Pentru matematica de la graniţele Banatului Sârbesc, a sunat „adunarea”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Miercuri, 22 martie 2017, la Şcoala „Mihail Sadoveanu” din localitatea Grebenaţ – Serbia, în cadrul parteneriatului româno-sârb în domeniul învăţământului, a avut loc întâlnirea intitulată „Matematica la graniţele Banatului Sârbesc”. A fost o acţiune foarte interesantă în cadrul Cercului pedagogic al profesorilor de matematică din zona Oraviţa (jud. Caraş-Severin) cu profesori de matematică din Serbia şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional pentru minoritatea română.

Cu această ocazie profesorii prezenţi au putut compara programele şcolare gimnaziale din cele două ţări (România şi Serbia) şi au putut dezbate aspecte metodice privind predarea concretă a unor teme şi conţinuturi comune din cele două programe. În cadrul acestei întâlniri a avut loc şi lansarea cărţii «Lumea minunată a numerelor naturale», un manual de matematică opţional, destinat elevilor claselor V-VI, avându-i ca autori pe prof. Sebastian Gheorghiţă, Colegiul Naţional „C. Brediceanu” Lugoj, Maria Iancu, Şcoala Gimnazială „Romul Ladea” Oraviţa şi prof. Liliana Roman, Şcoala Gimnazială Nr. 30 Timişoara, apărut recent la Editura Andreas, Bucureşti.

Prezent la manifestare, inspectorul de specialitate din cadrul ISJ Caraş Severin, prof. Nicolae Stăniloiu, a mulţumit directorului Şcolii Grebenaţ, prof. Marţian Flavius Lepa şi gazdelor pentru ospitalitate şi i-a felicitat pe cei trei autori ai cărţii pentru inspi-raţia de a-i conduce pe elevi în lumea minunată a numerelor şi de a le induce o anumită stare de curiozitate şi interes pentru această temă.

„Am fost onorat să particip (în cali-tate de coautor de manual alternativ) la această întâlnire unde am avut posibilitatea să aflu multe aspecte ale predării matematicii în sistemul de învăţământ sârbesc şi de asemenea să pot prezenta acest manual scris din pasiune pentru numerele naturale şi minunatele lor proprietăţi. Cartea s-a bucurat de un real succes în rândul celor prezenţi, urmând ca în unele din aceste şcoli să devină materie de studiu începând cu anul şcolar viitor”, ne-a declarat prof. Sebastian Gheorghiţă, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Coriolan Bredi-ceanu” Lugoj.

Se vede faptul că la Lugoj continuă să funcţioneze de ani buni o adevărată „şcoală de matematică”, a cărei tradiţie este păstrată cu sfinţenie şi chiar dusă mai departe, de elevii lugojeni ale căror rezultate deosebite obţinute la diverse concursuri şi olimpiade şcolare de matematică vorbesc de la sine. Toate acestea nu ar fi posibile fără îndrumarea competentă, „garni-sită” cu multă dragoste pentru copii şi disciplina matematică, a unor va-loroşi dascăli, dascăli pentru care matematica este totul, confundându-se – nu de puţine ori – cu raţiunea de a fi (acesta nu este o hiperbolă, ci starea de fapt a lucrurilor). Şi profesorul Sebastian Gheorghiţă este cel mai bun exemplu în acest sens.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6585 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.