Personalităţi culturale lugojene – Ioan Vidu (1863-1931) şi Dimitrie Stan (1906-1968)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj organizeză, în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2016, expoziţia temporară Personalităţi culturale lugojene – Ioan Vidu (1863-1931) şi Dimitrie Stan (1906-1968).

Manifestarea este prilejuită de comemorarea  a 85 de ani de la moartea celui supranumit „doinitorului Banatului” –  Ioan Vidu şi, în egală măsură, de aniversarea a 110 ani de la naşterea dirijorului Dimitrie Stan, de numele lor legându-se istoria muzicii corale bănăţene, vreme de peste jumătate de secol.

Compozitor al spiritualităţii tradiţionale bănăţene, al ritmului exuberant al acestei lumi pitoreşti, I. Vidu oferă  proba măiestriei sale artistice prin realizarea celebrei Ana Lugojana – o valoare incontestabilă a muzicii româneşti. Interesul aparte pentru folclorul bănăţean al compozitorului, este ilustrat în expoziţia noastră prin prezenţa culegerilor de folclor (manuscris) realizate Vidu la sfârşitul secolului al XIX – lea.

Am expus, de asemenea, diploma obţinută de I. Vidu la absolvirea studiilor de canto ale Conservatorului din Iaşi (1890-1891).  Vizitatorii pot admira fotografii de epocă şi documente  ce atestă excepţionalele succese pe care le-a obţinut în numeroasele sale turnee „Reuniunea română de cântări şi muzică”, culminând cu  medalia de aur conferită la Expoziţia Jubiliară din 1906 de la Arenele Romane din Bucureşti, presa centrală apreciind la superlativ prestaţia celor 11 coruri reunite din Banat şi Crişana sub magistrala conducere a dirijorului I. Vidu.

Am ilustrat şi activitatea sa gazetărească, reuşitele sale pamflete (aflate în manuscris în patrimoniul muzeului),  pe teme politice sau şcolare, ce şi-au dovedit viabilitatea în timp, frapând prin actualitatea argumentelor,  după mai bine de un secol de la publicarea  lor în presa bănăţeană.

Într-o perioadă în care cântecul era singura formă permisă de exprimare identitară, I. Vidu secondează prin muzica sa cauza naţională, compoziţii precum Preste Deal sau Răsunetul Ardealului fiind extrem de sugestive, alături de gestul participării sale directe la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. La fel de bine reprezentată în expoziţia noastră este creaţia muzicală religioasă a compozitorului, bazată pe cântarea bisericească de strană din Banat.

Născut la Lugoj (n.27 iulie 1906), Dimitrie Stan a avut şansa de a fi fost instruit şi sprijinit în afirmarea talentul muzical de către profesorul său, Ion Vidu. Este absolvent al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti, fiind studentul preferat al prof. D. G. Kiriac. La dezvoltarea sa muzicală vor contribui C-tin Brăiloiu şi George Enescu.

Am ilustrat în expoziţia temporară a muzeului nostru, prin fotografii de epocă sau articole din presă, revenirea în 1940 a lui D. Stan în oraşul natal şi momentul preluării de la Filaret Barbu a conducerii celebrului cor al Reuniunii Române de Cântări şi Muzică, ce purta acum un nume emblematic – Ion Vidu, cor în care activase în anii de şcoală şi pe care îl va dirija aproape trei decenii, până în ultimul an de viaţă.

Un moment important în istoria corului a fost programul comemorativ din  1956, prilejuit de împlinirea a 25 de ani de la moartea lui Ion Vidu, moment ce se regăseşte prin numeroase exponate în vitrinele muzeului.

Organizat la Filarmonica „Banatul“ din Timişoara, concertul a reprezentat o reuşită colaborarea a corului lugojan cu orchestra simfonică, D. Stan dirijând câteva piese à cappella – Preste deal, Dragă şi iar dragă, Răsunetul Ardealului, Răsunet de la Crişana, Negruţa.

La împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea corului (1810-1960), D. Stan a fost distins cu titlul de Artist emerit, iar ansamblul cu Ordinul Muncii clasa I, ambele distincţii putând fi descoperite de vizitatori în cadrul expoziţiei noastre.

Am ilustrat prin fotografii ediţia din 1961 a Concursului internaţional „Béla Bartók“ din Ungaria. Corului „Ion Vidu“, aflat sub bagheta dirijorală a profesorului D. Stan, i se va decerna cu această ocazie Premiul special al juriului, diploma primită regăsindu-se în vitrinele expoziţionale.

Daciana VUIA

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.