Locuri disponibile la Complexul de Servicii pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Nicolae” din Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Centru social înființat în anul 2008,  Complexul de Servicii pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Nicolae” din Lugoj  acordă servicii sociale specializate persoanelor vârstnice din municipiul Lugoj, prin Centrul de Zi și Centrul Rezidenţial.

Centrul de Zi are 85 persoane înscrise ca beneficiari , care vin la centru pentru socializare, terapie ocupațională, unii activând la cercul de literatură și muzică, acordându-li-se consiliere psihosocială, juridică și asistență medicală, urmărindu-se prevenirea marginalizării sociale, serviciile acordate fiind gratuite.

Centrul Rezidenţial are o capacitate de 20 de locuri. Stabilirea contribuției de întreținere la 1.982 lei/lună s-a aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 54/30.03.2017. Standardul minim de cost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 978/16.12.2015 – Anexa 3, prevede această valoare de 1.982 lei/lunar/beneficiar. Conform art. 25, alin.(4) din Legea nr. 17/2000: „Costul mediu lunar de întreținere trebuie să asigure îndeplinirea nivelului standardelor minime de calitate și nu poate fi mai mic decât standardul minim de cost aprobat prin hotărâre a Guvernului, în condițiile legii.”

Contribuția de întreținere este în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, pentru persoanele vârstnice care au venituri, diferența până la 1.982 lei/lună, urmând a fi acoperită de către susținătorii legali ai acestora, dar nu mai mult de 30% din veniturile asimilate salariilor. Sunt exonerate de la plata contribuției persoanele vârstnice care nu au venituri și nici susținători legali, precum și susținătorii legali care nu realizează venituri lunar, pe membru de familie, în cuantum mai mare de 782 lei.

„Serviciile instituției noastre sunt acreditate conform legislației, licențierea obținându-se în urma monitorizării de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș. Sunt condiții foarte bune în acest centru social, s-au făcut investiții pentru îmbunătățirea condițiilor (centrală termică nouă – decembrie 2015, geamuri termopan, s-a schimbat toată instalația de apă și canalizare, s-au efectuat zugrăveli, iar pentru acest an avem prevăzute izolarea termică a clădirii și panouri solare pentru încălzire și apă caldă. Nu am avut niciodată probleme cu plata facturilor. În acest moment avem 10 locuri disponibile în Centrul Rezidențial, beneficiarii noștri fiind repartizați câte o persoană, cel mult două în fiecare cameră, în condiții optime.

În acest an, au plecat la cererea aparținătorilor trei persoane vârstnice: o persoană a fost integrată în familie, iar celelalte două au fost mutate de aparținători în spații de locuit închiriate. În prezent, suntem în discuții cu familiile acestor două persoane, din Italia și Germania, pentru că persoanele vârstnice în cauză doresc să se întoarcă în centrul nostru social. Aceste două persoane sunt acum trecute pe Centrul de Zi, pentru a putea fi monitorizate și a le acorda serviciile medicale necesare, urmând a li se întocmi dosare de cantină, pentru a le asigura și hrana zilnică. De asemenea, ele fac parte și din proiectul „Bunicuța”, în parteneriat cu o asociație din Danemarca, RumaenienSprojekted AF 1992, un tip de adopție la distanță, fiecare bunicuță având un sponsor (primesc lunar bani de pâine și ajutoare ocazionale constând în alimente și îmbrăcăminte).

În activitatea centrului colaborăm cu voluntari de la instituțiile de învățământ din municipiu, care vizitează regulat beneficiarii noștri pentru socializare, oferind și suport emoțional persoanelor vârstnice. În prezent colaborăm cu patru elevi voluntari de la Colegiul Național „Iulia Hașdeu” din Lugoj și avem parteneriat cu grădinițele din municipiu, copiii preșcolari vizitând periodic persoanele vârstnice, aducându-le astfel bucurie în suflet. Au mai activat voluntari de la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu” , cât și voluntari persoane fizice din municipiul nostru”, a declarat pentru Actualitatea, Adriana Hornyak, șef al Complexului de Servicii pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Nicolae” din Lugoj.

Doamna Eosefina, beneficiară a complexului încă din anul 2008, acum în vârstă de 74 de ani, ne-a declarat: „Am locuit într-o locuință socială la Ferma Honorici, apoi mi-a murit soțul, am un venit de numai 600 lei/lună, insuficient pentru a mă întreține singură, fiind bolnavă, având diabet. Condițiile de aici sunt foarte bune, suntem foarte mulțumiți de toate serviciile care ne sunt acordate, de la A la Z (avem mâncare, căldură, televizor și chiuvetă în fiecare cameră… tot ce avem nevoie).”

Doamna Elena, o altă beneficiară a centrului, în vârstă de 78 de ani, ne-a declarat: „Sunt în acest centru din septembrie 2014 și sunt foarte mulțumită de serviciile primite, atât de mâncare, cât și de îngrijirea zilnică care ni se acordă, personalul centrului este foarte manierat și este curățenie peste tot, aici este lux pentru noi.”

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.