Patricia Sîrbu, între studenții care își continuă studiile la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Karlsruhe

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Prima generaţie a secţiei germane de „Contabilitate şi informatică de gestiune”, aparţinând Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor (Universitatea de Vest Timişoara), a început de curând cel de-al treilea an de studiu. În total, 24 de studenţi îşi vor prezenţa anul viitor lucrările de licenţă şi vor încheia prima promoţie a acestei secţii, care a luat fiinţă în 2015.

Ceea ce caracterizează în mod special această secţie, pe lângă predarea integrală în limba germană, este oferă studenţilor posibilitatea de a studia pentru două semestre la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Karlsruhe, având astfel doi profesori coordonatori ai lucrării de licenţă şi o diplomă dublă.

Cei mai buni 10 studenţi din cel de-al doilea an de studiu în cadrul CIG Germană vor studia în timpul semestrelor cinci şi şase în Karlsruhe, fiind finanţaţi de o bursă Erasmus.

Primii zece studenţi care profită de această posibilitate au ajuns de curând în Germania pentru a-şi continua studiile în cel de-al doilea semestru în Karlsruhe. Drumul către diploma dublă este însă greu şi anevoios – acest fapt îl cunosc studenţii noştri foarte bine.

Patricia Sîrbu şi Paul Monția sunt doi studenţi care au în urma lor un semestru de studiu în Germania.

„Nu a fost deloc uşor, în principal din cauza faptului a fost ceva total diferit decât ne-am imaginat. Problema de adaptare este cea mai importantă’’, spun cei doi studenţi.

Sistemul de învăţământ este diferit de cel din România, iar studiul individual a fost un aspect nou, la care a trebuit ne adaptăm”, spune Patricia.

Studenta în vârstă de 20 de ani provine din Lugoj. După absolvirea Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”, Patricia s-a hotărât urmeze o specializare în domeniul contabilităţii. Noua secţie în limba germană a Universităţii de Vest a fost astfel alegerea optimă pentru ea.

“Un aspect important în alegerea mea l-a constituit viitoarea mea oportunitate de job după absolvirea unei facultăţi în limba germană”, declară Patricia Sîrbu.

Aceşti doi ani au fost foarte solicitanţi pentru studenta din Lugoj. Pe lângă calificarea printre cei zece studenţi propuşi pentru studiul în Germania, ea a trebuit finalizeze şi 240 de ore de practică în cadrul multinaţionalei Continental AG.

Timp de două luni a lucrat şi a avut posibilitatea de acumulare a noi cunoştinţe în domeniul financiar. Un mare avantaj pentru studenţi a constat în faptul aceste firme s-au implicat în proiect şi i-au susţinut pe studenţi pe tot parcursul programului.

Paul Monția este un tânăr în vârstă de 20 de ani, absolvent al liceului german „Nikolas Lenau” din Timişoara. Şi el a fost nevoit, de asemenea, finalizeze 240 de ore de practică în cadrul unei firme mai mici. Paul s-a întors plăcut surprins, dar şi un pic pus pe gânduri din Karlsruhe.

În cele cinci luni în Germania am acumulat multă experienţă. Numai adaptarea la reguli noi şi la modul de trăi al unei ţări străine este o provocare în sine şi o dezvoltare personală”, spune el. „Pentru următoarele generaţii de studenţi va fi cu siguranţă o provocare mult mai uşoară”, declară cei doi convinşi.

“Ne-am format o mică comunitate, suntem foarte uniţi. Toate informaţiile de care dispunem sau pe care le descoperim în ceea ce priveşte studiul individual le punem la dispoziţie nu numai pentru noi, cei care suntem în Germania, ci şi pentru cei ce vor veni”, spune Paul.

De aceea, studenţii au creat un grup de Facebook în cadrul căruia se postează periodic informaţii importante şi chiar materiale ajutătoare pentru generaţiile viitoare.

“Noi am fost cobaii, pentru ceilalţi va fi cu siguranţă mult mai uşor”, declară cei doi râzând.

Opt studenţi dintre cei paisprezece ai generaţiei doi din cadrul CIG Germană şi-au comunicat deja interesul de a pleca în Germania în martie, anul viitor.

Acesta este un semn viitorilor studenţi nu le este teamă de această nouă experienţă”, declară lector Cristina Circa, tutorele şi mentorul studenţilor plecaţi în Germania.

Oportunităţile sunt fără discuţie mult mai mari pentru cei care obţin diplomă dublă”, punctează aceasta. Multe porţi li se vor deschide acestora în urma încheierii acestui program. Cei care nu prezintă interes pentru dubla diplomă studiază în continuare în Timişoara materii din domeniul contabilităţii şi informaticii economice, totul predat în limba germană, şi au oportunitatea obţină joburi şi internshipuri la companii germane.

Oferta generoasă de locuri de practică a fost sprijinită de DWC. Studenţii au posibilitatea de a face practică în companii precum Continental Automotive România, Ecoplus Internaţional, Netex Consulting, KPMG România, SanSwiss, Mattig Expert Swiss Partner sau Werzalit Lugoj.

Cătălin Lazăr, 20, este de asemenea absolvent al liceului “Nikolas Lenau” şi student la secţia de contabilitate şi informatică de gestiune în limba germană. El însă nu a prezentat interes faţă de plecarea în Germania.

În Germania, mai ales în semestrele cinci şi şase, studiul se orientează foarte mult pe Informatică şi dezvoltare de Software. Eu am fost hotărât axez pe economie şi informatică”, spune Cătălin.

În Timişoara, el a finalizat de asemenea cu succes 90 de ore de practică, mai puţin decât cei care au dorit ia parte la schimbul din Germania.

Bursierii trebuie parcurgă în total 570 de ore de practică. Cererea pieţei pentru absolvenţi cunoscători ai limbii germane, mai ales în domeniul economic, a fost un factor foarte important pentru cei care au înfiinţat această secţie.

“Ideea înființării unei astfel de secții în vestul ţării a fost foarte bine primită, mai ales datorită cererii foarte mari şi a ofertei foarte mici de vorbitori ai limbii germane”, spune Dan Adrian Cărămidariu, lector în Economie la secţia germană a Universităţii de Vest.

Absolvenţii acestei secţii îşi vor găsi cu siguranţă foarte uşor un loc de muncă în Timişoara, în Banat sau oriunde în cadrul Uniunii Europene”, mai declară acesta.

Prin parteneriatul cu Karlsruhe, studenţii din Germania vor veni şi ei semestrul viitor în România.

Sperăm ca acest parteneriat dintre universităţi devină din ce în ce mai puternic cu fiecare an”, încheie acesta mulţumit.” (sursa: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien)

Andreea OANCE

Citește și:

Lugojeanca Patricia Sîrbu, între cei zece studenți pentru Karlsruhe

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.