Parteneriatul internaţional ESCAPE, la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”

honeywell

Share Button

În perioada 17-23 aprilie, la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”, s-a desfăşurat cea de-a cincea etapă a proiectului internaţional ESCAPE, în timpul vizitei de lucru a elevilor şi a profesorilor din Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovenia, Austria, Slovacia, coordonat de către doi profesori, unul român, altul de peste hotare, Adriana Mariş, de la  Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”, şi Michael Huberkirschberger, de la Bundelshandelsakademie und Bundelshandelsschule Linz (Austria), în care sunt implicate şapte instituţii de învăţământ european:

Bundelshandelsakademie und Bundelshandelsschule Linz (Austria), Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium (Ungaria), Ekonomska Šola Ljubljana (Slovenia), Obchodni akademie a Vyssi odborna skola ekonomicka, Tabor, (Cehia), Gymnazium Sturovo (Slovacia), „Prof. dr. Assen Zlatarov” Vocational School – Vidin (Bulgaria) şi Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” din Lugoj (România).

Partenerii străini şi români au derulat lecţii de interdisciplinaritate, construind împreună în săli de clasă ori în aer liber un spaţiu al educaţiei neconvenţionale, unde şi-au explorat abilităţile de comunicare, forţa creativă, capacitatea de a lucra într-o echipă multietnică, spiritul competitiv şi, nu în ultimul rând, înzestrarea pentru activităţi artistice şi sportive.

Profesorii nu s-au limitat la a concepe şi supraveghea munca elevilor, ci s-au retras în cancelarie sau în amfiteatru pentru un schimb de experienţă educativă transmisă prin mese rotunde, dezbateri, simpozioane şi sesiuni de comunicări.

Într-o atmosferă caldă, prietenească, de biblic Turn Babel, toţi participanţii au străbătut împreună calea de întoarcere în istoria şi cultura Banatului, contemplând semnele şi urmele rămase peste timpuri în Lugoj şi în Timişoara.

Între activităţile extracurriculare, evenimentul cel mai entuziast al programului desfăşurat în oraşul nostru a fost spectacolul bredicenist „Noi pentru şcoala noastră”, aflat  la cea de-a IV-a ediţie, de o înaltă ţinută artistică, dublată de o coerenţă ireproşabilă, cu prezentare bilingvă (română-engleză), care a avut loc în sala Teatrului Municipal „Traian Groavescu”, miercuri, 20 aprilie.

Cu nostalgia enigmelor din străvechime, bredicenii i-au călăuzit pe invitaţii lor străini în spaţiul paradisiac al Dunării, pentru a reînvia povestea dacilor sub domnia lui Decebal. Încă o dată, Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” a redat învăţământului lugojean strălucirea de altădată.

Mircea ANGHEL

541

mondograniti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.