Orice lege care amenință băncile are ca efect deprecierea leului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Zilele acestea asistăm la repetarea scenariului din lunile februarie – aprilie, atunci când băncile comerciale, cărora li s-au alăturat voci din BNR, trâmbițau că votarea și aplicarea Legii “Dării în plată” va avea ca efect destabilizarea sistemului financiar.

Mai mult, în ziare apăreau texte cu chenar negru (ferpar), care anunțau că asupra României se va revărsa o mare năpastă, chiar dacă băncile stau pe un munte de cash cu care nu știu ce să mai facă.

Noua marotă a băncilor, care nu mai sunt locale cu excepția câtorva, este legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Este o situație cu care s-au confruntat și zlotul sau forintul atunci când au fost votate legi asemănătoare de către Parlamentele suverane.

Iar vina este dată pe situația din piețele internaționale, unde niște computere lăsate să funcționeze de capul lor au prăbușit lira sterlină („flash crash”) la 1,1491 dolari, un nou minim al ultimilor 31 de ani. Sau, de ieșiri de pe titlurile de stat românești, investitorii fiind “speriați” de îndrăzneala de a se amenința monopolul băncilor.

Ieșiri de capital care au loc exact când agenţia de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt, în valută şi în monedă locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă.

Cu atât mai “ciudată” este evoluția leului, în condițiile în care BNR a micșorat recent rezervele minime în valută ale băncilor de la 12 la 10%.

Aceste mișcări au produs creșterea cursului euro de la 4,4576 lei, la începutul perioadei, la 4,5175 lei, la finalul ei, care reprezintă maximul ultimelor trei luni.

La sfârșitul intervalului piața s-a deschis la 4,5120 lei, iar tranzacțiile s-au realizat între 4,51 și 4,5190 lei. Nu este de așteptat ca BNR să intervină în piață, având în vedere că culoarul de fluctuație acceptat este +/- 3%.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,9750 lei, la începutul perioadei, la 4,0436 lei, maxim al ultimelor două luni, la finalul ei, într-o ședință în care cotațiile au fost cuprinse între 4,03 și 4,045 lei.

Media monedei elvețiene, care a fluctuat pe piețele internaționale între 1,09 și 1,098 franci/euro, a încheiat intervalul la maximul ultimelor două luni de 4,1265 lei.

Reamintim că evoluții asemănătoare, foarte volatile și depreciative, au avut și zlotul polonez sau forintul maghiar în momentele în care băncile comerciale și-au văzut privilegiile puse la index, decidenți preferând să protejeze interesele propriilor cetățeni.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,1244, la începutul intervalului, la 1,1104 dolari, la finalul acestuia, ca efect al deprecierii semnificative a lirei sterline. Odată trecut efectul psihologic euro a revenit spre 1,12 dolari.

Uncia de aur a cunoscut cea mai proastă săptămâna din acest an, prețul ei coborând la Londra până la 1.241 dolari, minimul ultimelor patru luni.

(Analiza cuprinde perioada 4 – 10 octombrie 2016)
Radu GEORGESCU
klaus-iohannis-mugur-isarescu-mediafax-1024x650
Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.