Pericol pentru sănătate: ambrozia, cea mai alergenică buruiană, a invadat orașul

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă perenă anuală,  prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină) cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe santierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.

În România, planta s-a aclimatizat recent, iar răspândirea sa a fost ajutată de încălzirea globală. Primele informații asupra acestei specii în România datează din 1908 – planta fiind prezentă în zona Banat, Sighet, Moldova, Muntenia și Ploiești. În această perioadă s-au identificat doar exemplare individuale sau populații foarte mici.

După anul 1990, pe teritoriul României numeroase terenuri agricole au fost abandonate, au avut loc defrișări masive în sectorul silvic, astfel ambrozia s-a extins foarte mult în flora spontană, invadând inclusiv culturile agricole.

În contextul încălzirii globale, a crescut foarte mult producția de polen de ambrozie. Cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă și temperaturi crescute. Persoanele sensibile au probleme toată vara din cauza acestui polen, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit și eritem ocular. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact.

În ultimii ani, tot mai mulți români se plâng că au probleme de sănătate provocate de alergia la ambrozie, o buruiană care crește peste tot în România.

Ochii roșii, nasul înfundat, buzele umflate, strănut des și repetat, sunt doar câteva dintre simptomele care apar din cauza alergiei la ambrozie.

Deși este o specie invazivă, fiind periculoasă pentru sănătatea populației, această plantă nu este recunoscută oficial în România ca plantă de carantină.

În cadrul Uniunii Europene combaterea ambroziei este reglementată prin lege de mai mult de 10 ani.

La nivel local, naţional şi internaţional trebuie aplicate măsuri drastice pentru eliminarea unei plante considerate extrem de periculoase pentru sănătatea publică, şi anume ambrozia.

În Franţa a fost creat chiar un comitet parlamentar însărcinat cu această chestiune. Mesajul celor trei deputaţi care sunt la originea acestei iniţiative este clar: ambrozia se răspândeşte tot mai mult în Franţa şi Europa şi, în consecinţă, trebuie distrusă, scrie săptămânalul Le Point, citat de Agerpres.

Alergia la polenul de ambrozie


Predispoziția sau terenul alergic al unei persoane semnifică o sensibilitate crescută la anumite particule, cu care sistemul respirator sau pielea intră în contact.

Aceste particule își au originea în praf, polen, părul și penele animalelor, alimente, poluanți atmosferici, medicamente, mucegaiuri și altele.

În cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacție neobișnuit de puternică, atunci când polenul ambroziei este inhalat.

Perioada de polenizare începe la sfârșitul lunii iunie, cu un vârf al concentrației de polen în aer în a doua jumătate a lunii august și se întinde până în luna octombrie.

Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentrația atinge maximul zilei la amiază, minimul fiind după ploaie și în timpul noapții.

Amenzi pentru ambrozie

Foarte multe primării din țară aplică amenzi persoanelor care lasă ambrozia să se dezvolte pe terenurile lor, conform hotărârilor emise de Consiliile Locale.

Începând din anul 2013, Primăria Oradea a anunțat că Poliția Locală Oradea va aplica amenzi persoanelor care lasă ambrozia să se dezvolte pe terenul lor. Poliția Locală amendează  persoanele fizice cu sume între 1.000 și 1.500 de lei, iar persoanele juridice se pot alege cu sancţiuni de la 1.500 la 2.500 de lei.

Același model este urmat și în Timișoara. Agenţii Poliţiei Locale Timişoara au aplicat mai multe sancţiuni, în valoare de 1.500 de lei fiecare, pentru cei care nu au distrus ambrozia de pe propriul teren.

Dincolo de granițe, în Ungaria, lupta cu ambrozia a început în urmă cu câtiva ani. În acest sens, a fost creată o lege, iar cei care o încalcă riscă amenzi de până la 7.000 lei.

Tratament natural pentru ambrozie

O soluție convenabilă este tratamentul într-o salină de suprafață, realizată după brevet de invenție, care reproduce chimic, biologic și fizic o salină de adâncime reală. Condițiile oferite sunt 100% naturale, fiind chiar mai eficiente decât cele obținute într-o salină naturală.

Avantajele salinelor de suprafaţă constau în faptul că se pot aerisi şi astfel se controlează tot timpul anului atât temperatura, cât şi umiditatea.  Aerul care se autopurifică permanent, având calităţi antioxidante, dezinfectante şi detoxifiante, ajută la diminuarea reacţiilor alergice sezoniere.

Efectele salinoterapiei în tratamentul alergiilor sunt: scăderea lacrimației și a roșeții oculare, eliminarea secrețiilor nazale și bronșice prin efectul expectorant al sării, îmbunătățirea respirației nazale și a somnului, scăderea consumului de picături nazale și deci lipsa efectelor adverse (dependența, pierderea mirosului).

În orașul nostru, ambrozia, această buruiană periculoasă, s-a înmulțit absolut necontrolat în ultimii ani. O putem vedea peste tot, începând cu  spațiile verzi din oraș, pe malurile râului Timiș, pe câmpuri, în grădinile lugojenilor, în spațiile verzi dintre blocuri, crescând chiar și pe marginea carosabilului, în crăpăturile asfaltului, chiar a împânzit până și cimitirele orașului.

Evidențele arată că în jur de 15% dintre timișeni prezintă alergie la ambrozie, buruiană foarte răspândită pe terenurile lăsate în paragină, al cărei polen se răspândește ușor, purtat de vânt, la mari depărtări de locul unde crește.

”Este o problemă chiar severă, pentru dintre cei care sunt alergici, în mai mult de 5 ani, pot dezvolta astm bronșic în perioada când ambrozia este în aer.

Este una dintre cele mai severe alergii care există în Europa și nu numai, pentru că planta face ravagii și în America.

În prezent se aplică imunoterapia, care durează trei ani, dar cea mai eficientă soluție ar fi combaterea ambroziei”, a explicat Carmen Bunu, alergolog timișorean.

Efectele grave pe care buruiana, denumită în limbaj popular „iarba pârloagelor” le dezvoltă asupra sănătății umane a determinat crearea în Timișoara, în urmă cu trei ani, a primului Centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia și polen alergen din România, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, informațiile privind concentrația de polen alergen din aer fiind puse la dispoziția publicului larg și a instituțiilor interesate.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.