Pentru trei zile, Lugojul a devenit centru naţional de Aikido Aikikai

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Prin strădania şi pasiunea pe care le manifestă pentru Aikido Aikikai, sensei Daniel Rogobete, posesor al centurii negre 4 dan, de câţiva ani, pe harta sportului lugojean a mai apărut unul. Este vorba de Aikido Aikikai. Acesta este mai puţin cunoscut, de aceea am solicitat câteva precizări din partea lui Daniel Rogobete, preşedintele clubului lugojean Wago-Kan şi, în acelaşi timp, sensei (profesor). Acesta ne-a declarat:

“Datorită faptului că nu suporţi lovituri, nu te loveşti şi se folosesc doar tehnicile articulare, de fixare, imobilizare sau proiectare, oricine poate să-l practice, de la copii, la adulţi sau persoane în vârstă, iar dacă le place pot să continue. Această activitate poate fi practicată până la adânci bătrâneţi. Acest sport este o ramură a artelor marţiale, care, spre deosebire de alte arte marţiale, nu are competiţii sportive. Neavând o activitate competiţională, nu are un câştigător şi un învins. Aceasta este diferenţa dintre Aikido Aikikai şi alte sporturi, chiar şi între Aikido şi alte arte marţiale. Sportivii se antrenează tot timpul şi parcurg unele stagii naţionale de pregătire, cum este, de pildă acesta, de la Lugoj. Periodic se fac evaluări, după care se fac clasificări”.

Pentru trei zile, vineri, sâmbătă şi duminică (28-30 octombrie a.c.), Lugojul a fost pentru al nouălea an consecutiv gazda impecabilă a stagiului naţional de pregătire la Aikido Aikikai, stagiu condus de sensei Iulian Perpelici, 5 dan.

Acţiunea s-a desfăşurat la Sala Sporturilor „Francisc Horvath” din urbea noastră. Este preferat Lugojul pentru că este poziţionat cam la o distanţă aproximativ egală faţă de oraşele participante. La acest stagiu au răspuns prezent aproximativ 70 de sportivi, băieţi şi fete, având vârste cuprinse între şase ani şi jumătate şi 50 de ani, din localităţile: Arad (două cluburi), Cluj Napoca, Deva, Hunedoara, Orăştie, Reşiţa, Timişoara (două cluburi) şi Lugoj, de la Clubul Wago- Kan, club afiliat la Fundaţia Română de Aikido Aikikai, fondată în anul 1997.

Următorul stagiu naţional de pregătire va avea loc la Cluj Napoca, unde va fi prezent shihan (maestru) Christian Tissier (Franţa), 65 de ani, singurul deţinător din lume al centurii negre 8 dan, care nu este japonez.

Dintre „piticii” participanţi mi-a atras atenţia un puşti foarte simpatic, foarte talentat, dar şi foarte volubil. Din discuţia pe care am purtat-o cu el am aflat că se numeşte Caius Dan, că este din Arad şi are nouă ani şi jumătate. El practică Aikido de la frageda vârstă de trei ani  şi jumătate. Mergea la sală să-l vadă pe fratele său ceva mai mare cum se antrenează, a contractat „microbul” şi s-a „îmbolnăvit” (şi tatăl lor, Ovidiu Dan, 44 de ani, practică Aikido Aikikai). Mi-a spus că l-a atras modul cum lucrează ei, cum cad, cum poate să se apere, cum vede el acestă artă…

– Văd că eşti posesorul unei centuri albastre. Este prima treaptă pentru obţinerea unei centuri? am făcut eu pe naivul.

  • Nuuuu! Păi, întâi a trebuit să mă antrenez foarte mult, apoi am dat de centură albă, galbenă, portocalie, verde şi am ajuns la cea albastră.

– Şi ai de gând să te opreşti?

  • Nu, nu am de gând să mă opresc până nu voi obţine maxim. Centura neagră, 8 dan.

Şi discuţia noastră a continuat mai aflând câte ceva. Că îi place foarte mult şcoala, la fel cum îi place sportul şi că îşi doreşte să aibă succese atât la învăţătură, cât şi în arte marţiale. Un pui de românaş, frumos, isteţ, ambiţios, simpatic, lipsit de timiditate, tenace, hotărât, aşa cum ar trebui să fie toţi puii de românaşi.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.