Primăria Lugoj avertizează asupra pestei porcine africane

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Având în vedere evoluția pestei porcine africane (PPA) pe raza unor unități administrativ – teritoriale în vestul țării, Primăria Municipiului Lugoj roagă toți crescătorii de porci să comunice atât medicului veterinar, cât și instituției noastre, orice suspiciune cu privire la apariția unor semne ale acestei boli. Agentul cauzal al pestei porcine africane este un virus ADN dublu catenar, din familia Asfviridae, foarte complex, virusul pestei porcine africane.

Pesta Porcină Africană nu este o problemă doar în Africa, unde a fost identificat pentru prima dată. Începând cu 2014, boala a fost confirmată pe teritoriul Uniunii Europene în Letonia, Lituania și Polonia continuând să afecteze și alte țări precum Estonia (2015), Cehia, România (2017), Ungaria, Bulgaria, Belgia (2018). În prezent, există un risc semnificativ de extindere în Europa și chiar și dincolo de ea.

Evoluția și simptomele bolii:

♦ perioada de incubație obișnuită: 3-15 zile l în formă acută animalele prezintă febră ridicată (40,5 – 420C) l letargie, lipsa poftei de mâncare, stări de vomă, diaree (uneori cu sânge) și scurgeri la ochi

♦ roșeață pe piele (vizibilă doar la porcii cu pielea deschisă la culoare) mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept şi/ sau în zona abdomenului.

♦ porcii bolnavi îşi pierd energia, devin apatici şi înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică

♦ scroafele bolnave de PPA avortează. Rata de mortalitate se apropie de multe ori de 100% la porcii domestici. Uneori, moartea subită este singurul simptom. Virusul se transmite:

♦ În mod direct, prin contact între animalele bolnave și sănătoase.

♦ Indirect: – prin sânge, prin toate secrețiile și excrețiile animalelor bolnave sau moarte; – prin intermediul mediului înconjurător care a fost infectat, virusul fiind caracterizat printr-o rezistență foarte mare în mediul înconjurător, în carnea refrigerată sau chiar congelată; – prin ingestia alimentelor care conțin carne de porc infectată (PPA poate sa supraviețuiască între 3 și 6 luni în produse de porc nepreparate termic); – prin vectori mecanici: mașini, îmbrăcăminte etc; – prin vectori biologici: căpușe cu cuticulă moale (Ornithodoros spp.) – aceste specii de căpușe nu au fost identificate pe teritoriul României.

Pot fi infectate toate speciile de porci. Nu există nici un vaccin disponibil. Prevenirea bolii se face prin aplicarea măsurilor de biosecuritate și igienă. Restricțiile de mișcare din zonele contaminate sau aflate la risc și măsurile de eliminare a animalelor infectate sunt singurele instrumente disponibile de control a bolii. Nu există nici un tratament disponibil. Din această cauză aplicarea măsurilor de biosecuritate este esențială. De exemplu: interzicerea hrănirii cu iarbă proaspăt recoltată din zonele infectate cu PPA la mistreți, interzicerea administrării resturilor din bucătărie în hrana porcilor domestici, schimbarea hainelor înainte și după contactul cu porcii domestici, evitarea achiziționării de porci din surse nesigure. Oamenii nu se pot infecta cu această boală. Virusul PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, având, însă, un puternic impact la nivel economic și social.

Pesta Porcină Africană este o boală capabilă să se răspândească foarte rapid la toate animalele din gospodăriile poulației, la alte ferme din apropiere și în regiune, având un impact socio-economic devastator. Într-un caz de focar confirmat, se recurge la eliminarea rapidă a tuturor porcinelor cu neutralizarea adecvată a cadavrelor, produselor și deșeurilor provenite de la aceștia, urmate de curățare și dezinfecție. Ulterior efectuării acestor operațiuni, este necesară respectarea unui vid de timp de minim 40 zile. Dacă se observă un caz suspect de această boală trebuie să contactați medicul veterinar din regiunea dumneavoastră. Declararea tuturor suspiciunilor este obligatorie și necesară. Medicul veterinar va preleva probe pentru diagnosticul de certitudine.

AL PRESS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.