în care este în prezent“.

De altfel, banca centrală a anunţat că se va concentra pe menţinerea dobânzilor aproape de rata cheie şi că va adopta o politică mai flexibilă a cursului de schimb.

Banca centrală, care, să recunoaștem, nu a luat măsuri de preîntâmpinare a dezechilibrelor, a avut în ultimele luni de decis între stabilizarea pieței monetare, unde dobânzile au revenit pe creștere, după ce inflația din octombrie a urcat la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013, și apărarea leului.

Pentru a proteja numărul tot mai mare de români care au luat credite în lei, BNR a hotărât să regleze dobânzile și să abordeze într-un mod mult mai relaxat cursul, care a înaintat către un nou palier cuprins între 4,6 și 4,7 lei, cu posibilitatea de a fi depășit tangențial.

La deprecierea leului contribuie și creșterea ratei anuale a inflaţiei, care a urcat de la 1,77%, în septembrie, la 2,63% în octombrie, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, potrivit datelor publicate vineri de INS. Pe de altă parte, deficitul comercial al României, generat de creşterea importurilor peste nivelul exporturilor, a fost în august de 1,19 miliarde euro, în creştere cu 29,5% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut

Revenind la piața valutară, cursul dolarului a sărit de la 3,9746 la 3,9913 lei, maxim al ultimelor patru luni, iar cotațiile au depășit pragul de 4 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,154 și 1,162 franci/euro, iar media ei a urcat de la 3,9511 la 4,0078 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut la începutul perioadei până la un minim de 1,1554 dolari însă spre finalul intervalului euro a început să se întărească, el fluctuând între 1,1637 și 1,1675 dolari..

Scăderea monedei americane s-a datorat analizelor care sugerează posibilitatea ca Senatul SUA să amâne, timp de un an, punerea în aplicare a reducerilor fiscale propuse de președintele Donald Trump.

(Analiza cuprinde perioada 7 – 13 noiembrie 2017)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.