Marele artist plastic de talie internaţională, Ingo Glass, a primit Diploma de excelenţă şi Cheia Oraşului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Poarta Casei Bredicenilor, din Lugoj, a fost deschisă, duminică, 23 aprilie 2017 (păcat însă că acest lucru nu se întâmplă mai des) , unde a avut loc un  eveniment cultural deosebit: vernisajul expoziției „Forme și culori în spațiu”, a renumitului sculptor Ingo Glass. În cadrul evenimentului, primarul Francisc Boldea i-a înmânat artistului Ingo Glass Diploma de excelenţă și distincția „Cheia Orașului”, acordată „pentru valoarea și originalitatea operei sale și pentru promovarea pe plan național și internațional a imaginii culturale a Lugojului”.

Artistul Ingo Glass este cunoscut prin activitatea expozițională importantă desfășurată în România, Germania, Ungaria și alte țări europene, în ultima jumătate de veac, iar sculpturile sale expuse în colecția unor muzee contemporane prestigioase confirmă impactul operei sale plastice în cadrul artei actuale. Născut la Timișoara, Ingo Glass a urmat studiile primare și gimnaziale la Lugoj, oraș unde a și descoperit pasiunea pentru artă, urmând cursurile Școlii Populare de Arte, la clasa de sculptură a profesoarei Elisabeta Popper, o artistă care a studiat la Viena înainte de Primul Război Mondial.

“Suntem onorați să găzduim creațiile sculptorului Ingo Glass la Lugoj, aici, într-un spațiu încărcat de semnificații culturale pentru lugojeni. Aici au trăit Bredicenii, personalități de seamă care au adus faimă orașului iar noi am considerat că avem o datorie de onoare față de aceștia să aducem Casa Bredicenilor în patrimoniul public. Am renovat-o și, încă de anul trecut, am redat-o circuitului cultural al orașului.

La Lugoj maestrul Ingo Glass a fost dintotdeauna acasă. Întâlnirea cu arta, primii pași către viitoarea carieră de artist plastic s-au petrecut aici. După cum însuși artistul mi-a mărturisit anul trecut, când ne-am întâlnit prima dată, anii petrecuți aici, școala, liceul, au lăsat o amprentă puternică asupra personalității sale. Ingo Glass este în momentul de față un artist care aparține Europei. Cu toate acestea dânsul se simte lugojean, simte că aparține acestor locuri.

Calea pe care a pășit după 1979, când a ales să creeze în deplină libertate, dar mai ales poziția și renumele pe care și le-a câștigat în sculptura contemporană sunt rodul curajului său de a explora drumuri noi în artă. Pe un asemenea drum nu poți reuși cu adevărat decât dacă ai viziune, dacă reuşești să descoperi un sens acolo unde cei mulți nu deslușesc nimic. Doamnelor și domnilor, sunt onorat să-i înmânez maestrului Ingo Glass înalta distincție Cheia Orașului pentru valoarea și originalitatea operei sale şi pentru promovarea pe plan naţional şi inter naţional a imaginii culturale a Lugojului”, a spus edilul şef.

“Doresc să mulţumesc nu primarului, nu inginerului, nu profesorului Francisc Boldea, ci umanistului Boldea pentru această expoziţie şi pentru această  distincţie”, a spus la rândul său, Ingo Glass, care a dăruit primarului una din valoroasele sale lucrări pe care acesta să o posteze în biroul său.
Despre simbolurile, culorile şi formele folosite în creaţia lui Ingo Glass a vorbit apoi criticul şi istoricul de artă Vasile Duda din Bistriţa, cel care îşi pregăteşte lucrarea de doctoat, care are drept temă…

Ingo Glass. La final, distinsul oaspete a oferit autografe doritorilor, pe albumul său „Begegnungen” (”Începuturi”), apărut în Germania, unde vorbeşte despre începuturile artistice la Şcoala Populară de Artă din Lugoj, ca elev al distinsei profesoare Elisabeta Popper. A fost un eveniment cultural deosebit, la care a luat parte foarte multă lume, Casa Bredicenilor devenind neîncăpătoare. Prezenţa artistului va fi veşnică în urbea noastră, unde, în Parcul Prefecturii, dăinuieşte Monumentul “Alfa şi Omega”, închinat eroilor care s-au jertfit pe  altarul patriei în cel de Al Doilea Război Mondial, lucrare monumentală, creaţie a sculptorului Ingo Glass.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.