Pădurea de salcâmi plantată de lugojeni în urmă cu un an la periferia orașului, sufocată de buruieni și gunoaie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În urmă cu aproape un an, în data de 25 noiembrie 2017, într-o zi însorită de toamnă, Clubul Rotary Lugoj a început desfășurarea primei ediție a acțiunii „Rotary Plantează”. La periferia orașului, după ultima barieră de pe strada Bocșei, pe terenul care a fost o groapă de gunoi, s-au ridicat tone de gunoaie, s-a nivelat terenul și s-au făcut gropi pentru plantarea a 3.600 de puieți de salcâmi, aduși de la Pepiniera Robinia. Peste o sută de voluntari, printre care și copii de diferite vârste, au venit cu părinții să ajute și ei la plantarea salcâmilor. Datorită unor lugojeni cu inițiativă, o groapă de gunoi de la periferia orașului a devenit o pădure de salcâmi.

Și totuși… salcâmii au crescut, dar după un an, locul arată jalnic, împânzit de gunoaie, nu doar de jur împrejurul plantației de salcâmi, dar chiar și în interiorul acesteia, s-au aruncat tot felul de gunoaie, de la materiale de construcții la canapele vechi, saci mari din plastic plini cu gunoaie, iar întreaga pădure este plină de buruieni, mai înalte decât salcâmii plantați, ți se rupe sufletul văzând în ce hal arată această pădure de salcâmi.

Poate ar trebui să ne mobilizăm încă o dată, tot noi, lugojenii, cei care am participat la acea lăudabilă acțiune de plantare a acestor salcâmi, să curățăm din nou locul de gunoaie și buruieni, care sufocă puieții de salcâmi plantați în urmă cu un an.

Pentru cei interesați, salcâmul, „copacul parfumat″ (Robinia pseudoacacia), este un arbore exotic, originar din America, arbore melifer, care trăiește în jur de 100 de ani și face parte din categoria arborilor cu lemn de esență tare. Inhalarea parfumului florilor de salcâm are efecte liniștitoare asupra psihicului, așa că nu ezita să faci o plimbare într-o pădure de salcâm înflorit atunci când simți că ești stresat.

Strămoșii noștri numeau mierea de salcâm o hrană cu proprietăți miraculoase pentru organism. Mierea de salcâm este una dintre cele mai parfumate și delicioase tipuri de miere de albine, deoarece are cea mai mare cantitate de fructoză, având și proprietăți antiseptice, fiind un antibiotic natural.  Efecte medicinale (spre exemplu, în tratarea insomniilor, dar nu numai) au și florile consumate proaspete, mai ales în salate sau în amestec cu miere de albine.

Haideți să salvăm pădurea de salcâmi, să ajungem să ne bucurăm de ea și să o lăsăm curată copiilor și nepoților noștri. Să-i învățăm pe aceștia să iubească natura și să o ajutăm împreună să-și păstreze frumusețea!

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.