Meseriaşii lugojeni s-au întrunit la Gasthaus Eduard

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Corporația Meseriașilor din Lugoj se pare că ar fi singura organizație a breslelor din țară. Ea își continuă activitatea după vechile sale statute din 1884. Joi, 14 decembrie, meseriașii lugojeni s-au întrunit pentru cea de de-a 23-a oară după reînfiinţare.

La reuniune au participat, cum stă în firescul lucrurilor, meseriaşii, reprezentanți ai autorităților locale și județene, feţe bisericeşti, P. On. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, preot paroh Cristian Cerbu și “breasla” mass-media locală. Vasile Belințan, președintele Corporației Meseriașilor din Lugoj, în cuvântul său rostit în debutul reuniunii, a arătat:
“Ţin să aduc un omagiu înaintaşilor noştri, care, din păcate, nu mai sunt printre noi, cei care au fondat această corporaţie a meseriaşilor ce ne obligă să păstrăm şi să ducem mai departe vechile tradiţii. Regretăm faptul că la această reuniune nu este prezent şi domnul primar, Francisc Boldea, care a fost tot timpul în mijlocul nostru, sprijinindu-ne în toate iniţiativele noastre, dar de această dată a trebuit să dea curs unei invitaţii primită tocmai de la Viena, în care era chemat la un curs de specializare într-ale măcelăriei, pentru că dânsul este un măcelar din Buchini. Noi îl aşteptăm în mijlocul nostru la Ruga Lugojeană. Dânsul a vrut să fie prezent şi de această dată la întrunirea noastră, fapt pentru care noi îi mulţumim. Dar n-a putut pentru că se ivesc şi cazuri obiective cum a fost cel de azi. Cursu-i curs de măcelărie şi trebuie făcut! Mai ales la Viena, pentru că noi avem luate diplome şi medalii de aur la târguri de tăbăcărie la Berlin. Aşa că, cine ştie? poate luăm şi la măcelărie”.

În continuarea discursului său, împătimitul, pasionatul, neobositul, dăruitul cu întreaga-i fiinţă cauzei meserişilor lugojeni, Vasile Belinţan, acest adevărat “pater familias”, a mai vorbit despre vechile și noile generații ale breslelor, subliniind faptul că noii membri ai Corporației au provenit din rândurile crescătorilor de albine (bâzarii) și ale membrilor Asociației Fusion of Arts, în prezent Corporația numărând 120 de membri. Despre schimbul de ştafetă între generații au mai vorbit jr. Sorin Stragea, fost primar și deputat de Timiș, consilierul județean Nicu Bădina, care a și transmis cuvântul președintelui Consiliului Județean Timiș, lugojeanul Călin Dobra, și consilierul local Ioan Barboni, care a încheiat cu formula: ”Sărbători binecuvântate și la anul să nu lipsească nimeni de la masa aceasta”!

După Rugăciunea Tatăl nostru, rostită de cei doi preoţi, atât meseriaşii cât şi invitaţii şi-au dovedit iscusinţa în “arta socializării”. A fost o seară foarte frumoasă şi plăcută în acelaşi timp, o mare parte din “vină” revenindu-i şi personalul care a servit musafirii impecabil, sau cum s-ar zice, “la meserie”. Am face o greşeală impardonabilă dacă nu am aminti şi de momentul muzical oferit de un grup de copii, dirijați de eleva Doroteea Marinescu, care au cântat colinde de Crăciun, din repertoriul românesc și internațional: ”Astăzi s-a născut Hristos”, ”Gloria in Excelsis Deo”, ”Gingle Bells”, ”Feliz Navidad” etc. Şi au cântat minunat, semn că viitorul sună bine. La final, micuții coriști au primit daruri din partea gazdelor (probabil că Moş Crăciun o fi fost plecat la vreun curs de specializare).

Mircea ANGHEL

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.