Lugojul, capitala culturală a Banatului, dar şi mahalaua clasei politice fără clasă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dacă cineva mi-ar fi spus că, joi, 31 Gustar, Anno Domini 2017, l-ar fi zărit pe Shakespeare plimbându-se pe Corso, că l-ar fi întâlnit pe Goethe la „cetatea” unde „bucătăreşte” Mircea Dinescu, pe Gingis Han la o cafea la English Pub, sau că oamenii de ştiinţă ai tribului Baluba ar fi fost distinşi cu Premiul Nobel pentru realizările de excepţie în domeniul paleoastronauticii, nu aş fi rămas aşa de siderat, precum am rămas la şedinţa Consiliului Local Lugoj, atunci când a fost atacat punctul şapte al (dez)ordinii de zi, adică acordarea Titlului de „Cetăţean de Onoare” (din 1001 de motive mai mult decât întemeiate) mezzosopranei de talie mondială, Aura Twarowska (lugojeancă get-beget).

Şedinţa decurgea în nota obişnuită. Adică „liniştit”, cu tălpi şi ironii puse şi spuse de către combatanţi. S-a trecut la votul secret, aşa cum prevede regulamentul.  Şi… surpriză de proporţii, proiectul iniţiat de Francisc Boldea nu a trecut!

Din cei 17 consilieri prezenţi (au absentat pesediştii Iosif Crăciunescu şi Oana Tyukodi), 11 au votat pentru, 6 împotrivă, 0 abţineri (pentru ca proiectul să treacă erau necesare 13 voturi pentru). Profitând de oportunitatea pe care ţi-o oferă anonimatul, şase consilieri viteji nevoie mare s-au pus de-a pârcu.

Cei şase „Gică Contra”, este lesne de dedus (pentru că votul a fost secret), au fost cei patru vajnici consilieri liberali, plus cei doi independenţi, alcătuitori ai jalnicului consiliul local (unii dintre ei neputându-şi masca „reuşita”, vizibilă pe feţe palide, mustăţi, sau chelii strălucitoare). Am spus că punctul şapte de pe ordinea de zi a fost:  Conferirea titlului de „Cetățean de onoare” al municipiului Lugoj mezzosopranei Aura Twarowska. Inițiator: Primarul Municipiului Lugoj.

Acesta ar fi fost mersul firesc al lucrurilor. Dar n-a fost să fie, ducă-se-n pustie…!

Să vedem ce grăieşte Regulamentul de acordare a distincţiei de Cetăţean de Onoare. La criterii, printre altele, se stipulează că titlul se acordă:

b) unor personalităţi naţionale recunoscute ca atare, care au contribuit direct la afirmarea României în lume şi au o legătură cu Lugojul;
c) acelor personalităţi care prin activitatea lor au contribuit direct la afirmarea şi creşterea prestigiului Municipiului Lugoj în plan naţional şi internaţional.

Să-i lămurim pe cei care nu ştiu, sau nu au vrut să ştie,  dacă Aura se încadrează în aceste prevederi regulamentare.

Din 29 aprilie 2010, este Doctor în Muzică, titlu obținut la Universitatea Națională de Muzică din București, pentru teza în care a îmbinat cele două specializări, muzicală și economică, coordonatorul științific fiind profesorul Grigore Constantinescu.

Aura Twarowska debutează pe scena Operei Române din Timișoara, în rolul titular din opera Carmen, de G. Bizet, în anul 1998. Cariera sa artistică se îmbogățește cu multe roluri de operă, alături de și mai multe partituri vocal simfonice, care îi fac vocea cunoscută și apreciată pe majoritatea scenelor de operă și filarmonică din România.

Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu teatrele europene, toate acestea conducând la angajarea ei ca solistă a Operei de Stat din Viena, în anul 2007. Ca angajată a acestei instituții, a cântat până în prezent în aproximativ 400 de spectacole. A cântat la Wiener Volksoper, Wiener Musikverein, Berliner Philarmonie, Carre Theater-Amsrterdam, Concerthebouw-Amsterdam, Esplanade-Singapore şi în multe alte oraşe ale mapamondului.

Este decorată de către președintele României cu Ordinul Meritul Cultural, Cavaler al Artelor, în grad de ofițer. În 2004, a primit Premiul Pro Cultura al Prefecturii Județului Timiș, pentru merite deosebite în promovarea culturii timișen, iar în 2009, Premiul “J. C. Drăgan” pentru excelență în cultură.

Este director artistic al Concursului Internațional de Canto “Sabin Drăgoi” Timișoara și al Festivalului “Lugoj Clasic” din Lugoj.

Sunt oare destule argumente pro, spre a arăta că ea merită cu prisosinţă acest titlu, cu atât mai mult cu cât titlul de cetăţean de onoare nu presupune nici un fel de avantaje materiale? Noi zicem, ohooooo, ohoooho!

De fapt, ce s-a întâmplat la şedinţa cu pricina a fost un episod din „răzbunarea haiducilor” sau, dacă vreţi, o vendetă a grupuleţului „opoziţioniştilor”, format din cei şase” Gică Contra”, pentru că  în şedinţa din 6 ianuarie 2017, pesediştii nu au fost de acord cu acordarea aceleiaşi distincţii cetăţeanului german Paul Gräfendorf, ci numai cu „Cheia oraşului”.

În cele din urmă, cei şase „anonimi” nu au făcut altceva decât să-şi arate frustrările şi ambiţiile pesonale, că sunt nişte „pigmei”, care pun interesele meschine de grup înaintea intereselor obştei, încercând să umbrească o activitate artististică de excepţie, dublată de o modestie specifică doar caracterelor mari.

Dar cum pot să umbrească şase bonsai un arbore sequoia? Abia aşteptăm următoarea şedinţă de consiliu, atunci când va fi repus pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre, proiect care va deveni hotărâre, deoarece, odată cu reîntoarcerea celor doi consilieri din concediu, se va atinge pragul minim necesar de 13 voturi pentru. Să vedem atunci ce vijelie va trece peste „păduricea” de bonsai.

Mihail Kuzmin spunea că „muzica este pictura orbilor”, iar Emil Cioran că „muzica este timp sonor”.

Să sperăm că odată cu scurgerea timpului, cei şase „bonsai” să revină la sentimente mai bune şi să privească muzica cu alţi ochi, văzând fantastica pictură.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.