Performanțe multiple la Secția de Gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Lugoj: 64 medalii la nivel național în anul școlar 2015/2016

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Lugojul, remarcat pentru multitudinea de sporturi de performanță practicate de-a lungul anilor, cunoscute la nivel național și mondial pentru rezultatele obținute, avea ca un etalon important gimnastica artistică, sport care a debutat în orașul nostru imediat după primul război mondial,  în anul 1919, prin apariția ”Societății de gimnastică din Lugoj” , iar apoi a ”Clubului maghiar de gimnastică și scrimă”.

Secția de Gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Lugoj a fost înființată în anul 1957, chiar în anul în care și-a început activitatea Clubul Sportiv Școlar Lugoj, sub conducerea primului antrenor de gimnastică din istoria clubului, Titus Isar. Cu înființarea acestei școli, începe și expansiunea gimnasticii la nivel local și național.

Unul dintre antrenorii de la Secția de Gimnastică Masculină, care i-a lansat pe viitorii mari campioni ai orașului, Francisc Belcsak, fost gimnast, mai apoi absolvent al Școlii de Antrenori din București, își începe cariera de succes în anul 1969, cu prima sa grupă de gimnaști a cucerit un număr impresionant de medalii, cele mai importante titluri, ducând prestigiul orașului la nivel național.

Începând cu anul 1976, acești lugojeni au reprezentat și echipa masculină de la lotul național de gimnastică. Dintre aceștia, pe plan internațional, la Campionatul European de la Oslo, din anul 1985, s-a remarcat Valentin Pintea (locul al III-lea la inele), iar cu echipa în anul 1986 la Olimpiada de la Los Angeles ( locul al VI-lea la sol și locul al XV-lea la individual compus), iar în anul 1988, la Olimpiada de la Seul, locul al VII-lea cu echipa. În prezent, Valentin Pintea este antrenor la Oslo, în Norvegia, la gimnastică feminină.

Un alt lugojean, stabilit în Norvegia, Octavian Ionașiu, a participat în anul 1978 la primele Campionate Europene de Juniori din Italia, urmate de Campionatele Europene de Seniori, apoi de Campionatele Mondiale din 1981 și 1983.

Lugojul mai are un reprezentant de seamă, pe Kurt Szilier, care antrenează în prezent în Germania. A obținut nenumărate medalii de aur ca sportiv al lotului național la Campionatele Internaționale ale României, între anii 1976-1980, la Olimpiada de la Moscova (1980), un considerabil loc VIII la bară, alături de Dan Grecu, precum și locul al IV-lea cu echipa,  iar în anul 1981 obține locul al III-lea la Campionatul European de la Roma.

La Campionatul Mondial de la Moscova – 1981, un moment istoric unic pentru Lugoj: locul al IX-lea în lume cu echipa, prin participarea lugojenilor Kurt Szilier, Octavian Ionașiu, Valentin Pintea și Dumitru Sîrbu.

Un alt sportiv ce a reprezentat cu mândrie Lugojul este Tiberiu Cizmadia – locul al III-lea la Campionatele Europene de Juniori, component al Lotului Național de Juniori și mai apoi de Seniori.

Lugojeanca Lavinia Miloșovici (al cărui tată a fost luptător olimpic), este considerată cea mai valoroasă gimnastă din România anilor 1990, având în palmares 19 medalii mondiale și olimpice. Performanța cea mai notabilă este considerată finala de la sol la Jocurile Olimpice de la Barcelona (Spania) în 1992, pentru care a primit nota 10. Aceasta a fost a doua notă de 10 acordată la Barcelona și ultima până în prezent.

Lugojeanul Adrian Ianculescu, în prezent antrenor al lotului național de juniori de la Bistrița, a obținut de-a lungul carierei sale rezultate considerabile: Campionatele Mondiale – 1994, Dortmund, locul al X-lea cu echipa, iar în anul următor locul al III-lea cu echipa la Sabae. Anul 1997 îi aduce medalia de bronz la sărituri la Mondialele de la Lausanne, precum și locul al VII-lea cu echipa.

Foarte mulți foști gimnaști de performanță lugojeni sunt în prezent antrenori de succes în străinătate, doi în Canada, unul în Dubai, doi în Norvegia, unul în Franța – Giani Murariu și unul în Germania.

Profesorul Aurel Muntean, a cărui vârstă se suprapune cu existența Clubului Sportiv Școlar Lugoj, datorită faptului că gimnastica și clubul au făcut parte din viața sa încă de când era copil, practicând acest sport, apoi devenind îndrumător, apoi antrenor și profesor, a obținut performanțe de excepție cu sportivii, fiind o perioadă foarte lungă și la conducerea clubului, în calitate de director.

Sub conducerea antrenorului Adrian Meleancă, fost gimnast lugojean (medalie de bronz la sărituri) și de 18 ani antrenor la acest club sportiv,  în prezent au fost promovați 9 sportivi la lotul național de juniori, dintre care 4 sportivi au participat și la campionatele europene de gimnastică: Alexandru Bănicioiu, Ionuț Todor, Andrei Savu și Bogdan Oprea.

În ultimii 8 ani, Secția de Gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Lugoj a obținut în fiecare an școlar în jur de 60 de medalii naționale, având în componență 10 gimnaști avansați, 8 sportivi de performanță, iar la juniori 5 grupe a 12 sportivi fiecare (dintre care se face selecția pentru avansați, apoi pentru performanță).

”Selecția pentru gimnastica de performanță se face anual, de la vârsta de 5-6 ani, chiar de la grădiniță și clasa zero. Unii copii vin aduși de către părinți la sala de gimnastică. Antrenamentele se fac la început, timp de 6 luni, mai mult ”ca o joacă”, pentru a prinde drag de acest frumos sport, gimnastica… Apoi începe munca grea, pregătirea pentru competiții, 6 antrenamente pe săptămână, câte 3 ore pe zi, fiind un sport foarte greu, presupunând mult efort, multă muncă, iar ca și calități: forță, mobilitate, orientare în spațiu, inteligență (foarte importantă și pentru a evita accidentările), ambiție; sportivii sunt motivați de dorința de a obține un loc pe podium, de dorința de a fi cei mai buni”, a declarat pentru  Actualitatea  antrenorul  Adrian Meleancă, care este în prezent și director al clubului sportiv.

Dintre sportivi, s-au remarcat: Rafael Szabo (16 ani – Lot Național de Juniori – Gimnastică – 2016), Ionuț Todor (18 ani – Campionate Europene), Norbert Marcu (17 medalii naționale – 2016), Răzvan Miklos (11 ani), Alexandru Marcu (11 ani), Patrik Voichescu (12 ani), Flavius Borca (10 ani), Raul Standolariu (9 ani), Alexandru Bănicioiu (17 ani – Campionatele Europene), Octavian Tomescu (18 ani), Răzvan-Ionuț Todor (19 ani – Lot Național, Campionate Europene), Lorenzo Pecie (17 ani), Alexandru Popescu (15 ani), cu toții au participat la Campionatele Naționale 2015-1016, obținând fiecare cel puțin câte o medalie la nivel național, totalizând 64 medalii.

Rezultate deosebite obținute: 2 medalii de bronz pe echipe 2013-2014 la Campionatele Naționale de Seniori, Alexandru Bănicioiu, Ionuț Todor, David Fürst (sportiv din Elveția), Vasile Rotaru, Lotul 2013: Vlad Cotuna, Ionuț Todor Armando Ciucu, Vasile Rotaru, Vasile Bănicioiu, locul al III-lea – medalia de bronz  la Seniori la Campionatele Naționale de Gimnastică.

Federația Română de Gimnastică a donat în anul 2015 aparate noi de gimnastică, în valoare de aproximativ 40.000 de euro Secției de Gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Lugoj.

La Lugoj, în perioada 9 – 12 noiembrie 2016, se vor desfășura la Sala Sporturilor ”Ioan Kunst Ghermănescu” Campionatele Naționale de Juniori I și II, organizate de Federația Română de Gimnastică și Clubul Sportiv Școlar Lugoj.

Invităm lugojenii să participe în calitate de spectatori și să susțină gimnaștii de performanță lugojeni!

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6586 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.