Oportunităţi de angajare în instituţiile europene prin MAE

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Posturile vacante din instituţiile Uniunii Europene, comunicate de instituțiile publice din România, vor fi centralizate şi vor putea fi găsite într-o secțiune adăugată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

În acest moment, pe site-ul MAE sunt diponibile aproape 50 de posturi, în instituții precum Comisia Europeană, Agenția Europeană de Supraveghere a Protecției Datelor, Agenția Europeană pentru Securitate Maritimă, Centrul European pentru Dezvoltarea Pregătirii Vocaționale, EUROJUST sau EUROPOL.

Lista completă a posturilor vacante este disponibilă pe afacerieuropene.mae.ro/oportunitati. În administrația publică europeană lucrează peste 40.000 de persoane, care provin din toate statele membre.

La nivelul instituţiilor europene există atât posturi permanente şi temporare de funcţionari comunitari, cât şi personal specializat, angajat prin contract cu durată determinată (agenţi contractuali şi agenţi temporari), respectiv experţi naţionali detaşaţi, care sunt, de obicei, funcţionari ai administraţiilor naţionale, detaşaţi pe o perioadă fixă de timp, pentru a face schimb de experienţă şi pentru a învăţa despre politicile şi procedurile UE.

Metoda standard de recrutare a personalului permanent şi contractual, în cadrul instituţiilor comunitare, este concursul. Procesul presupune două mari etape: selecţia, organizată de Oficiul European pentru Selecţia Personalului, în urma căreia se stabilesc listele de rezervă, şi recrutarea propriu-zisă, realizată de instituţiile europene, pe baza acestor liste.

Orice cetăţean român care îndeplineşte condiţiile cerute de instituţiile comunitare ce scot la concurs posturile vacante se poate prezenta la concursurile organizate periodic de fiecare dintre instituţiile comunitare. Experţii naţionali detaşaţi sunt recrutaţi prin intermediul reprezentanţelor permanente la UE. Detaşările se efectuează, în principiu, pentru o perioadă de cel puţin şase luni şi de maximum patru ani. Acelaşi expert nu poate solicita o a doua detaşare decât după o perioadă de cel puţin şase ani.

Nicolae SILADE

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.