Cinci lugojeni, la Tabăra de Literatură de la Anina-Mărghitaş

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada 31august – 2 septembrie 2018, la Anina – Mărghitaş, în organizarea Primăriei şi Consiliului Local, a Casei Orăşeneşti de Cultură, ambele din Anina, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Reşiţa, a avut loc cea de-a cincea ediţie a Taberei Internaţionale de Literatură “Colocvii Banatice”, la care au fost invitaţi şi cinci lugojeni: Ion Oprişor, Ionel Panait, Maria Rogobete, col. Ioan Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj şi Mircea Anghel. Programul colocviilor a fost unul foarte dens şi variat, desfăşurându-se sub semnul Centenarului Marii Uniri.

Debutul evenimentului a avut loc în după-masa zilei de 31 august a.c., la Casa de Cultură din Anina, unde gazda, Mihai Chiper, a prezentat salutul din partea oficialităţilor locale (care au lipsit motivat de la întâmplare, fiind angajate în desfăşurarea unui proiect de parteneriat cu vecinii sârbi, finanţat din fonduri UE, a căror vizită a coincis cu colocviile banatice), după care a prezentat participanţilor programul celor trei zile.

Cu nedisimulată bucuie şi mândrie, vorbitorul a anunţat asistenţa că tabăra, care la debut a fost una judeţeană, a devenit apoi interjudeţeană, naţională, pentru ca în acest an ea să devină una internaţională, prin participarea lui Vasile Barbu (Serbia) şi a Danielei Marchetti (Italia). A fost invitat şi un reprezentant din Spania, care, din motive obiective, nu a putut onora invitaţia.

După deschiderea expoziţiei de fotografie, numită sugestiv „Românii de la Marginea Lumii”, și pentru că la 30 august a fost sărbătorită „Ziua Limbii Române”, profesoara Maria Niţu, din Timişoara, a susţinut o expunere, având drept titlu „Visând în Limba Română”, expunere urmată de o alta intitulată “Banatul Montan şi Voivodina, susţinută de prof. Vasile Zaberca, din Reşiţa. Prima zi s-a încheiat cu deplasarea la Hotel „Mărghitaş”.

Ziua de sâmbătă a debutat cu inaugurarea expoziţiei artistului plastic, membru a UAPR, Filiala Reşiţa, Nicolae Potocian, din Bocşa, intitulată „Oraşe îmbrăcate în ploaie” şi prezentarea volumului „Picături de artă şi credinţă la Bocşa”, apărut în 2018, la Editura Tim, pezentare moderată de Gabriela Şerban. O foarte interesantă şi documentată expunere a prezentat prof. dr. Ionel Bota, având ca subiect “Ţara Caraşului şi Marea Unire”.

Întreaga activitate a taberei, aşa cum am arătat şi la începutul materialului, s-a desfăşurat sub semnul Centenarului Marii Uniri, aşa  că referatul prezentat de col. Ioan Teca, comandantul Garni-zoanei Lugoj nu putea să facă excepţie. El vorbit despre “Rolul Armatei Române la înfăptuirea Marii Uniri”.

Spuneam că programul a fost dens şi variat. Şi într-adevăr aşa a fost. Punctul forte au fost lansările de carte. Au fost lansate o serie de cărţi, dar şi reviste literare: “Mehadia, Anul de foc 1918”, Editura Cetatea Cărţii Mehadia, 2018, carte semnată de Nicolae Danciu Petniceanu şi Caius Danciu, revistele Arcadia, Anina (prezentare Mihai Chiper), Bocşa Culturală (Gabriela Şerban) şi Actualitatea literară (Mircea Anghel, ca tot româul imparţial, dar şi fălos ca tot bănăţanul, de aceea zic vouă cele ce urmează), revistă care a fost premiată  la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, unde, în septembrie 2017, în cadrul festivităţii de decernare a premiilor celei de-a XVI-a ediții a Festivalului-Concurs Naţional de Creaţie Literară „Avangarda XXII“, Premiul de excelență pentru calitatea prestației culturale a fost acordat revistei Actualitatea literară. Din juriu au făcut parte scriitorii Alex Ștefănescu – preşedinte, Ioan Holban și Victor Munteanu – membri.

Iar la cea de-a II-a ediție a Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”Actualitatea literară a primit premiul pentru contribuția importantă la promovarea culturii naționale, împreună cu alte trei reviste de cultură, din cele trei provincii istorice: „Spaţii culturale”, din Râmnicu Sărat, „Mărturii culturale”, din Satu Mare, şi „Tecuciul literar”, din Tecuci.

Au continuat lansările de carte cu: poetul lugojean Ion Oprişor, volumul “Ultimul solstiţiu”, prezentat de prof. Maria Niţu, Ionel Bota, „150 de ani de când Mihai Eminescu a venit în Caraş-Severin cu Trupa de  teatru “Mihai Pascaly”, Marina Angela Glodici, din Baia Mare, volumul “Netăcere”, Adrian Georgescu – Bucureşti, „Izvorul în trei lumini”, moderator Gabriela Şerban-Bocşa, Daniela Marchetti (Italia), Ionel Bota, tomul „Contribuţii la istoria barocului muzical în Mitelleuropa”, Vasile Barbu (Uzdin-Serbia), „Cărţi şi presa în  conştiinţa românilor din Serbia”.

Prezentarea de carte a cenacliştilor anineni a încheiat prezentările şi lansările de carte („Monografia oraşului Anina” vol. I, II-III, semnate de Cristian-Liviu Mosoroceanu şi Alin Muntean; „CearcăneleSaharei” de Ion Răşinaru, Alin Muntean, „Fiinţa, Poemul vârstelor sau Povestea Omului” şi Volumul colectiv de poezii de la Festivalul Internaţioal „Porţile poeziei” – Maria Chiper, Ion Răşinaru.

A fost cea mai frumoasă şi „fertilă” zi a taberei. Cireaşa de pe tort a  fost pusă de oamenii de litere, dar şi de notele muzicale, George Popovici şi Ionel Bota (a fost o mare surpriză, pentru mine cel puţin, când l-am văzut cu chitara „aninată” de gât, doar am fost la Anina, nu?, interpretând o muzică folk excelentă, pe versuri personale, dar şi din poeţii mari ai neamului; un sincer şi admirativ, bravo Ionele!) au încântat “comesenii”, strânşi în jurul unui foc (era să-l numesc de tabără) al pasiunii pentru poezia muzicii şi muzica poeziei, copărtaşi ai  minunatei seri literar-muzicale, prin recitarea (citirea) din creaţiile lor.

Duminică, au luat sfârşit aceste colocvii banatice (cu o drumeţie în jurul Lacul Mărghitaş), care mie mi s-au părut a fi cele mai reuşite dintre cele desfăşurate până acum. “Vinovaţii” cu mare vină, de data acesta, sunt organizatorii, avându-l în frunte pe creierul şi inima acestor colocvii, pe Mihai Chiper, acest adevărat “factotum”, care, în condiţii din ce în ce mai austere, se străduieşte să menţină vie flacara culturii, dovedind că şi în oraşele mici se pot face fapte mari, lucru pentru care-l felicităm şi-i mulţumim, dar şi bunei noastre gazde, patronul hotelului unde am fost cazaţi (nu dau nume să nu fiu acuzat că fac reclamă mascată), care ni s-a alăturat încă de la început, servindu-ne exemplar, dar şi tolerându-ne unele mici “fiţe”. Nu pot să închei decât cu urarea din desfăşurătorul programului: “La revedere, la o nouă reîntâlnire în anul 2019!”

Mircea ANGHEL

Din partea organizatorilor, tuturor participanţilor le-au fost acordate Diplome de Onoare, în semn de recunoştinţă şi mulţumire pentru participarea de înaltă ţinută la Tabăra Internaţională de Literatură „Colocvii Banatice” ediţia a V-a.

 

 

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.