Lugojeanca Oana Unc, membră în Orchestra Uniunii Europene

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Printre muzicienii care au făcut parte din Orchestra Uniunii Europene, care a concertat, la Ateneu, la ceremonia prilejuită de preluarea de către România a președinției Uniunii Europene, s-a aflat și o lugojeancă: violoncelista Oana Unc.

Oana Unc este solistă a Orchestrei Naționale a Franței și împreună cu alți doi colegi a reprezentat această țară în Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni proveniți din fiecare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

* * *

România a preluat oficial președinția Consiliului Uniunii Europene, iar la ceremonia care a avut loc la Ateneul Român s-a mai petrecut un eveniment remarcabil. Momentul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene a fost marcat printr-o ceremonie solemnă care a avut loc joi seară la Ateneul Român, din Capitală.

Importanți lideri europeni, printre care Donald Tusk, președintele Consiliului European, Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, au participat la evenimentul de gală.

Înainte și după discursurile oficiale, care au consfințit intrarea României în rolul ei de președinte al Consiliului Uniunii Europene, au avut loc o serie de momente artistice conduse de Orchestra Uniunii Europene.
Grupul de instrumentiști a fost creat din muzicieni din toate statele membre UE, la solicitarea României.

„Avem de-a face cu un challenge, o provocare cu totul specială, pentru că sunt câte 4-5 instrumentiști din 28 de orchestre, cele mai importante din capitalele europene”, a spus dirijorul Ion Marin.

„Este uimitor că diferite naționali-tăți pot lucra împreună și pot crea o atmosferă extraordinară. Pur și simplu lucrând ca o echipă. Da, toată Europa ar trebui să rămână unită”, a fost de părere și Christopher Evans, un trompetist din Marea Britanie.

România a adresat o invitație unor importante orchestre din toate statele membre UE de a trimite la București muzicieni care să reprezinte țările lor de origine. Aceștia au sosit în Capitală cu câteva zile înainte de importantul summit pentru a se putea cunoaște și a pregăti programul artistic.

„Muzica este singurul lucru care ne unește, care poate crea și dezvolta relații, indiferent de religie sau naționalitate”, a declarat Lukas Motka, un instrumentist din Cehia, care cântă la trombon.

„Diferențele dintre oameni nu sunt reprezentate de naționalitățile lor, ci de emoțiile pe care le trăiesc, de personalitățile pe care le au, iar o orchestră poate fi simbolul diversității”, consideră violonista italiană Marlene Prodigo.

Ceremonia de la Ateneul Român s-a încheiat cu un concert susținut de Orchestra Uniunii Europene. Printre lucrările din program s-au aflat Odă bucuriei, de Ludwig van Beethoven, care e și imnul oficial al Uniunii Europene.
Rapsodia nr. 1 în La major, Op 11, de George Enescu a fost o piesă foarte gustată de oficialii europeni.

Printre cei mai mari admiratori ai operei lui Enescu se numără și Donalad Tusk, președintele Consiliului European. Oficialul european, originar din Polonia, a surprins la ceremonie susținând un discurs răsunător 100% în limba română.

Pe scena de la Ateneu au mai urcat artişti români recunoscuţi inter-naţional precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael Konig, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, coordonat de Ion Iosif Prunner.

* * *

Oana Unc s-a născut la Lugoj, în 1974, unde a urmat cursurile Școlii de Muzică „Filaret Barbu”, apoi pe cele ale Liceului de Muzică „Ion Vidu”, din Timișoara, după care și-a continuat studiile la Academia de Muzică din București. A fost laureată a Festivalului Internațional „Primăvara muzicală pragheză” (ediția 1994) și a cântat în Orchestra Națională Radio (1994-1995), dar și în cadrul Orchestrei Internaționale a Națiunilor (Germania) și Orchestrei Internaționale a Italiei, în orchestra Conservatorului din Maastricht (Olanda), precum și în diverse formații de cameră.

Prima ei afirmare internaţională s-a întâmplat la 20 de ani, când a fost laureată a Festivalului Internaţional „Primăvara muzicală pragheză” ediţia 1994. A făcut parte din Orchestra Naţională Radio (1994-95), apoi a devenit asistent universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fiind invitată să cânte în cadrul Orchestrei Internaţionale a Naţiunilor (Germania) şi Orchestrei Internaţionale a Italiei.

În 1999 a fost admisă ca violoncelist în Orchestra Naţională a Franţei (ONF), ansamblu de mare tradiţie şi valoare, după un concurs de selecţie foarte dur, care cerea practic perfecţiunea în domeniul muzical.

Între 20 şi 27 septembrie 2014, la ediţia a II-a a “RadiRo” – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, violoncelista lugojeană Oana Unc-Marchand a concertat în cadrul Orchestrei Naţionale a Franţei, dirijată de Vasili Sinaisky.

Violoncelista Oana Unc are o activitate prodigioasă. A cântat în orchestra Conservatorului din Maastricht (Olanda) sau în diverse formaţii de cameră: cvintetul „Da Capo”, trio-urile „Wolfganag” şi „Boticelli”, sau cvartetul „Schubert”, cu care a concertat în Germania şi care e compus numai din români: Mircea Călin la vioară, Violeta Cristea şi Teodor Coman (violă).

Oana s-a căsătorit cu un coleg francez, prim-violonistul Jerome Marchand, are doi copii şi locuieşte la Champagny sur Marne, o suburbie a Parisului. Cu toate astea, ea rămâne ataşată originilor sale. În anul 2002, de pildă, a cântat la Centrul Cultural Român din Paris, în cadrul Concertului George Enescu.

Deşi a concertat în întreaga Europă, în Egipt, China, Thailanda, Japonia sau SUA, Oana nu a uitat Lugojul natal. A cântat pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, la gala premiilor Concursului de Interpretare Pianistică “Clara Peia”.

(N. S.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.