Lugojenii sunt așteptați duminică să pedaleze prin Pădurea Verde, alături de cicliștii timișoreni de la Timisiensis Bikers

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

„Nimic nu se compară cu simpla plăcere de a merge pe bicicletă”, a spus fostul președinte american John F. Kennedy – un bărbat care știa să aprecieze plăcerile simple ale vieții. Există mai multe motive de a merge cu bicicleta decât bucuria unei plimbări bune, după cum o dovedesc statisticile. Dar ciclismul nu doar ajută la prevenirea unui deces timpuriu, ci și crește longevitatea. David Spiegelhalter, profesor de risc la Universitatea Cambridge din Winton, a estimat că, în medie, fiecare oră pe care o petrecem cu bicicleta adaugă o oră de viață.

„Suntem un grup de biciclişti amatori din Timişoara şi din împrejurimi care merge pe diverse trasee stabilite sau propuse anterior de unul sau mai mulţi membri. A nu se înţelege că suntem practicanţi ai unui sport extrem, suntem doar nişte amatori de cross-country care încercăm prin practicarea acestui sport să evadăm din stresul cotidian de care ne lovim de-a lungul săptămânii. Prietenii noștri din Lugoj doresc să pedaleze alături de noi, așa că duminică, 29 octombrie 2017, la ora 15:30 (ora de iarnă), ne vedem în fața Muzeului Satului Bănățean, de unde vom pleca la o scurtă plimbare prin Pădurea Verde, pe drumul pietruit, până la Acumularea Dumbrăvița. La întoarcere, ne vom opri la terasa de lângă muzeu, unde vom depăna amintiri din turele de anul acesta, alături de lugojeni. Pentru eventualele nelămuriri, vă rugăm contactați-ne prin mail ( contact@timisiensisbikers.ro ), telefon (0722 592 364 , 0746 034 062 ) sau pe Facebook”, a declarat Bela Fancsali, de la Timisiensis Bikers, care este un departament al Clubului Bănățean de Turism și are ca scop promovarea mersului pe bicicletă.

Timisiensis Bikers a organizat în acest an acțiuni foarte interesante și atractive:  Drumeție & cicloturism, vizită și ceai la Muzeul Satului Banatean și drumeție prin Pădurea Verde (04.02 2017), Radna, Valea Cladovei, Șiria, Lacul Ghioroc (09.07.2017), Castelul Măresei din Poieni (Drumeție & Cicloturism) – 07-08.10 2017, Transalpina – Pedală pe „Poteca Dracului” 2 (22-25.07.2017), Săcălaz – Sânmihaiu Român (22.10.2017), Sânnicolau Mare – Szeged (Festivalul Berii) (30.09-01.10.2017), mai multe Trasee prin Lunca Timișului, câteva Nightride și multe alte acțiuni interesante.

Amatorii de ciclism lugojeni au participat alături de Timisiensis Bikers la mai multe acțiuni, cum au fost: cea de-a treia ediție a evenimentului Zilele Lacului Surduc (2 iulie 2017)Cupa CBT Nădrag – Ediția a 2-a (19.08.2017), Turul podurilor de pe Bega (15 octombrie 2017) – o acțiune extrem de interesantă și educativă, organizată cu participarea unui ghid turistic profesionist autorizat, Claudiu Preda, care a încântat participanții la eveniment cu informații prețioase.

Inițiatorul acestei acțiuni, care va avea loc în data de 29.10.2017, lugojeanul Alexandru Szilagy, face un apel prin intermediul publicației Actualitatea, către lugojenii pasionați de mersul pe bicicletă:

„Dragi iubitori de mișcare în aer liber… Fie că este toamnă, iarnă, primăvară sau vară, să pedalezi o tură cu bicicleta te va ajuta să te bucuri de mișcare în aer liber, împreună cu alți bicicliști, iubitori de mișcare. De aceea, vă invităm la Timișoara, duminică, 29 octombrie 2017, la ora 15:30, pentru a lua parte la prima ediție a acțiunii numită «Pedalez o tură în natură», organizată de Timisiensis Bikers din Timișoara și coordonată de Alexandru Szilagy, acțiune la care invităm toate categoriile de vârstă, de la 5 ani până la 70 ani, să ne bucurăm de natura de lângă noi, alături de cei dragi… Haideți să nu lăsăm să treacă nicio zi fără bicicletă, pentru sănătatea și longevitatea noastră!”

Albert Einstein, una dinte cele mai strălucite minți din toate timpurile, adora să pedaleze cu bicicleta. Acesta și-a găsit de multe ori inspirația în timpul plimbărilor pe două roți: „Mi-a venit ideea despre teoria relativității în timp ce mergeam pe bicicletă”, a recunoscut omul de știință. Exemplul lui Einstein nu este singular. Mai mulți scriitori, poeți, actori, atleți, presedinți au împărtășit aceeași pasiune cu marele geniu. Dovadă stau zicerile lor memorabile despre bicicletă.

Jack London, ilustru scriitor și jurnalist american: „Ai mers vreodată pe bicicletă? Este unul dintre lucrurile care fac viața să merite trăită! Oh, doar prinde-te de mânerele ghidonului și mergi cu capul înainte, cât poți de tare, pe străzi și drumuri, peste liniile de cale ferată și poduri, prin mulțime, evitând coliziunile, cu o viteză de douăzeci de mile pe oră sau mai mult… Ei bine, asta e ceva! Aș putea face asta mereu.”

H. G. Wells, unul din părinții SF-ului și autorul unor titluri ca „Mașina timpului”, „Războiul lumilor” și „Omul invizibil”: „Atunci când văd un adult pe bicicletă, încetez să-mi mai fac griji pentru omenire.”

Ernest Hemingway, romancier și reporter de război american, laureat al Premiului Pulitzer (1953) și al Premiului Nobel pentru Literatură(1954) : „Mergând pe bicicletă, înveți cel mai bine contururile unei tări, de vreme ce trebuie să transpiri în susul și în josul dealurilor sale. Astfel, ți le amintești așa cum sunt ele cu adevărat, în timp ce dintr-o mașină nu te poate impresiona decât un deal foarte înalt și nu rămâi cu o amintire la fel de exactă a ținutului pe care l-ai traversat ca în situația în care l-ai fi parcurs cu bicicleta.”

Iris Murdoch, scriitoare britanică, de origine irlandeză: „Bicicleta este cel mai civilizat vehicul cunoscut de om. Alte forme de transport se dezvoltă până devin un coșmar. Doar bicicleta rămâne curată la inimă.”

Lance Armstrong, ciclist profesionist american, care a câștigat de șapte ori la rând Turul Franței : „Nu stabilirea recordurilor mă ține pe bicicletă, ci sentimentul de fericire.”

Arthur Conan Doyle, romancier britanic, celebrul creator al lui Sherlock Holmes: „Când ai moralul scăzut, când zilele par întunecate, când abia dacă mai merită să speri, pur si simplu urcă pe bicicletă și ieși la o plimbare pe drum, fără să te gândești la nimic altceva decât la călătoria pe care o întreprinzi.”

Al Pacino, actor hollywoodian, considerat unul dintre cei mai talentați din istoria cinematografiei: „Copil fiind, îl rugam pe Dumnezeu să-mi dea o bicicletă. Apoi, am realizat că Dumnezeu lucrează altfel. Am furat o bicicletă și m-am rugat pentru iertare.”

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.